Sevdikleriniz tarafından ziyaret edilmemek ölüm riskini artırıyor

Düzenleyen: / Kaynak: The Guardian
- Güncelleme:
Sevdikleriniz tarafından ziyaret edilmemek ölüm riskini artırıyor

DÜNYA Haberleri  / The Guardian

Yeni bir araştırmaya göre, sevdikleri tarafından hiç ziyaret edilmeyen kişilerin daha erken ölme ihtimali daha yüksek. Arkadaşlarını veya ailesini görmeyenlerin herhangi bir nedenden dolayı ölme ihtimalinin yüzde 77 daha fazla olduğu ortaya çıktı.

Glasgow Üniversitesinden araştırmacıların yaptığı yeni bir çalışmaya göre, erken ölüm riskinin azaltılması için herkesin en az ayda bir defa arkadaşlarını ve ailesini ziyaret etmesi gerekiyor. Araştırmacılar, sevdiklerini ayda en az bir kere görmemenin ve yalnız yaşamanın insanların ölüm riskini önemli ölçüde artırdığını buldu.

Birleşik Krallık'taki yetişkinlerin sağlığını ve genetiğini izleyen uzun vadeli bir çalışma olan UK Biobank çalışmasından elde edilen verileri kullanan ekip, yaş ortalaması 57 olan 458 bin 146 kişi tarafından bildirilen beş farklı sosyal bağlantı türünü incelediler ve ardından 12 yıl 6 ay boyunca bu insanları takip etti.

Yalnız yaşamak, çoğu zaman yalnız hissetmek veya arkadaşların ya da ailelerin seyrek şekilde ziyaret etmesi gibi sosyal izolasyon türlerinin daha yüksek ölüm riskiyle bağlantılı olduğunu buldular.

KALP DAMAR HASTALIKLARINDAN ÖLME İHTİMALİNİ ARTIRIYOR 

Arkadaşları veya aileleri tarafından hiç ziyaret edilmeyen kişilerin, her gün ziyaret edilenlere kıyasla kalp-damar hastalığından ölme ihtimalinin yüzde 53 daha yüksek ve ölüm riskinin ise yüzde 39 daha yüksek olduğu çıktı. Yalnız yaşayanların kalp-damar hastalığından ölme ihtimali yüzde 48 daha fazlayken, birine güvenememek ya da etkinliklere katılamamak da ölüm riskini arttırıyordu.

Birden fazla sosyal izolasyon biçimine maruz kalanlar daha da yüksek risk altındaydı. Çalışmada, yalnız yaşayan ve arkadaşlarını veya ailesini hiç görmeyen kişilerin, arkadaşlarını veya ailesini her gün gören biriyle yaşayanlarla karşılaştırıldığında, herhangi bir nedenden ölme riski yüzde 77 daha yüksek, kalp hastalığı veya felçten ölme riski ise daha da yüksekti. Ancak araştırmacılar, ayda yalnızca bir kere ziyaret etmenin bile bu riski azaltabileceği sonucuna vardı.

BMC Medicine dergisinde yayımlanan çalışma, en az ayda bir arkadaş veya aile ziyareti gören kişilerin ölüm riskinin önemli ölçüde daha düşük olduğunu ortaya koydu ve bu sosyal etkileşimin potansiyel olarak koruyucu bir etkisi olduğunu gösterdi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: The Guardian
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...