HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Ermenistan'da sıcak gün! Erivan semalarında savaş uçakları

Düzenleyen: / Kaynak: İHA / AA
Ermenistan'da sıcak gün! Erivan semalarında savaş uçakları
Ermenistan, Nikol Paşinyan, Haber

DÜNYA Haberleri  / İHA / AA

Ermenistan ordusu yayımladıkları bildiri ile Başbakan Nikol Paşinyan ve hükümetin istifasını istedi. Paşinyan yaptığı açıklamada, "Genelkurmay Başkanı tarafından yapılan açıklama darbe girişimidir. Tüm destekçilerimizi Cumhuriyet Meydanı'na davet ediyorum" dedi.

Dağlık Karabağ'da Azerbaycan ile 44 gün süren savaşta ağır yenilgiye uğrayan Ermenistan'da sular durulmuyor. Siyasi krizin giderek derinleştiği ülkede ordu, yayımladıkları bildiri ile Başbakan Paşinyan ve hükümetin istifasını istedi. Bildiride, Ermenistan Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığının, Silahlı Kuvvetler Birinci Genelkurmay Başkan Yardımcısının görevden alınmasına karşı kararlı bir şekilde itirazını dile getirdiği belirtildi. Ordunun ülkenin çıkarlarını gözettiği ve ülkenin içinde bulunduğu zor koşullarda böyle bir kararın "devlet karşıtı" ve "sorumsuzca atılan bir adım" olduğu vurgulandı.

Ermenistan Başbakanı Paşinyan'ın ve hükümetin artık Ermeni halkı için yeterli derecede kararlar alamayacağının ifade edildiği bildiride, "Uzun bir süre, Ermenistan Silahlı Kuvvetleri, mevcut hükümetin Silahlı Kuvvetleri itibarsızlaştırmayı amaçlayan 'saldırılara' sabırla tahammül etti, ancak her şeyin bir sınırı var. Silahlı Kuvvetleri, halkıyla düşmana karşı savaşmak için görevini onurla yerine getirmiştir. Mevcut yetkililerin yönetim biçimi, dış politikadaki ciddi hatalar, ülkeyi çöküşün eşiğine getirdi" denildi.

Bildiride Paşinyan ve hükümetin istifa istenerek, "Mevcut durum nedeniyle Ermenistan Silahlı Kuvvetleri, anavatanı ve Dağlık Karabağ'ı savunurken, çocukları ölen kişilere karşı güç kullanmaktan kaçınmaları için uyarıda bulunurken, Ermenistan Başbakanı ve hükümetin istifasını talep ediyor. Halk ordunun yanında olduğu gibi ordu da her zaman halkın yanında olmuştur" ifadeleri kullanıldı.

Ermenistan'da sıcak gün! Erivan semalarında savaş uçakları

Paşinyan: "Genelkurmay Başkanının açıklaması darbe girişimidir"
Dağlık Karabağ'da yenilginin faturasının kesildiği Paşinyan, darbe sinyalinin ardından açıklama yaptı. "Genelkurmay Başkanının açıklaması darbe girişimidir" diyen Paşinyan, "Tüm destekçilerimizi Cumhuriyet Meydanı'na davet ediyorum. Canlı yayında halka sesleneceğim" ifadelerini kullandı.

Paşinyan dakikalar sonra yaptığı yeni açıklamada, Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan'ı görevden aldığını duyurdu.

Başkent Erivan sokakları, 10 Kasım'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in arabuluculuğunda, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın imzaladığı ateşkes anlaşmasının ardından düzenli olarak protestolara sahne oluyordu.

Ermenistan'da sıcak gün! Erivan semalarında savaş uçakları

Paşinyan: "Köklü bir değişiklik için reform paketi hazırlıklarına başlıyoruz"
Ermenistan ordusunun istifasını istediği Başbakan Nikol Paşinyan, yeni bir savunma bakanı, genelkurmay başkanı ve genelkurmay birinci başkan yardımcısının atanması için hazırlık yapıldığını duyurarak, “Ermenistan ordusunun işleyişiyle ilgili köklü bir değişiklik için reform paketi hazırlıklarına başlıyoruz” dedi.

