Güney Kıbrıs sandığa gidiyor: Rum liderini 'Kıbrıs vaadi' belirleyecek

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Güney Kıbrıs sandığa gidiyor: Rum liderini 'Kıbrıs vaadi' belirleyecek

DÜNYA Haberleri

14 adayın yarıştığı seçim bugün yapılıyor. İkinci tura kalması beklenen seçimde Kıbrıs’la ilgili vaatler, yeni liderin belirlenmesinde etkili olacak.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde (GKRY) bugün yapılacak seçimle 8. başkan belirlenecek. İlk turda 14 aday yarışacak. Adayların büyük bölümü, savunma bütçesini artırmayı ve Rum Millî Muhafız Ordusuna (RMMO) yeni silahlar almayı vadediyor. İlk turda yüzde 50’den bir fazla oy alan, beş yıl boyunca yeni lider olacak. Ancak anketlere göre seçimler ikinci tura kalması bekleniyor. En çok oyunu alan iki aday; 12 Şubat Pazar günü ikinci turda yarışacak. Bu turda Kıbrıs meselesi için vereceği mesaj, yeni Rum liderini belirlemede etkili olacak. Zira ilk turda yarışacak adayların tamamına yakını, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile Rumların masayı terk etmesiyle 2017’de çöken barış müzakerelerine geri dönüş mesajı verdi.

ANASTASİADİS KURALA TAKILDI

Ada’nın Rum kesimini 2013’ten beri iki dönemdir yürüten Nikos Anastasiadis, yasalar gereği “2 dönem” kuralına takıldığı için 3. dönem aday olamadı. Anketlerde, başkanlığa bağımsız aday olan eski Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis, Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ) Genel Başkanlığını yürüten ve partinin adayı eski Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanı Averof Neofitu ile bağımsız aday, eski Kıbrıs müzakerecisi ve deneyimli diplomat Andreas Mavroyannis, seçimlerin en önemli üç favorisi olarak gösteriliyor. Adaylardan anketlerde önde gösterilen Hristodulidis ve Mavroyannis, mevcut Başkan Anastasiadis döneminde çeşitli tarihlerde bakan, müsteşar ve müzakereci olarak görev yaptıkları için “dışişleri kökenli diplomat” olarak kabul ediliyorlar. Hristodulidis’i başkanlık seçiminde, Kıbrıs Rum milliyetçisi Demokrat Parti (DİKO) Sosyal Demokrat Hareketi (EDEK) Dayanışma Hareketi ve Demokratik Cephe (DİPA) destekliyor. Neofitu’ya da partisi DİSİ ve bazı muhafazakâr örgütler destek verirken, diğer favori aday Mavroyannis ise aşırı sol görüşlü Emekçi Halkın İlerici Partisinin (AKEL) desteğini aldı.

SEÇİM AFİŞLERİ ASILMADI

“14 isimle en çok adayın yarışacağı seçim” olarak kayıtlara geçen seçimde 561 bin kayıtlı seçmenin oy hakkı bulunuyor. Başkent Lefkoşa’da nadiren seçim afişlerine ve adayların irtibat ofislerine rastlanırken, adaylar daha çok basın ve sosyal medya üzerinden kampanyalarını yürüttüler.

Güney Kıbrıs sandığa gidiyor: Rum liderini 'Kıbrıs vaadi' belirleyecek

FAVORİ ÜÇ İSİM

Andreas Mavroyannis: Anketlere göre ilk turdaki oy oranı yüzde 26-37.

“Federasyon temelli müzakerelere geri dönülmesi için Kıbrıs’ta garantör olan ülkelere çağrı yapacağım. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) daimî üyelerine mektup göndereceğim.”

Nikos Hristodulidis: İlk turda yüzde 28-30 oranında oy alması bekleniyor.

“Müzakereler için Berlin, Paris ve Brüksel’in desteği daha çok alınmalı. AB, Kıbrıs meselesine daha aktif katılacak. Bu durum, Türkiye-AB ilişkilerine yansıyacak ve KKTC’nin baskı altına alınmasını sağlayacağım.”

Averof Neofitu: Birinci turda 24-25 oranında oy alacağı tahmin ediliyor.

“Federasyon temelli görüşmeleri başlatmak için enerji kozunu kullanacağım. NATO’ya üyesi olmak için başvuracağım. Türkiye’nin, KKTC’nin tanınması yönündeki çabalarını püskürteceğim.”

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...