Husiler, Kızıldeniz'de gemileri hedef almaya devam ediyor: ABD, Avustralya'dan savaş gemisi desteği istedi

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Husiler, Kızıldeniz'de gemileri hedef almaya devam ediyor: ABD, Avustralya'dan savaş gemisi desteği istedi

Dünya Haberleri  / Anadolu Ajansı

Husiler, Kızıldeniz'deki gemileri hedef almaya devam ediyor. ABD, Avustralya'dan Kızıldeniz'e savaş gemisi göndermesini talep etti. Avustralya, teklife sıcak bakmıyor.

İsrail'in Gazze'yi işgalinin ardından Yemen'de bulunan İran destekli Husiler, İsrail'e savaş ilan etti. Yaptıkları füze saldırılarıyla İsrail'e zor anlar yaşatan Husiler, İsrail şirketlerinin sahip olduğu ve işlettiği bütün gemileri hedef alacaklarını bildirdi. Kızıldeniz'de şu ana kadar birçok gemiyi hedef alan Husiler, İsrail'in ticaretine önemli ölçüde darbe vurdu. ABD, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sona erene kadar Kızıldeniz'den geçen gemileri engelleyeceğini açıklayan Yemen'deki İran destekli Husilere karşı, Avustralya'dan Kızıldeniz'e savaş gemisi göndermesini talep etti.

HUSİLERİN TEHDİDİ ABD'Yİ HAREKETE GEÇİRDİ

ABC News'un haberine göre, ABD Donanmasının talebi, Avustralya'nın, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda onaylanan Gazze'de insani ara verilmesi yönündeki karar tasarısına "evet" oyu kullanmasından bir gün sonra geldi.

Avustralya Başbakan Vekili Richard Marles, hükümetin talebi değerlendirdiğini ancak ülkesinin odak noktasının "kendi yakın bölgesindeki" deniz gücü faaliyetleri olduğunu söyledi.

Ayrıca News'un haberine göre, Avustralya Hazine Bakanı Jim Chalmers, Kraliyet Donanmasının deniz güvenliğini korumaya yönelik uluslararası çabaların bir parçası olarak Orta Doğu'da uzun süredir varlığını sürdürdüğünü belirtti.

Husiler, Kızıldeniz'de gemileri hedef almaya devam ediyor: ABD, Avustralya'dan savaş gemisi desteği istedi

Chalmers, "Dünyanın bu bölgesinde uluslararası koalisyona zaten katkı sunuyoruz." dedi.

Pentagon Sözcüsü Pat Ryder, dün düzenlediği basın toplantısında, uluslararası toplumun Kızıldeniz'deki gemileri koruyacak bir görev gücünü desteklemesi gerektiğini söylemişti.

Kızıldeniz'de Yemen açıklarında Norveç bayraklı bir petrol gemisinin hedef alınmasını değerlendiren Ryder, söz konusu eylemi "istikrarı bozucu" olarak nitelendirerek "Bu, uluslararası bir sorun ve uluslararası bir çözüm gerektiriyor." ifadesini kullanmıştı.

İRAN'DAN ABD'YE UYARI

İran'dan ABD'ye ültimatom gibi bir uyarı geldi. İran savunma bakanı, Kızıldeniz'de gemi taşımacılığını korumak için önerilen ABD destekli çok uluslu görev gücünün "olağanüstü sorunlarla" karşılaşacağı konusunda uyardı.

Muhammed Rıza Aştiani, resmi İran Öğrenci Haber Ajansı'na (ISNA) yaptığı açıklamada, "Bizim üstün olduğumuz bir bölgede kimse hamle yapamaz. Böyle mantıksız bir hamle yaparlarsa olağanüstü sorunlarla karşı karşıya kalacaklar" dedi.

Yemen'de İran destekli Husiler, İsrail ile bağlantısı olduğunu iddia ettikleri gemilere saldırılar düzenledi.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan geçen hafta gazetecilere verdiği demeçte, Washington'un Kızıldeniz'de gemilerin güvenli geçişini sağlamak için bir deniz görev gücü oluşturma konusunda "diğer ülkelerle" görüşmelerde bulunduğunu ancak daha fazla ayrıntı vermediğini söyledi.

 

 

 

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...