Zelenskiy komutanlarını Türkiye'den geri getirdi: Kremlin'den kınama geldi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Zelenskiy komutanlarını Türkiye'den geri getirdi: Kremlin'den kınama geldi

DÜNYA Haberleri

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy, savaşın 500. gününde savaş esiri beş askeri Türkiye'den Ukrayna'ya getirdi. Ankara'nın aracılık ettiği bir esir takası çerçevesinde Ukraynalı komutanların savaşın sonuna kadar Türkiye'de kalmasını kabul eden Moskova bu hamleyi kınadı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy'nin cumartesi günü Ukrayna'nın Mariupol garnizonunun beş eski komutanını Türkiye'den eve getirmesi üzerine Rusya'dan kınama geldi. 

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Ankara'nın mübadele anlaşması kapsamında askerleri Türkiye'de tutma sözü verdiğini hatırlattı. Peskov, Moskova'nın bilgilendirilmemesinden şikayet etti.

5 KOMUTAN TÜRKİYE'DEN EVE DÖNDÜ

Beş komutan, geçen yıl Rusya'nın ele geçirdiği en büyük şehir olan Azovstal çelik fabrikasından Mariupol'un üç aylık şiddetli savunmasına liderlik ettikten sonra Ukrayna'da kahraman olarak anılmaya başladı.

Cuma günü İstanbul'da Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen Zelenskiy, "Türkiye'den eve dönüyoruz ve kahramanlarımızı eve getiriyoruz" dedi.

Savaşın ilk aylarında Rus güçleri, Mariupol'ü yerle bir etti ve binlerce sivil hayatını kaybetti. Ukraynalı askerler, geçen yıl mayıs ayında Kiev tarafından teslim olma emri verilene kadar Azovstal fabrikasının altındaki tünellerde ve sığınaklarda direndi.

'KİMSE BİZİ BİLGİLENDİRMEDİ'

Eylül ayında Ankara'nın aracılık ettiği bir esir takası çerçevesinde Moskova, Ukraynalı komutanların savaşın sonuna kadar Türkiye'de kalmasını kabul etti.

Peskov Rus RIA haber ajansına konuştu: "Kimse bize bu konuda bilgi vermedi. Anlaşmalara göre bu elebaşları çatışmanın sonuna kadar Türkiye topraklarında kalacaklardı" dedi.

NATO ZİRVESİ ÖNCESİ KRİTİK HAMLE

Peskov Türkiye tarafından gelen bu hamlenin, Ukrayna'nın beklenen NATO üyeliği hakkında olumlu bir işaret almayı umduğu önümüzdeki hafta gerçekleşecek olan zirve öncesi örgüt üyelerinden gelen ağır baskının sonucu olduğunu söyledi.

Zelenskiy, konuşmasında komutanların neden şimdi evlerine dönmelerine izin verildiğine dair herhangi bir açıklama yapmadı. Türkiye İletişim Başkanlığı yorum talebine yanıt vermedi.

ZELENSKİY'DEN ERDOĞAN'A TEŞEKKÜR

Daha sonra batıdaki Lviv kentinde düzenlenen bir törende Zelenskiy, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a onların serbest bırakılmasına yardım ettiği için teşekkür etti ve kalan tüm mahkumları eve getirme sözü verdi.

Savaş patlak vermeden önce, "dünyadaki birçok insan hala bizim ne olduğumuzu, sizin ne olduğunuzu, bizden ne beklemeleri gerektiğini ve kahramanlarımızın ne olduğunu anlamıyordu. Şimdi herkes anlıyor" dedi.

Kaynak: Reuters

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...