Seçim yatırımı

Seçim yatırımı

DÜNYA Haberleri

ABD’de bugün yapılacak kritik Kongre seçimlerinden bir gün önce İran müeyyidelerinin ikinci aşaması hayata geçirildi.

ABD yönetimi, 2015’te nükleer anlaşma çerçevesinde kaldırdığı İran yaptırımlarının enerji, finans ve deniz taşımacılığı sektörlerini kapsayan ikinci bölümünü de uygulamaya başladı. ABD Başkanı Donald Trump’ın, bugün yapılacak Kongre seçimleri öncesinde nükleer anlaşmadan çekilmesi sebebiyle kademeli olarak geri getirilen İran yaptırımlarının ikinci ve son paketi, Washington saati ile 00.01 (TSİ 08.01) itibarıyla resmen yürürlüğe girdi.

KARA LİSTE GENİŞLETİLDİ
Yaptırımlarla, İran Ulusal Petrol Şirketi ve iştiraklerinin uluslararası faaliyetleri kısıtlanacak. Büyük ölçüde petrol ihracatına dayanan ülke ekonomisinin can damarını kesmeyi hedefleyen ABD yönetimi, yabancı finansal kuruluşların İran Merkez Bankası ve İranlı diğer bankalarla işlem yapmasını da yaptırımlara tabi hâle getirdi. Bankalar arasındaki uluslararası fon transferlerini düzenleyen SWIFT sisteminin, İran finans kuruluşlarına kapatılmaması hâlinde ABD’nin yaptırımlarına maruz kalacağı bildirildi.

TRUMP: YAVAŞ GİDECEĞİZ
ABD Başkanı Trump, İran’a yaptırımlarla ilgili olarak, “Bugüne kadarki en güçlü yaptırımları getirdik fakat petrol konusunda biraz yavaş gitmek istiyoruz. İran'ın petrol ihracatını hemen sıfıra indirebilirim ancak o zaman piyasalarda bir şoka neden olur. Dünyada petrol fiyatlarının yükselmesini istemem" dedi.

AB: ONAYLAMIYORUZ
Bu arada AB Komisyonu Ekonomik ve Mali İşlerden Sorumlu Üyesi Pierre Moscovici, “Avrupa Birliği, ABD’nin İran’a tekrar yaptırım uygulamasını onaylamıyor” diye konuştu.

TÜRKİYE MUAF TUTULDU
ABD yönetimi, İran’dan petrol ithalatını düşürmekle birlikte sıfırlayamayan 8 ülkeye ilgili 6 ay süreyle muafiyet tanındığını duyurdu. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompoe ve Hazine Bakanı Steven Mnuchin muaf tutulan ülkelerin Türkiye, Güney Kore, Japonya, Çin, Hindistan, Tayvan, İtalya ve Yunanistan olduğunu açıkladı. Pompeo “İran’la iş yapmak kötü sonuçlar doğuracak” dedi. ABD Hazine Bakanı Mnuchin ise, “İran gemicilik ve enerji sektöründeki 200’den fazla kişi, 400’den fazla şirket hedef alındı. 50 İran bankası ve 700’den fazla İranlı yaptırım listesine alındı. İran Hava Yolları ve 65’ten fazla uçak artık yaptırım listesinde. İran Atom Enerji Kurumu ve 23 yan kuruluşu ve ilgili kişiler de yaptırım listesine alındı. İran rejimi artan bir finansal izolasyona maruz kalacak. Terör ve bölgesel kötü hareketleri var, bunların bırakılması gerekiyor” dedi. Bakan Mnuchin, Avrupa ülkelerinin de İran yaptırımlarına uyması umduklarını, İran’a insani yardım amaçlı işlemlerin izin verileceğini belirtti.

RUHANİ MEYDAN OKUDU: YAPTIRIMLARI DELECEĞİZ
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, yürürlüğe giren ABD yaptırımlarının ikinci aşaması hakkında ABD’nin yaptırımlarının asıl hedefinin İran halkı olduğunu söyleyen Ruhani, “ABD’nin ülkemizdeki enerji ve dövizlere uyguladığı yaptırımları kıracağız ve petrolümüzü satmaya devam edeceğiz” dedi. Washington yönetiminden, İran’a karşı tehdit dili kullanmamasını isteyen Ruhani, “Amerikalılara, İran’ın büyük ulusuyla zor, baskı, yaptırım ve tehdit diliyle konuşmaması gerektiğini net bir dille anlatmalıyız” dedi. Beyaz Saray’daki mevcut yönetimin süresinin kısa olmasını dilediklerini ifade eden Ruhani, “Bunu sadece biz değil; ABD’nin Avrupalı müttefikleri de diliyor” dedi. Ruhani, 8 ülkenin yaptırımlardan muaf tutulması hakkında ise “Bugün İran petrol satışı devam ettirebiliyorsa bu İran adına zaferdir” diye konuştu.

KRİTİK SEÇİM
ABD’de bugünkü ara seçimlerde, 435 sandalyeli Temsilciler Meclisinin tamamı, 100 sandalyeli Senato’nun ise 35’i için adaylar yarışacak. Senato’da üstünlük 49’a 51 sandalye ile Cumhuriyetçi Parti’de. Kongre’nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’nde de Cumhuriyetçilerin 195’e karşı 240 sandalyelik üstünlüğü bulunuyor. Cumhuriyetçiler her ne kadar Senato’da daha az bir farkla çoğunluğa sahip olsa da bu kanatta üstünlüğün el değiştirmesi beklenmiyor. Anketler, Cumhuriyetçi Parti’nin Temsilciler Meclisi’ndeki çoğunluğunu kaybedebileceğini gösteriyor. Demokrat Parti Temsilciler Meclisinde üstünlüğü ele geçirmesi hâlinde, Başkan Trump’ın çıkarmak istediği yasalara mâni olma fırsatını yakalayacak.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...