Dağlık Karabağ'da Azerbaycan ile 44 gün süren savaşta ağır yenilgiye uğrayan Ermenistan'da sular durulmazken, Ermenistan ordusu yayımladığı bildiri ile Başbakan Nikol Paşinyan'ın ve hükümetin istifasını istedi. Gece saatlerinde Ermenistan Genelkurmay Başkan Yardımcısını görevden alan Paşinyan, ordudan gelen darbe sinyali üzerine sosyal medya hesabından canlı yayın yaparak halka seslendi. Paşinyan, ordunun siyasete el attığını ve söz konusu durumun bir darbe girişimi olduğunu söyleyerek orduda Genelkurmay Başkanı dahil birçok kişiyi görevden aldığını açıkladı. Paşinyan, “Bugün Genelkurmay Başkanı ve Birinci Yardımcısını görevden aldığıma dair kararnameyi imzaladım. Yeni bir savunma bakanı, genelkurmay başkanı ve genelkurmay birinci başkan yardımcısının atanması için hazırlık yapılıyor” diye konuştu.

Ordunun tutumunun kabul edilemez olduğunu ifade eden Paşinyan, “Ermenistan ordusunun işleyişiyle ilgili köklü bir değişiklik için reform paketi hazırlıklarına başlıyoruz” dedi. Ermeni ordusunun siyasetten uzak durması gerektiğini ifade eden Paşinyan kendi taraftarlarına da mesaj vererek, “Ermenistan’ın demokrasisi için tüm Ermenistan halkını Cumhuriyet Meydanı’na çağırıyorum” şeklinde konuştu.

Paşinyan, açıklamasının ardından sosyal medya hesabından yeni bir mesaj yayınlayarak, “Saat 16.00’da Cumhuriyet Meydanı’nda olacağım. O zamana kadar herkesi meydana bekliyorum. Şu anda polis ve diğer kolluk kuvvetleri alanın güvenliğini sağlamaya başladı” dedi.

Ermenistan'da sıcak gün! Erivan semalarında savaş uçakları

Paşinyan: “Darbe girişimi engellendi”
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ordunun istifa çağrısının ardından meydanlara çağırdığı destekçileri ile Savunma Bakanlığı binasının bulunduğu Cumhuriyet Meydanı’nda buluştu ve destekçilerine seslenerek, “Darbe girişimi engellendi” dedi.

Ermanistan'ın Dağlık Karabağ’daki hezimetinin ardından başkent Erivan’da başlayan kriz, bugün ordunun Başbakan Nikol Paşinyan ve hükümetin istifasını istemesi ile derinleşti. Paşinyan’ın, ordunun ifadelerinin “darbe girişimi” olduğunu belirterek, destekçilerini Cumhuriyet Meydanı’na çağırmasına kayıtsız kalmayan yüzlerce kişi, Erivan’daki Cumhuriyet Meydanı’na akın etti. Paşinyan, çağrısı üzerine Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı binasının bulunduğu Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan destekçileriyle buluştu. Paşinyan, meydandaki destekçileri eşliğinde yürüyüşe başlarken, yürüyüş sırasında destekçilerine megafonla seslendi. Darbe girişiminin engellendiğini belirten Paşinyan, “Ermenistan içinde herhangi bir düşmanımız yok. Ermeni ordusu bana bağlı. Durum gergin, çatışmaları önlemek için anlaşmamız gerekiyor. Darbe girişiminin ordunun duygusal bir tepkisi olduğunu düşünüyorum, durumu kontrol ediyoruz” dedi. Paşinyan, polisin halkın güvenliğini sağlayacağını vurgulayarak, “Halkın egemenliğinin korunmasını istiyorum, ben halkım için mücadele ediyorum” ifadelerini kullandı. "Ordunun açıklamasının duygusal bir tepki olduğunu düşünüyorum, durumu kontrol ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Paşinyan destekçilerinin gösterisi ile aynı anda muhaliflerin de opera binası önünde yerel saatle 15.00’te toplanarak, karşı gösteri gerçekleştirmesi bekleniyor.

Ermenistan'da sıcak gün! Erivan semalarında savaş uçakları

Yüzlerce Paşinyan destekçisi, meydanlara akın etti
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın, ordunun istifa çağrısının ardından meydanlara çağırdığı destekçileri Erivan’da meydanlara akın etti.

