Hamas ile İsrail arasında ilk rehine takası gerçekleşti

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Hamas ile İsrail arasında ilk rehine takası gerçekleşti

Dünya Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Hamas ve İsrail arasında dört günlük geçici ateşkesle birlikte rehine takası da başladı. 13 İsrailli ile 39 Filistinli kadın ve çocuk serbest bırakıldı.

Gazze’de, 49 gün sonra katliamlar durdu. İsrail ile Hamas arasındaki dört günlük ‘insani ara’ sonrası ilk rehine takası gerçekleşti. Kassam Tugayları, ellerinde tuttukları 13 İsrailli ve 11 Taylandlı işçiyi bıraktı. Mısır’dan ülkeye giriş yapan rehineler helikopterle Tel Aviv’e götürüldü. Buna karşılık İsrail, Batı Şeria’daki Ofer Hapishanesi’nde tutuklu bulunan 24’ü kadın 15’i de çocuk olan 39 Filistinli tutukluyu teslim etti. İsrail polisi, serbest kalan Filistinlilere bazı yasaklar uygulanacağını bildirdi. Bu kişilerin, basına açıklama yaparsa, evlerinde toplantı olursa veya aileleri kutlama için tatlı dağıtırsa 18 bin dolar ceza ödeyeceği aktarıldı. Ardından kadın tutukluların Kudüs’teki evlerine baskın yapıldı, bazılarının telefonlarına el konuldu. 

KUZEYE DÖNENE KURŞUN

Öte yandan, ateşkesin başlamasıyla birlikte güneydeki bazı Gazzeliler, kuzeye dönmeye çalıştı. İsrail askerleri, bunu engellemek için sivillere ateş açtı. İki Filistinli ölürken çok sayıda kişi yaralandı. Savaş uçakları da “Gazze’nin kuzeyine gelmeyin, güvenli değil” yazılı Arapça broşürler attı. 

Hamas ile İsrail arasında ilk rehine takası gerçekleşti
 Filistinli tutuklular coşkuyla karşılandı.

“SAVAŞ SÜRECEK”

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ise ateşkesin sonlanmasının ardından savaşın süreceğini söyledi. Gallant “Hamas’ın elinde 240 vatandaşımız var. Bunu kabul edemeyiz. Bütün gücümüzle saldıracağız” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden da rehine takasıyla ilgili konuştu. Biden “Şu ana kadar her şey yolunda gitti. Bu sadece bir başlangıç. Sonraki günlerde onlarca rehinenin daha serbest bırakılmasını bekliyorum” yorumunda bulundu. Joe Biden, insani aranın Gazze’ye gıda, ilaç, su ve yakıtın ulaştırılması için de fırsat olduğunu dile getirdi.

Hamas ile İsrail arasında ilk rehine takası gerçekleşti

8 YIL SONRA AİLESİNE KAVUŞTU

Serbest kalan Filistinliler yasağa rağmen konuştu. 16 yaşındayken bıçaklı saldırı planladığı iddiasıyla İsrail askerleri tarafından elinden vurulup gözaltına alınan ve 8 yıl sonra ailesine kavuşan Merah Bekir “Ne kadar sevinçli de olsak ölen Filistinliler için büyük acı duyuyorum. Özgür kalmamız Gazze’deki şehitlerimizin kanıyla oldu” diyerek direniş çağrısı yaptı. 24 yaşındaki Ragad el-Fenni de “Mücadelem sürecek. Biz her zaman sokaktaydık, sokaktan geldik, yine sokaklara döneceğiz” ifadelerini kullandı.

Hamas ile İsrail arasında ilk rehine takası gerçekleşti
 Kassam Tugayları, İsrailli rehineleri Kızılhaç’a teslim etti.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...