Kirli oyunu MİT bozdu: DAEŞ liderini vurduk, Batı'ya 'bölgeye karışma' dedik

- Güncelleme:
Kirli oyunu MİT bozdu: DAEŞ liderini vurduk, Batı'ya 'bölgeye karışma' dedik

Dünya Haberleri

Terör örgütünün lideri Kureyşi’yi, Afrin’de 4 saatlik nokta operasyonla etkisiz hâle getiren Türkiye “DEAŞ’ı destekliyor” diyen Batı’ya da mesaj verdi

YILMAZ BİLGEN'İN HABERİ - PKK terör örgütü ve Batılı koalisyonun Irak’tan Türkiye sınırına taşıdığı DEAŞ’ın sözde lideri Ebu Hüseyin Kureyşi ile birlikte 2 koruması etkisiz hâle getirildi. Afrin Polis Özel Operasyon biriminin de yer aldığı İHA/SİHA destekli operasyonda, terör elebaşı yakalanacağını anlayınca üzerindeki Hizam Nasef olarak nitelendirilen intihar yeleğini patlattı. Eski Genelkurmay İstihbarat Dairesi Başkanı İsmail Hakkı Pekin, bu teröristlerin özel bir amaçla Türkiye sınırına taşındığını belirterek “Türkiye yapmasa ABD öldürecekti. Bu sefer oyunları bozuldu” dedi. Ebu Hüseyin el-Kureyşi’den önceki üç isim de ABD tarafından öldürülmüştü. 

EN BÜYÜK MÜCADELEYİ TÜRKİYE VERDİ

Batılı güçler ve bölge aktörlerinin DEAŞ’ı bir hamle aracı olarak kullandığını söyleyen İsmail Hakkı Pekin, Baguz’dan DEAŞ’lıların tırlarla Humus çölüne taşınmasını hatırlattı. Pekin “Türkiye başta Fırat Kalkanı olmak üzere bu örgüte karşı verilen mücadelede 500’ü aşkın şehit verdi. Örgütün Suriye’de ilk ve en büyük darbeyi yediği Fırat Kalkanı Operasyonu’nda 3.500 aşkın militan öldürüldü. ABD liderliğindeki koalisyon, Suriye’de kalma gerekçesi olarak DEAŞ’ı göstermeye devam ediyor. DEAŞ’ı da PKK-PYD bölgelerinden rejim unsurlarının kontrolündeki alana taşıdılar. Türkiye ise giriştiği mücadele ile Cerablus, Azez, Çobanbey, el-Bab dâhil geniş bir alandan tamamen söküp attı. DEAŞ’a karşı en büyük mücadeleyi veren Türk ordusudur” dedi.

BATI’YA GÜÇLÜ MESAJ

PKK tarafından üretilen “Türkiye, DEAŞ’a yardım ediyor” yalanına vurgu yapan İsmail Hakkı Pekin “Son operasyon PKK destekçisi Batı ittifakına çok açık bir mesajdı. ‘Bölgeye daha fazla karışmayın. Açık bir biçimde ‘ben buradayım ve gerekeni yaparım’ denildi. Şayet Türkiye harekete geçmese ABD yine gelip orada bu işi yapacak ve dünyaya ‘Küresel terörle ben mücadele ediyorum’ diyecekti. Tabii ki bu terör elebaşılarının Türk sınırına getirilip sonra öldürülmesi de başka bir boyut. Bir tür özel hassasiyet üretiliyor. Bölgeyi kendi planlarına uygun yeniden şekillendirmek istiyorlar. Şam yönetimi de bu gelişmeleri dikkate almak zorunda” ifadelerini kullandı. 

Gazetemize konuşan saha kaynakları, DEAŞ ve PKK’nın muhalif bölgelere sızdırılmasında özellikle bölgede insani yardım amaçlı faaliyet yürüten derneklerin önemli rol oynadığına dikkat çekiyor. İsmail Hakkı Pekin de bu konuda ciddi çalışmaların yapılması gerektiğini belirterek bu kuruluşlarda çalışanların farklı ülke istihbarat birimlerine hizmet ettiği uyarısında bulundu. 

ZAMANLAMA MANİDAR

Emekli Tuğgeneral Fahri Erenel de DEAŞ’ı “bölgeyi işgal eden PKK ve bölünmüş Suriye hesapları ile sahaya inen haricî güçlerin şantaj aracı” olarak nitelendirdi. ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley’in 45 günde iki defa Suriye’yi ziyaret etmesini manidar gelişme olarak değerlendiren Erenel “ABD’nin Suriye’den çekilme ya da Ankara ile yakınlaşma girişimleri sonrası birden Haseke, Rakka, Deyrizor hareketleniyor. DEAŞ saldırıları başlıyor ya da hapishanelerde isyanlar çıkıyor. Bunlar oldukça dikkate değer gelişmeler. Şimdi bir seçim var ve bölge yine hareketli. Türkiye’ye saldırılar arttı. Bu açıdan zamanlama oldukça manidar. En son Tel Abyat’ta verdiğimiz şehitler ve sınırda yaşanan DEAŞ operasyonu. Türkiye bir seçime gidiyor. DEAŞ liderinin Afrin-Cinderes’e kadar sokulması başlı başına soru işareti. Allah’tan MİT bu oyunu bozdu’’ dedi.  MİT tarafından tespit edilerek etkisiz hâle getirilen terörist Ebu Hüseyin el-Kureyşi 15 Kasım 2022’de bir önceki DEAŞ liderinin Dera’da öldürülmesi sonrası bu göreve getirildi. Irak-Cebel Himran’da yapılan toplantı sonrası örgütün tepesine atanan Ebu Hüseyin, Irak’tan PKK bölgesini geçerek Suriye’ye giriş yaptı. Terör örgütü elebaşının bölgedeki bağlantıları ve ilişkide olduğu kişilerle ilgili tahkikat devam ediyor.

NEFES KESEN OPERASYON

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın duyurduğu DEAŞ özel operasyonu bütün dünyada büyük yankı uyandırdı. 
 > CNN International: Sözde lider, selefinin ekim ayında öldürülmesinin ardından göreve gelmişti.
 > CBS News: Türkiye, 2020’den beri Suriye’nin kuzeyine asker konuşlandırdı ve bütün bölgeleri kontrol ediyor.
 > Sky televizyonu: Operasyon Suriye’nin kuzey bölgesindeki Cinderes kasabasında yapıldı.
 > Guardian gazetesi: Türk kuvvetleri DEAŞ liderini Suriye baskınında öldürdü.
 > France 24: Erdoğan, DEAŞ lideri el-Kureyşi’nin Suriye’de etkisiz hâle getirildiğini söyledi.
 > AFP: Nefes kesen operasyon, okul olarak kullanılan terk edilmiş bir çiftlikte yapıldı.
 > Al Jazeera: Erdoğan, Türkiye’nin DEAŞ liderini öldürdüğünü açıkladı.

Düzenleyen:  - Dünya
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...