150 gün sonra ilk ortak devriye

150 gün sonra ilk ortak devriye

DÜNYA Haberleri

25 Ekim’de eğitimi tamamlayan ABD ve Türk ordusu, uzun süredir beklenen ortak devriyeyi gerçekleştirdi.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve ABD ordusu, Suriye’nin kuzeyindeki Menbiç’in çevresinde ilk ortak devriye görevini gerçekleştirdi. ABD ile 4 Haziran’da varılan Menbiç Yol Haritası uyarınca bölgede 67 bağımsız devriye gerçekleştiren Mehmetçik, 68. devriyeyi ABD zırhlıları ile yaptı. Devriyeler ilk etapta kent merkezinin dışında gerçekleştiriliyor. Millî Savunma Bakanı HulÛsi Akar, söz konusu ortak devriyenin saat 15.53’te yapıldığını söyledi. Türk ve ABD askerleri çalışmayı Menbiç cephe hattı ile Fırat Kalkanı Harekâtı bölgesindeki Cerablus ilçesini birbirinden ayıran Sacu Çayı’nın civarında yürütüyor.
Ortak devriye görevi, bölgede çatışmaların önlenmesi için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Taraflar, ortak devriye öncesinde yürüttükleri eğitimleri 25 Ekim’de tamamlamışlardı. ABD ve Türkiye, 4 Haziran’da YPG/PKK’nın Suriye’nin kuzeyinde Fırat Nehri’nin batısında işgal ettiği Menbiç’ten çekilmesi için mutabakat sağlamıştı. Yol haritası, 4 Haziran’dan sonraki ilk 3 ay içinde ortak devriyelerin tamamlanıp, ilçe merkezindekiler dâhil olmak üzere YPG/PKK’lıların bölgeden tümüyle çıkartılmasını, ardından ilçe merkezindeki askerî ve sivil meclislerin yeniden yapılandırılmasını öngörüyor.
ABD tarafı, yol haritasının henüz başlangıç aşamasında teknik gerekçeler ileri sürerek uzun bir gecikmeye sebep olmuştu. TSK unsurları, 18 Haziran’dan bu yana 67 defa bağımsız devriye faaliyeti icra etti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...