Biden yemin edip ABD'nin 46. başkanı oldu

Düzenleyen:
Biden yemin edip ABD'nin 46. başkanı oldu

DÜNYA Haberleri

ABD’de yeni başkan Biden görevine başladı. İlk mesajı ‘birlik’ oldu, diğer ülkelere seslendi: İttifak ilişkilerimizi tamir edeceğiz ve dünya ile daha yakın ilişkiler kuracağız.

İrfan Sapmaz WASHINGTON

ABD'de seçilmiş Başkan Joe Biden ve Yardımcısı Kamala Harris, yemin ederek görevlerine başladı. Kongre binası önünde düzenlenen yemin töreninin ardından halka sesleniş konuşması yapan Biden, ABD'nin tarihî önemdeki ciddi tehditlerle karşı karşıya olduğunun altını çizerek, ülkesinin karşılaştığı zorlukları ancak "birlik" olarak aşabilecekleri mesajını verdi.

Bugünün ülke demokrasisi için önemli olduğunu vurgulayan Biden, "Bugün Amerika'nın günü, demokrasi üstün geldi" diye konuştu.

Ülkenin son dönemindeki zorluklara da işaret eden Biden, "artan aşırıcılık, beyazların üstünlüğü ve iç terör"le yüzleşeceklerini, bu tehditleri yeneceklerini belirtti.

Hem kendisini destekleyenler hem de desteklemeyenler için çalışacağını vurgulayan Biden, "Tüm Amerikalıların başkanı olacağım." dedi.

Ülkedeki siyasi ayrışmaya da değinen yeni başkan "Uygarlığımıza yakışmayan bu savaşa bir son vermeliyiz" ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Biden, konuşmasında diğer ülkelere de mesaj vererek, "İttifak ilişkilerimizi tamir edeceğiz ve dünya ile bir kez daha yakın ilişkiler kuracağız" dedi.
Konuşması boyunca "birlik" mesajını tekrarlayan Biden, "Hadi hep birlikte tazelenelim. Hadi birbirimizi dinlemeye başlayalım, yeniden birbirimizi duymaya, görmeye ve saygı duymaya başlayalım. Siyaset, öfkeli bir ateş olmak zorunda değil" diye konuştu.

Anlaşmazlıkların topyekûn bir savaşa yol açmak zorunda olmadığının altını çizen Biden, "Doğruları manipüle edilmiş, hatta suni bir şekilde üretilmiş bir kültürü reddetmeliyiz" dedi.

Biden yemin edip ABD'nin 46. başkanı oldu

HALKIN İRADESİ SUSMAZ

ABD Başkanı Joe Biden sözlerini şöyle sürdürdü: Anayasayı ve Amerika'yı savunacağım ve hepinize ihtiyaç duyduğunuz hizmeti vereceğim. Bir grup, demokrasimizin işleyişini durdurmak için halkın iradesini susturmak ya da bu kutsal mekânı (Kongre) bizden almak adına şiddeti bir araç olarak kullanabileceklerini düşündü ancak bu olmadı. Bu asla olmayacak. Ne bugün ne yarın ya da herhangi bir zamanda.

Belki de virüsün (Covid-19) en çetin ve en ölümcül dönemine giriyoruz. Şimdi siyaseti bir kenara bırakıp bu pandemi gerçeği ile yüzleşmeliyiz.

Biden yemin edip ABD'nin 46. başkanı oldu

GENİŞ TEDBİRLER
RENKLİ GÖRÜNTÜLER

Yemin töreni Covid-19 salgınının gölgesinde ve 6 Ocak'taki Kongre baskını sebebiyle yoğun güvenlik tedbirleri altında gerçekleşti. Törene katılımcı sayısı düşük tutuldu, sadece 1.000 kadar davetli vardı.
Biden, törene katılan hem Cumhuriyetçi hem Demokrat eski başkanlar Barack Obama, George W. Bush ve Bill Clinton'a teşekkür etti.
Konuşmanın ardından Başkan, Başkan Yardımcısı ve eşleri, askeri kıtayı selamladı, Arlington Ulusal Mezarlığı'ndaki Meçhul Asker Anıtı'na çelenk bıraktı.
Biden ve ekibi buradan "başkanlık korteji" adı verilen araçlar eşliğinde yeni ikametleri Beyaz Saray'a doğru yola çıktı.
Beyaz Saray’a ulaşan Biden, Oval Ofis'te çalışmaya başladı, aktör Tom Hanks'in sunuculuğunu yaptığı özel kutlama programına katıldı.

Biden yemin edip ABD'nin 46. başkanı oldu

 

YOĞUN GÜVENLİK TEDBİRİ: 100 MİLYON DOLARLIK TÖREN

 

ABD'de başkanların görevlerini devraldığı yemin törenleri, "Ulusal Özel Güvenlik Etkinliği" olarak nitelendiriliyor. Yemin törenlerinin maliyetlerinde güvenlik kalemi en yüksek payı oluşturuyor. Bu yıl tören için 25 bin silahlı asker görevlendirildi. 2017'deki ve 2013'teki yemin töreninde sekizer bin ulusal muhafız, 2009'da ise 10 bin ulusal muhafızın görev yapmıştı. Normal şartlar altında bile yemin töreninin maliyeti 100 milyon doları aşıyor. Bu yıl geleneksel olarak başkanlık yemin törenlerinde yapılan geçit töreni ile Beyaz Saray'da akşam verilen balo gibi etkinlikler yok. Ancak alınan olağanüstü güvenlik tedbirleri sebebiyle bu seneki yemin töreni maliyetinin, önceki törenlerin çok üzerine çıktığı tahmin ediliyor.

Biden yemin edip ABD'nin 46. başkanı oldu

YENİ DIŞİŞLERİ BAKANI ADAYI: BÜYÜKELÇİLİK KUDÜS'TE KALACAK

 

Joe Biden'ın Dışişleri Bakanı adayı Antony Blinken, Senato Dış İlişkiler Komitesindeki oturumda adaylığının onaylanmasından önce senatörlerin sorularını cevaplandırdı. Yaklaşık dört saat süren oturumda Blinken'in sözlerinden öne çıkanlar şunlar: H ABD'nin İsrail'deki büyükelçiliği Kudüs'te kalacak ve Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımayı sürdüreceğiz. H İran'la kurulacak ilişki ve nükleer anlaşma konusunda, İsrail ve Körfez ülkeleriyle de istişare yapacağız. H Bir NATO müttefiki olarak Türkiye'nin S-400'leri alması kabul edilemez. Blinken, Senato Genel Kurulunda yapılacak oylamada salt çoğunluğun oyunu alması durumunda 71. dışişleri bakanı olacak.

 

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...