İzlanda'da volkanik patlama alarmı! OHAL ilan edildi

Düzenleyen: / Kaynak: The Guardian
- Güncelleme:
İzlanda'da volkanik patlama alarmı! OHAL ilan edildi

DÜNYA Haberleri  / The Guardian

İzlanda hükümeti, volkanik patlama tehlikesi nedeniyle ülkede olağanüstü hal ilan etti. Güçlü depremler ülkenin güneybatı Reykjanes yarımadasını sarstığı için aktivite riskini artırıyor.

İzlandalı yetkililer, ülkenin güneybatı Reykjanes yarımadasını sarsan ve bölgede volkanik patlama riskini artıran bir dizi güçlü depremin ardından olağanüstü hal ilan etti. İzlanda Sivil Koruma ve Acil Durum Yönetimi Dairesi (Department of Civil Protection and Emergency Management) yaptığı açıklamada, "Ulusal polis şefi... Grindavik'in kuzeyindeki Sundhnjukagigar'da meydana gelen yoğun deprem (aktivite) nedeniyle sivil savunma için olağanüstü hal ilan etti" ifadesini kullandı.

Yönetim, "Depremler meydana gelenlerden daha büyük olabilir ve bu olaylar dizisi patlamaya yol açabilir" uyarısında bulundu. İzlanda Met Ofisi (IMO), bir patlamanın “birkaç gün içinde” gerçekleşebileceğini de belirtti.

Yaklaşık 4 bin kişiye ev sahipliği yapan Grindavik köyü, Cuma günkü depremlerin kaydedildiği bölgenin sadece 3 kilometre güneybatısında yer alıyor. Patlama durumunda tahliye planları var.

DEPREMLER PEŞ PEŞE GELDİ 

Dün yerel saatle 17.30 civarında, 40 kilometre uzaklıktaki başkent Reykjavik'e kadar ve ülkenin güney kıyılarının büyük bölümünde iki güçlü deprem hissedildi. IMO'nun ilk verilerine göre en büyük sarsıntı Grindavik'in kuzeyinde 5,2 büyüklüğünde gerçekleşti.

Polis, depremden zarar görmesinin ardından Cuma günü Grindavik'e giden kuzey-güney yönündeki yolu kapattı.

IMO'ya göre, Ekim ayının sonundan bu yana yarımadada 24 bin sarsıntı kaydedildi ve Cuma günü gece yarısı ile öğleden sonraya kadar yaklaşık 800 deprem daha meydana geldi. 

IMO, yeraltında yaklaşık 5 kilometre derinlikte magma birikimi olduğunu kaydetti. Yüzeye doğru hareket etmeye başlarsa volkanik bir patlamaya yol açabilir. "En muhtemel senaryo, magmanın yüzeye ulaşmasının saatler yerine birkaç gün sürmesidir" diyen yetkililer, "Sismik aktivitenin şu anda en yüksek olduğu yerde bir çatlak ortaya çıkarsa, lav güneydoğuya ve batıya doğru akacaktır ancak Grindavik'e doğru akmayacaktır." şeklinde açıklama yaptı.

VOLKANİK PATLAMALAR SON YILLARDA DA YAŞANDI 

2021'den bu yana Reykjanes yarımadasında Mart 2021, Ağustos 2022 ve Temmuz 2023'te üç patlama meydana geldi. Bu üç patlama herhangi bir altyapıdan veya yerleşim bölgesinden uzaktaydı.

Perşembe günü, Grindavik yakınında bulunan ve jeotermal kaplıcaları ve lüks otelleriyle ünlü Mavi Lagün, bir başka deprem dalgasının ardından tedbir amacıyla kapatıldı.

Ayrıca yakınlarda, Reykjanes yarımadasındaki 30 bin sakinin ana elektrik ve su tedarikçisi olan Svartsengi jeotermal tesisi bulunmaktadır. Bir patlama durumunda tesisi ve çalışanlarını korumak için acil durum planları mevcuttur.

İzlanda'da 33 aktif volkanik sistem bulunmaktadır ve bu sayı Avrupa'daki en yüksek sayı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: The Guardian
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...