İsveç ve Finlandiya NATO'ya başvurdu

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi/AA
İsveç ve Finlandiya NATO'ya başvurdu

DÜNYA Haberleri  / Haber Merkezi/AA

İsveç ve Finlandiya'nın üyelik için NATO'ya resmi başvuru yaptığı açıklandı.

Finlandiya ve İsveç, NATO'ya üye olabilmek için resmi başvuru mektuplarını NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'e teslim etti. Genel Sekreter Stoltenberg, mektupları İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya akredite büyükelçilerinden teslim aldı.

Stoltenberg, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, her ülkenin kendi yolunu seçme hakkı bulunduğunu belirterek iki ülkenin taleplerini memnuniyetle karşıladığını ifade etti. İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğinin NATO güvenliğini artıracağını söyleyen Stoltenberg, şunları kaydetti:

"Bugün yaptığınız başvurular tarihi bir adımdır. Şimdi müttefikler NATO'ya giden yolu değerlendirecek. Tüm müttefiklerin güvenlik endişeleri dikkate alınmalıdır. Tüm meseleleri detaylıca ele almada ve hızlı bir sonuca varmada kararlıyız."

Stoltenberg, tüm müttefiklerin NATO'nun genişleme ihtiyacı konusunda mutabık olduğunu belirtti.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN SICAK BAKMADIĞINI AÇIKLAMIŞTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine sıcak bakmadığını açıkladı. Erdoğan buna gerekçe olarak İskandinav ülkelerinin PKK/YPG'ye destek vermesini gösterdi. 

STOLTENBERG: TÜRKİYE ÖNEMLİ BİR MÜTTEFİKİMİZ

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Finlandiya ve İsveç NATO'nun yakın ortaklarıdır. NATO'ya başvurmak kendi kararlarıdır." dedi. Stoltenberg, "Avrupa'daki yeni güvenlik gerçeğini yansıtacak şekilde NATO'nun caydırıcılığını ve savunmasını güçlendirmek için önemli kararlar alacağız" dedi.

Türkiye ile ilgili açıklamalarda bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Türkiye önemli bir müttefikimiz. Türkiye, bazı endişelerini dile getirdi ve NATO'da her zaman olduğu gibi, endişeler mevcut olduğunda ortak bir zemin bulabileceğimizden eminim" ifadelerini kullandı.

Stoltenberg, "Tüm müttefikler, NATO'nun açık kapı politikasını desteklediği için İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine hak kazandığı konusunda hemfikirdir. NATO'ya katılmak Finlandiya, İsveç ve Avrupa için tarihi bir an olacak" dedi.

İSVEÇ: SORUNLARI ÇÖZMEYE HAZIRIZ

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ve Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, "NATO üyeliklerine evet demeyiz" resti çeken Türkiye ile görüşmeye ve sorunları çözmeye hazır olduklarını söyledi.

FİNLANDİYA PARLAMENTOSU KABUL ETTİ

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve Başbakanı Sanna Marin'in 12 Mayıs'ta "Finlandiya'nın NATO'ya üyeliğine başvuru yapması gerektiği" açıklamasının ardından, hükümet teklifi parlamentoya götürdü. Parlamentoda yapılan oylamada 188 milletvekili NATO üyeliğine "evet", 8 milletvekili "hayır" oyu kullandı.


 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Haber Merkezi/AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...