HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Avrupa’yı DAEŞ’li militan paniği sardı

Düzenleyen: /
Avrupa’yı DAEŞ’li militan paniği sardı
Ab, Haber

DÜNYA Haberleri

Avrupa’dan savaşmaya giden yaklaşık 5 bin DAEŞ’liden 1.000’i hayatını kaybetti. 1.750 kişi ise daha da radikalleşerek ülkelerine geri döndü. Bu kişilerin “uyuyan hücre” pozisyonuna geçip “eylem emri” beklediği tahmin ediliyor.

Avrupa Birliği’nin (AB) hazırladığı ve önümüzdeki günlerde yayınlayacağı bir raporda Suriye ve Irak’a giderek radikalleşen 5 bin Avrupalı DAEŞ’li teröristin üçte birinin (yaklaşık 2 bin kişi) ülkelerine geri döndüğü ve saldırı emri almış olabileceği uyarısı yapıldı. Söz konusu rapora göre, Suriye ve Irak’ta bulunan Avrupalı savaşçıların yüzde 15-20’si (yaklaşık 1.000 kişi) bölgedeki çatışmalarda hayatını kaybetti. Kalan 2 bin ila 2 bin 500 civarındaki savaşçının ise hâlâ çatışma bölgesinde olduğu bildirildi. AB’nin Terörle Mücadele Koordinatörü Gilles de Kerchove’nin AB İçişleri Bakanlarına sunması beklenen rapora göre iki tip “yabancı terörist savaşçı” Avrupa’ya döndü. Bunlardan çoğunluğu oluşturan grubun geri gideceği ancak diğer grubun ise saldırı düzenlemek için gönderildiğine dikkat çekildi. 

TÜRKİYE’NİN YARDIMI ŞART

Raporda, dönen kişilerin şimdilik “uyuyan hücre” pozisyonuna geçtiği ve saldırılar için emir bekledikleri gibi ifadeler de yer aldı. Geri dönen bazı savaşçıların hapiste olduğu, bazılarının gözlem altında bulunduğu kaydedilen raporda “Ancak bazı kişiler özgürce hayatlarına devam ediyor” denildi. Raporda geçen yılki Paris ve mart ayında Brüksel’de yapılan bombalı saldırıların da aralarında bulunduğu bir dizi eylemlerin bu kişiler tarafından gerçekleştirildiği hatırlatıldı. Savaşçıların Avrupa’ya dönüş yollarının Türkiye’den geçtiğine vurgu yapılan raporda “Türkiye konuya hâkim. Bu savaşçıların Avrupa’ya dönüşünün engellenmesi için Ankara’nın yardımına büyük ihtiyaç duyuyoruz. Türkiye ile iş birliği artırılmalı. Bu savaşçıları daha iyi takip edebilmek için AB’nin Türkiye ve ABD ile istihbarat paylaşımını geliştirmesi gerekiyor” denildi.

Öte yandan İngiliz Parlamentosu geçen hafta Türkiye ile İngiltere arasında 'çok gizli' bilgilerin paylaşılmasını öngören anlaşmayı kabul etti. Paylaşılacak istihbaratın büyük oranda Suriye ile ilgili bilgileri kapsadığı tahmin ediliyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...