Ermenistan’ın Dağlık Karabağ’daki kaybının ardından binlerce kişi başkent Erivan’da sokaklara dökülmüş, Başbakan Nikol Paşinyan’ın istifasını istemişti. Ermanistan'ın Dağlık Karabağ’daki hezimetinin ardından Erivan’da yüksek tansiyon devam ederken bugün ordu, Başbakan Paşinyan ve hükümetin istifasını istedi.



Paşinyan sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ordunun ifadelerinin “darbe girişimi” olduğunu belirterek, destekçilerini Cumhuriyet Meydanı’na çağırdı. Paşinyan’ın çağrısına kayıtsız kalmayan binlerce Ermeni, Erivan’daki Cumhuriyet Meydanı’na akın etti. Ermeni halkı, Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı binasının bulunduğu Cumhuriyet Meydanı’na gelerek Paşinyan’a destek verdi.

Ermenistan'da sıcak gün! Erivan semalarında savaş uçakları

Ermenistan Başbakanı Paşinyan, orduya karşı taraftarlarından destek istedi
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, orduya karşı taraftarlarına destek çağrısında bulundu.

Paşinyan, Ermenistan ordusunun kendisine yönelik istifa çağrısının ardından Facebook üzerinden gerçekleştirdiği canlı yayında konuştu. 

Halkın sivil gücünün korunmasının şu anda en önemli konu olduğunu vurgulayan Paşinyan, yaşananları "askeri darbe girişimi" olarak nitelendirdi.

Konuşmasında, destekçilerini sokağa çağıran Paşinyan, "Hepinizi Cumhuriyet Meydanı'na ne yapacağımız hakkında konuşmaya, bir dizi acil meseleyi ele almaya davet ediyorum." dedi.

Paşinyan, "Her şeyden önce, barışçıl bir sivil meclisin katılımcısı olarak Cumhuriyet Meydanı'nda sükunet çağrısı yapmak istiyorum, kesin ve sert bir eylemde bulunmak istemiyorum." ifadesini kullandı.

Askerleri Ermenistan Cumhuriyeti'nde savunma görevlerini yerine getirmeye devam etmeye çağırmak istediğini belirten Paşinyan, her şeyin kontrol altında olmasını istediğini kaydetti.

Paşinyan, Silahlı Kuvvetlerin ve ordunun siyasete girmesinin ve siyasi değerlendirmelerde bulunmasının kabul edilemez olduğunu söyleyerek "Tüm askerlerimizden bahsetmiyoruz, çoğu sadece üstlerinin emirlerini yerine getirdi." dedi.

Olanların tüm sorumluluğunu üstlendiğini ifade eden Paşinyan, "Tüm soruları kendim cevaplamaya çalıştım. Maalesef, bazı yüksek rütbeli askeri yetkililerimize soru sormaktan kaçınamayacağımız bir aşamaya geldik. Ancak bazı değerli generallerimiz, bizlerin, halkın, sivil otoritelerin, hükümetin birkaç olay hakkında soru sormasından hoşlanmıyor." dedi.

Bu durumun aşılacağına dair umutlu olduğunu ifade eden Paşinyan, yakında Silahlı Kuvvetler Başkan Yardımcılarının atanacağını söyledi.

Ermenistan'da sıcak gün! Erivan semalarında savaş uçakları

Ermenistan'da Su-30 savaş uçağı Erivan semalarında
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın ordunun istifa çağrısının ardından meydanlara çağırdığı destekçileri ile Savunma Bakanlığı binasının bulunduğu Cumhuriyet Meydanı’nda buluştuğu sırada Su-30 savaş uçağı da uçuş gerçekleştirdi.



Dağlık Karabağ’da 44 gün süren savaşta Azerbaycan karşısındaki hezimetin ardından Ermenistan'da başlayan kriz, ordunun Başbakan Nikol Paşinyan ve hükümetin istifasını istemesi ile derinleşti. Ordunun talebini "darbe girişimi" olarak nitelendiren Başbakan Paşinyan, Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı binasının bulunduğu Cumhuriyet Meydanı’na çağırdığı destekçileriyle buluşurken, Ermenistan Silahlı Kuvvetlerine ait Su-30 savaş uçağı Erivan semalarında uçuş yaptı.
Ermenistan Savunma Bakanlığı, uçağın eğitim uçuşunda olduğunu belirtti.

Ermenistan'da sıcak gün! Erivan semalarında savaş uçakları

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: İHA / AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...