'Barzani bölgeyi büyük bir savaşa sürüklüyor'

Düzenleyen:
'Barzani bölgeyi büyük bir savaşa sürüklüyor'

DÜNYA Haberleri

“IKBY lideri Mesud Barzani’nin, Kerkük ve Musul tutumunu sürdürürse bölgede yeni bir kanlı çatışma başlayacak”

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşad Salihi, Kuzey Irak’taki referandumun, sadece Irak içerisinde kalmayıp bütün bölgeyi kanlı bir savaşa sürükleyebileceği uyarısında bulundu. Referandum ile başlayan gerginliğin sadece Irak veya çevresindeki birkaç ülke ile kalmadığını belirten Salihi, Bağdat’taki merkezi hükûmet daha ciddi olması gerektiğini söyledi. Salihi “Kuzey Irak’ta sadece Kürtler bulunmuyor; birçok millet var. Biz bu halkların zarar görmesini istemiyoruz. Başbakan İbadi ve hükûmeti bu konuda yalnız kalıyor. Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (IKBY) lideri Mesud Barzani yönetimine karşı alınan veya alınacak olan kararlar uygulamaya konulamıyor. Irak’taki siyasi partiler bu konuda tam anlamı ile İbadi hükûmetine destek vermiyor. Bunun için komşu ülkelerin de desteği gerekir” diye konuştu.
ÜÇ ÜLKEYE BÜYÜK GÖREV
İran, Türkiye ve Irak üçlüsünün Kuzey Irak Yönetimi üzerinde daha ciddi baskılar uygulaması gerektiğini savunan Salihi “Sınır kapılarının kapatılması ve bunun da ötesinde yaptırımların hayata geçirilmesi gerekiyor. Habur kapısının idaresinin tamamen Irak Merkezi Hükûmeti’ne bırakılması lazım” dedi.
KÜRTLER ZARARLI ÇIKAR
IKBY lideri Barzani’nin özellikle Kerkük ve Musul’a yönelik tutumunun sürmesi hâlinde bölgede çok büyük bir savaşın kopabileceğini savundu Salihi şöyle konuştu: Bu bölgede çıkarları olanlar önce El-Kaide’yi getirerek mezhep savaşları başlattı, ardından da DEAŞ’ı getirdi. DAEŞ Irak’a birilerinin emri ile getirildi, birilerinin emri ile gidiyor. Üçüncü aşamada ise Irak’ın toprak bütünlüğü hedef alınmakta. Bu savaşta Kürtler herhangi bir kazanç elde etmeyeceklerdir; hatta en zararlı onlar çıkacak. Bölünecekler ve kimi Türkiye’nin yanında, kimi İran’ın yanında, kimi de Irak’ın yanında yer alacak. Şiiler de bölünür. Sünnilerin haritadaki yerleri bile tehlikede. Türkmenler de bu savaştan çok zararlı çıkar. Irak ekonomisi ciddi kayıplar verir. Bundan sadece gizli servisler kârlı çıkar.

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...