Türkiye’ye 'sınırları aç' diyen AB kapılarını kapatıyor

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Türkiye’ye 'sınırları aç' diyen AB kapılarını kapatıyor

DÜNYA Haberleri  / AA

Avrupa Birliği üyesi ülkeler, canlarını kurtarmak için vatanını terk etmek zorunda kalan Suriyeli sığınmacıların acısını hafifletmek yerine onlara kapılarını kapatmanın yollarını arıyor.

Avrupa’ya sığınmacı akınının başladığı günlerde kendini "sığınmacı dostu" olarak gösteren AB, son iki ay içerisinde "sığınmacı karşıtı" tutumu ile dikkati çekiyor. Sığınmacı sayısının artması üzerine AB üyesi ülkeler, sınırlarında kontrolleri artırdı, tel örgüler çekti ve sığınmacı karşıtı politikalara yöneldi.

Geçişlere izin yok

Sığınmacılar her gün Avrupa yollarında hayatını kaybederken, AB üyesi ülkeleri sınır kontrollerini artırmanın derdine düştü.

Sığınmacıların geçiş güzergahındaki Hırvatistan ve Slovenya'nın yanı sıra Avusturya ve Almanya, İtalya, Finlandiya, Norveç, Hollanda, İsveç, Danimarka, Hırvatistan, Makedonya ve Sırbistan sınır kontrollerini artırdı. Söz konusu ülkeler, kimliklerini ibraz etmeyen ve gitmek istedikleri ülkeyi belirtmeyen sığınmacıların geçişlerine izin vermiyor.

Bu arada, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, AB Dönem Başkanı Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da düzenlenen AB Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, Türkiye'nin uluslararası sözleşmeler çerçevesinde sığınmacılara yönelik yükümlülüklerini yerine getirerek Halep'ten kaçanlara sınırlarını açması gerektiğini söylemişti. 

AB Komisyonu'nun Komşuluk Politikası ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn da "Sığınmacıları almak zorunda olduğunuzu söyleyen Cenevre Sözleşmesi hala geçerli" ifadelerini kullanmıştı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...