NATO'nun Baltık ülkelerindeki askeri tatbikatı başladı

Düzenleyen:
NATO'nun Baltık ülkelerindeki askeri tatbikatı başladı

DÜNYA Haberleri

Varşova'daki zirvesine bir ay kala NATO'dan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i öfkelendirecek bir adım geldi. NATO Baltık ülkelerinde, Rusya sınırına 150 kilometre mesafede 21 Haziran'a kadar askeri tatbikat yapacak. Askeri tatbikata 13 ülkeden 10 asker katılacak. NATO'nun askeri tatbikatına Rusya'dan hamle gecikmedi. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Putin'in emriyle Rus ordusunda savaşa hazırlık seviyesinin "ani denetime" başlandığını duyurdu. "Ani denetim" uygulaması 22 Haziran'a kadar sürecek.

NATO'nun 2011'den bu yana Baltık ülkeleri ve Polonya'da gerçekleştirdiği "Saber Strike" isimli askeri tatbikat başladı.

13 ülkeden 10 askerin katıldığı askeri tatbikat Baltık ülkeleri Estonya, Letonya ve Litvanya ile Polonya topraklarında gerçekleştiriliyor.

Rusya sınırına sadece 150 kilometre mesafede gerçekleştirilen askeri tatbikat için ABD, Almanya'daki zırhlı araç ve savaş uçaklarını Estonya'ya götürdü.

ABD'li tuğgeneral Jeffrey Kramer askeri tatbikatın başlaması nedeniyle yaptığı konuşmada, "Amaç NATO bünyesinde görev yapan askerler arasındaki koordinasyonu geliştirmek" dedi.

NATO'nun askeri tatbikatla Rusya'ya gözdağı vermesine Moskova'dan karşı hamle gecikmedi.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in emriyle Rus ordusunda "ani denetime" başlandığını duyurdu.

Moskova'da açıklama yapan Şoygu, "ani denetim" kapsamında Rus ordusuna ait silah ve teçhizat depoları ve bazı askeri birimlerin denetime tabi tutulacağını söyledi.

Böylelikle Rus ordusunun savaşa hazırlık seviyesinin ani bir şekilde denetlenmesinin amaçlandığını belirten Şoygu, konuyla ilgili yabancı askeri ataşelere bilgi verileceğini ifade etti.

Şoygu, ani denetimlerin 22 Haziran'a kadar devam edeceğini belirtti.

NATO'nun Baltık ülkeleri ve Polonya'da tatbikat düzenlediği bir dönemde "ani denetim" durumuna geçen Rus ordusunda daha önce de bu tür uygulamalar yapılmıştı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg dün Brüksel'de yaptığı açıklamada, 8 ve 8 Temmuz'daki Varşova Zirvesi’nde önemli kararlar alınacağını söylemişti.

Müttefikler olarak her yönden gelecek tehditlere karşı caydırıcılığı ve savunmayı destekleme gereğine işaret eden Stoltenberg, "Şubat ayında İttifakımızın doğu bölgesindeki varlığımızı kuvvetlendirmekte anlaşmıştık. Şimdi, bu kuvvetin boyut, kapsam ve içeriğini görüşüyoruz. Askeri planlamacılarımızın tavsiyeleri doğrultusunda, rotasyon halinde 4 güçlü çok uluslu müfrezeyi Baltık ülkelerinde ve Polonya’da mevzilendirmeye karar verdik. Bu NATO’nun tüm müttefikleri savunmaya hazır olduğunu net bir şekilde gösteriyor" ifadelerini kullanmıştı.

NATO müdahale gücü asker sayısının üç kat artırılarak 40 bine ulaştığına dikkati çeken Stoltenberg, "Bu güçlerin merkezinde 5 bin askerden oluşan Mızrak Ucu kuvvetimiz günler içinde müdahaleye hazır durumda. Ayrıca, İttifakımızın doğusunda 8 yeni küçük karargahı planlama, tatbikat ve takviye koordinasyonu için kurduk" değerlendirmesinde bulunmuştu.

Geçtiğimiz ay, NATO’nun Mızrak Ucu kuvvetinin tatbikatında bin askerin ve 400 aracın İspanya’dan Polonya’ya 4 günde ulaştırıldığını vurgulayan Stoltenberg, kriz yaşandığında hızın çok önemli olduğunu ve fark oluşturacağını ifade etmişti. ntv

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...