Lavrov ile Ayrault arasında kritik görüşme

Lavrov ile Ayrault arasında kritik görüşme

DÜNYA Haberleri

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, NATO ve Rusya arasında daimi temsilciler düzeyinde yapılacak görüşmenin "tek kale maç" şeklinde geçmeyeceğini, Rusya'nın da ilgilendiği konuları gündeme getireceğini dile getirdi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault ile bir araya geldi.
Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında açıklama yapan Lavrov, Fransız meslektaşı ile Fransa ve Rusya arasında uçak ve uzay sanayi, ulaşım ve enerji kaynaklarının altyapısı, nükleer enerji, otomotiv sanayi, kültür ve eğitim gibi çeşitli alanlarda yüksek düzeydeki iş birliğinin yanı sıra uluslararası gündeme ilişkin konuları değerlendirdiklerini belirtti.
Rusya ile NATO arasında uzun aradan sonra daimi temsilciler düzeyinde yapılacak görüşmeye de değinen Lavrov, Rusya'nın yarınki görüşmenin "tek kale maç" şeklinde geçmeyeceğini ortaya koyduğunu söyledi. Rusya ile ilişkileri dondurma kararını alan NATO'nun görüşme isteğiyle Moskova'ya müracaat ettiğini vurgulayan Lavrov, yarınki görüşmede sadece NATO'nun ihtiyacı olan konuların değil, Rusya'nın da ilgilendiği konuların gündeme geleceğini ifade etti.
Ayrault ile Suriye'deki durum ve Uluslararası Suriye Destek Grubu kapsamında Rusya-Fransa iş birliğini de görüştüklerini aktaran Lavrov, Suriye'de sağlanan geçici ve kısmi ateşkesin devam ettirilmesinin ve politik çözüm için Cenevre'de süren siyasi diyalog sürecinin önemli olduğunu bildirdi.
Suriye'deki savaşı taraflardan hiçbirinin kazanamayacağını hem uzmanlar hem de çatışan tarafların kabul ettiğini dile getiren Lavrov, Cenevre'deki diyalog sürecini provoke etmeye çalışan grupların olduğunu ileri sürdü.
Lavrov görüşmede ayrıca Irak, Libya ve Ukrayna'daki durumun ele alındığını belirtti.
Görüşmede, Ukrayna krizinin çözümüne yönelik Minsk Anlaşmalarının uygulanmasını denetleyen "Normandiya formatı"daki Fransa ve Rusya iş birliğinin önemine vurgu yaptıklarını anlatan Lavrov, Ukrayna'nın yeni hükümetinin Minsk anlaşmasının yerine getirilmesi için önceki hükümetten daha fazla çalışacağını umut ettiğini ifade etti.
Rusya ve AB arasındaki mevcut durumu da değerlendiren Lavrov, AB ülkeleri ve Rusya arasında çeşitli alanlarda geleceğe yönelik iş birliğinin güçlendirilmesinin her iki tarafın da yararına olacağı kaydetti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...