İnsanlık tarihine ışık tutacak! Zambiya'da 500 bin yıllık yapı bulundu: Uzmanlar şaşkın

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
İnsanlık tarihine ışık tutacak! Zambiya'da 500 bin yıllık yapı bulundu: Uzmanlar şaşkın

DÜNYA Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Zambiya'da insanlık tarihinin pek bilinmeyen dönemlerine ait keşif, bilim dünyasında şaşkınlığa yol açtı. Afrika ülkesinde, 500 bin yıl öncesine tarihlenen ahşap yapı ve aletler insanlık tarihine ışık tutacak. Uzmanlar, keşif karşısında şaşkın olduklarını ifade ediyorlar.

Afrika ülkesi Zambiya’da insanlık tarihinin gelişimiyle ilgili bilinenleri değiştirebilecek bir keşif yapıldı. Haftalık yayınlanan Nature dergisindeki bir makalede Zambiya'da bir nehir kıyısında yaklaşık 500 bin yıllık bir ahşap bulunduğu açıklandı.

Makalede, ahşabın yarım milyon yıl önce bir yapı inşasında kullanıldığına dair bulgulara yer verdi. Araştırmacıların elde ettiği bulguların 'taş devri' insanlarının barınaklara benzer yapı inşa etmiş olabileceğine işaret ettiği kaydedildi.Uzmanlar, tarihi keşif ile eski insanların basit ve göçebe bir hayat sürdüklerine dair inançların değişebileceğini savunuyor.

Liverpool Üniversitesi arkeologlarından ve İnsanlığın Derin Kökleri (Deep Roots og Humanity) projesi liderlerinden Larry Barham söz konusu ahşabı inceleyerek, "Bu bulgular, atalarımız hakkındaki düşüncelerimi değiştirdi" dedi. Barham eski insanların ahşaptan yeni ve büyük bir şey yaptıklarını ifade ederek, "Zekalarını, hayal güçlerini ve yeteneklerini kullanarak daha önce görülmemiş bir şey ürettiler" dedi.

İnsanlık tarihine ışık tutacak! Zambiya'da 500 bin yıllık yapı bulundu: Uzmanlar şaşkın

ANTİK AHŞAP ALETLER BULUNDU

Araştırmalar kazmaların da aralarında bulunduğu antik ahşap aletleri ortaya çıkardı. Ancak araştırmacılar, buldukları aletler arasında kendilerini en fazla heyecanlandıranın aletin birbirine dik açılarla duran iki tahta parçası olduğunu ifade etti.

Aberystwyth Üniversitesi Coğrafya profesörlerinden Geoff Duller, "Biri diğerinin üzerinde duruyor ve her iki tahta parçasında da çentikler var. Bu çentiklerin taş aletlerle kesildiğini net bir şekilde görebiliyorsunuz. Bu sayede iki kütük birbirine geçerek inşaat nesneleri haline geliyor" açıklamasını yaptı.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...