İtalya’dan Avusturya’ya yönelik sınır endişesi

İtalya’dan Avusturya’ya yönelik sınır endişesi

DÜNYA Haberleri

İtalya, sınırında sığınmacı geçişlerine yönelik önlemler alan Avusturya için Avrupa Birliği’ne (AB) konuya açıklık getirmesi için mektupla başvurdu.

Yunanistan ile AB içinde en çok göç alan iki ülkeden biri olan İtalya’nın kuzeydeki komşusu Avusturya’nın, bu ülkeye gelen göçmenlerin Brennero’dan geçmesine yönelik bir süredir aldığı önlemler, İtalya’nın tepkisini çekti. 
İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni ile İçişleri Bakanı Angelino Alfano'nun, AB Göç ve Vatandaşlık İşlerinden Sorumlu Komiseri Dimitris Avramopoulos’a bir mektup yazarak, Avusturya’nın, İtalya ile sınır geçidi olan Brennero kasabasında sığınmacılara yönelik aldığı sınır tedbirlerini gündeme getirdiği ve bu konuda açıklık istediği belirtildi.
İtalyan basınına yansıyan mektuba ilişkin bilgilerde, İtalya’nın AB Komisyonu’na, komşusu Avusturya’nın Brennero sınırına yönelik açıkladığı tedbirlerin Schengen kuralları ve genel ilkelerine uygun olup olmadığının acilen incelemesi ve doğrulama yapması çağrısında bulunduğu belirtildi. 
İtalyan tarafının, mektupta sahadaki verilerin, Avusturya’nın sınırlarındaki kontrolleri artırması gerekliliğini desteklemediği ve böyle bir şeye ihtiyaç olmadığını vurguladığı da ifade edildi.
Resmi bir ziyaret için İran’ın başkenti Tahran’da bulunan İtalya Başbakanı Matteo Renzi de buradan Avusturya’ya mesaj gönderdi. Brüksel’deki İtalyan AB Büyükelçisi Carlo Calenda’ya, Avusturya’nın sınırdaki girişimlerini doğrulatmasını istediğini belirten İtalya Başbakanı, komşularını, AB kurallarına saygılı olunması hususunda uyardı.
Bu arada, Roma’da dün bir toplantıda konuşan Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü’nün İtalya Temsilcisi Loris De Filippi, Avusturya’nın Brennero’yu sınırla kapatması durumunda, İtalya’nın Yunanistan ile üstü açık gökyüzünün görülebildiği cezaevine dönüşeceği uyarısında bulundu.
Avusturya’nın, Türkiye ile AB arasında yapılan anlaşmaya rağmen, havaların ısınmasıyla yeniden sığınmacı akınıyla karşı karşıya kalınacağı gerekçesiyle İtalya ve Macaristan sınırındaki alternatif güzergahlara asker göndererek, kontrollerin artırılmasını planladığının medyaya yansıması üzerine Brennero’daki sınır kapısında gösteri düzenlenmişti. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...