'Irak hükümeti Felluce'deki hak ihlallerini takip etmeli'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Irak hükümeti Felluce'deki hak ihlallerini takip etmeli'

DÜNYA Haberleri  / AA

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Hüseyin, Irak hükümetinin, sivilleri koruduğunu göstermek için Felluce'den kaçmayı başaran insanlara yönelik hak ihlallerini takip etmesi gerektiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin, Irak hükümetinin, sivilleri koruduğunu göstermek için DAEŞ'in kontrolündeki Felluce'den kaçmayı başaran insanlara yönelik hak ihlallerini içeren raporları inceleyip takip etmesi gerektiğini söyledi.

Hüseyin, BM Haber Merkezi'ne Felluce'de mahsur kalan sivillerin durumuna ilişkin yaptığı basın açıklamasında, yayınlanan bazı raporlarda, DAEŞ'in elinden kaçmayı başarıp diğer tarafa geçen insanların, daha sonra fiziksel saldırılara maruz kaldığına yer verildiğini belirtti.

Görgü tanıklarından gelen ifadelerden bahseden Hüseyin, şunları kaydetti:

"Görgü tanıkları, Irak güvenlik güçlerine destek veren silahlı grupların, çatışmalardan kaçan insanları nasıl alıkoyup erkek ve gençleri kadın ile çocuklardan ayırdıklarını, daha sonra erkekleri güvenlik taraması bahanesiyle gözaltına aldıklarını ve bazı durumlarda daha da ileriye gidilerek zorla suçlu olduklarını itiraf etmeleri için fiziksel saldırı ve diğer ihlallere de maruz bıraktıklarını belirtiyor. Bazı iddialar ise alıkonulanların bir kısmının silahlı gruplar tarafından idam edildiği yönünde."

"Sivil varsayılmalılar"

Silahlı gruplar tarafından kişilerin alıkonulmasının yasal olmadığına işaret eden Hüseyin, bu yüzden hükümetin, alıkonulan kişilerin güvenli şekilde serbest bırakıldığını ya da kendilerine teslim edildiğini teyit etmesi gerektiğini bildirdi.

Hüseyin, açık ve inandırıcı bir delil bulunmadığı müddetçe Felluce'deki çatışmadan kaçanların herhangi bir silahlı gruba bağlı kabul edilmeyerek sivil varsayılması gerektiğini vurguladı.

Felluce'de yaşananların önlenmesi için atılacak adımlar konusunda hükümeti acilen göreve çağıran Hüseyin, şöyle devam etti:

"Operasyona katılan tüm askerlerin her türlü şartlara rağmen sivilleri koruması ve olası suç ihlaline karşı Başbakan (Haydar el İbadi), diğer siyasetçiler, toplumsal ve dini liderler memnun edici açıklamalar yapmıştı. Söylenenlerin pratiğe dökülmesi için ivedi şekilde hükümetin somut adımlar atması çağrısında bulunuyorum. Hükümet, sivilleri koruduğunu göstermek için DAEŞ'in kontrolündeki cehennemde yaklaşık iki buçuk yıldır yaşayıp Felluce'den binbir zorlukla kaçmayı başaran insanlar hakkında yazılan raporların tamamını incelemelidir."

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...