16 bin aktivist İranlı bilim adamı Kokebi için özgürlük istedi

Düzenleyen: / Kaynak: AA
16 bin aktivist İranlı bilim adamı Kokebi için özgürlük istedi

DÜNYA Haberleri  / AA

Uluslararası insan hakları aktivisti 16 bin kişi, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a hitaben yazdıkları mektupla İran'da tutuklu fizikçi Ümit Kokebi'nin (34) serbest bırakılmasını talep ettiler.

İranlı reformistlere yakınlığıyla bilinen "sahamnews" haber sitesine göre, aralarında İranlı ve çeşitli ülkelerden 16 bin aktivistin imzasının bulunduğu mektup, İran'da hapishanede tutulan Fizikçi Kokebi'ye yapılan adaletsizliğe tepki göstermesi ve Kokebi'nin serbest bırakılma talebiyle BM Genel Sekreteri Ban'a gönderildi.

"Mahkumiyetinin sebebi İran rejiminin projelerinde çalışmayı reddetmesi"

Mektupta şu ifadelere yer verildi:

"ABD'nin Teksas Üniversitesinde lazer alanında doktora öğrencisi Kokebi, 2011 yılında İran'a geldi, ABD'ye dönüş için havaalanına geldiğinde gözaltına alındı ve 10 yıl hapse mahkum edildi. Mahkumiyetinin sebebi İran rejiminin projelerinde çalışmayı reddetmesiydi. İran rejimi ise onu ülke dışında yabancı üniversiteler ve bilimsel merkezlerle irtibat kurmakla suçladı."

İmza atanların başında Nobel Barış Ödülü sahibi İranlı Hukukçu Şirin İbadi'nin olduğu mektupta, Kokebi'nin böbrek hastası olduğu ve durumunun kötüye gittiği belirtildi.

Mektupta, "İnsanlık namına, İran devletinin bu adaletsiz tutumuna karşı en uygun şekilde tepki gösteriniz. Kokebi'nin hapishaneden çıkması için tüm imkanların kullanılmasını istiyoruz." ibarelerine yer verildi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...