Somali'ye 6 milyon dolarlık su kuyusu yatırımı

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Somali'ye 6 milyon dolarlık su kuyusu yatırımı

DÜNYA Haberleri  / AA

İHH İnsani Yardım Vakfı ve İslam Kalkınma Bankası tarafından uzun yıllardır iç savaş yaşanan Somali'de toplam maliyeti 6 milyon 120 bin doları bulan 36 su kuyusu yatırımı yapılıyor.

İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Yavuz Dede, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İHH olarak Afrika ülkeleri başta olmak üzere dünyanın dört bir yanında, bağış durumuna göre yıllık ortalama maliyeti 4 ile 9 bin dolar arasında değişen 550 kuyu açtıklarını söyledi.

İnsanların temiz suya ulaşması için ciddi çaba sarf ettiklerini belirten Dede, "Afganistan, Bangladeş, Etiyopya, Somali, Çad, Burkina Faso, Nijer gibi iç savaşın ve yoksulluğun had safhada yaşandığı ülkeler öncelikli olmak üzere bu zamana kadar 6 bine yakın su kuyusu açtık. Bunların yanı sıra ihtiyaç duyulan birçok ülkede yine farklı derinliklerde su kuyuları açma çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

Su kuyularının hayırseverlerden toplanan bağışlarla açıldığını dile getiren Dede, "Afrika ülkelerinde su sıkıntısı çok fazla. Gerçekten çok ciddi anlamda maddi imkansızlıklar içinde oldukları için herhangi bir temiz su kaynağına ulaşma, su kuyusu açma imkanları neredeyse imkansız. İmkansızlıktan dolayı oralarda su kuyularının açılması çok daha zor hale geliyor. O nedenle öncelikle buralara önem veriyoruz" diye konuştu.

"Su ihtiyacı çamurlu su birikintilerinden karşılanıyordu"

Bu bölgelerde su kuyuları açılmadan önce halkın, hayvanların da yararlandığı ve temizlik ihtiyacının karşılandığı nehirler ile çamurlu su birikintilerini kaynak olarak kullandığını bildiren Dede, hijyenik olmayan alanlardan su ihtiyacı karşılanması nedeniyle çok ciddi sağlık sorunları yaşandığını aktardı.

Somali'ye 6 milyon dolarlık yatırım

Dede, bu yatırımların yanı sıra Somali için İslam Kalkınma Bankası ile ortak proje yürüttüklerini, Somali'de uzun yıllar su sorununu ortadan kaldıracak çalışma içinde olduklarını söyledi.

Su kuyuları projesinin Somali için çok önemli olduğunu vurgulayan Dede, şöyle devam etti:

"İHH ve İslam Kalkınma Bankası, birlikte Somali'de 36 derin su kuyusu projesi geliştiriyoruz. Finansını İslam Kalkınma Bankası sağlıyor. Arazideki uygulamayı da biz yapıyoruz. Tamamı 300-500 metreden çıkan derin su kuyuları olacak. Suyun daha derinden çıkarılması kuyunun ömrünü de uzatıyor. Bunların enerji sorunu yaşamaması için jenaratörü ve solar enerjisi olacak. Su kuyularının her birinin 170 bin dolar civarında maliyeti var. Toplamda Somali'ye 6 milyon 120 bin dolarlık su kuyusu yatırımı yapmış olacağız. Su kuyularının 2017 yılına kadar tamamlanmasını bekliyoruz."

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...