Kiev, Kırım Köprüsü'nü havaya uçurduğunu kabul etti

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Kiev, Kırım Köprüsü'nü havaya uçurduğunu kabul etti

DÜNYA Haberleri

Ukrayna 273 gün önce Rusya ve Kırım'ı birbirine bağlayan Kırım Köprüsü'ne gerçekleşen saldırının ardından Kiev'in olduğunu itiraf etti. Şimdiye kadar Kiev, 19 km uzunluğundaki köprünün patlamasının sorumluluğunu üstlenmeyi reddetmişti.

Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Hanna Maliar cumartesi günü Kiev'deki yetkililerin 2022 sonbaharında Kırım Köprüsü'ne saldırı düzenlediğini itiraf etti.

Maliar Telegram hesabında, "Rusların lojistiğini bozmak için Kırım Köprüsü'ne ilk darbeyi vurmamızın üzerinden 273 gün geçti" diye yazdı.

Şimdiye kadar Kiev, Avrupa'nın en uzun köprüsü olan ve Kırım yarımadasıyla anakara Rusya'nın Krasnodar bölgesini birbirine bağlayan 19 km uzunluğundaki köprüye yapılan saldırının sorumluluğunu üstlenmeyi reddetti.

KIRIM'I RUSYA'YA BAĞLAYAN KÖPRÜ

Mart 2014'te Kırım'da referandum yapılmasının ve halkın %96'sından fazlasının yeniden birleşmeye "evet" demesinin ardından Rusya ile yeniden birleşti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 2018'de Kırım'ın anakaraya bağlanması için köprüyü inşa etti.

Geçen yıl 8 Ekim'de Kırım Köprüsünün yol kesiminde bir kamyonun havaya uçtu ve iki araba açıklığında bir mesafe denize döküldü. Bitişikteki ray bölümündeki bir yük treninin yedi yakıt deposu alev alması sonucu üç kişi öldü. 

Putin, patlamayı Rusya'nın alt yapısına zarar vermeyi amaçlayan bir terör saldırısı olarak tanımladı. 

PATLAMANIN ARKASINDAN UKRAYNA ÇIKTI

O dönemde aralarında Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy'nin de bulunduğu Ukraynalı yetkililer saldırının arkasında Ukrayna'nın olduğunu ima etti fakat resmi bir açıklama yapılmadı. Başkanlık danışmanı Mykhailo Podolyak, köprüye yapılan saldırının sadece "başlangıç" olduğunu ve "yasadışı olan her şeyin yok edilmesi" ve "çalınan her şeyin Ukrayna'ya iade edilmesi" gerektiğini söyledi.

MEHR'in haberine göre iki üst düzey Ukraynalı yetkili de New York Times'a köprü saldırısının arkasında Ukrayna istihbaratının olduğunu söyledi.

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) saldırıdan bir hafta sonra patlamanın arkasında Ukrayna Savunma Bakanlığı Ana İstihbarat Müdürlüğü olduğunu açıkladı.

Kaynak: MEHR

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...