Özel savcı Donald Trump'ın Twitter hesabına ilişkin kritik verileri ele geçirdi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Özel savcı Donald Trump'ın Twitter hesabına ilişkin kritik verileri ele geçirdi

DÜNYA Haberleri

ABD'de Kongre Baskını'nda parmağı olduğu şüphesiyle yargılanan Donald Trump'ın Twitter hesabına ilişkin ayrıntılı veriler ele geçirildi. Mahkeme kayıtlarına göre, Twitter'dan Donald Trump'ın hesabı hakkında direkt mesajlardan taslak tweet'lere ve konum verilerine kadar çok sayıda veri alındı.

ABD'nin eski Başkanı Donald Trump'ın sosyal medya platformu X'teki (Twitter) verilerini almak oldukça uzun sürse de ortaya çıkan mahkeme kayıtlarına göre özel bir savcı tarafından veriler elde edildi. Özel savcı Jack Smith, eski Başkan Donald Trump'ın hesabıyla bağlantılı direkt mesajlar da dahil olmak üzere Twitter verilerine erişim sağlamak için bu yıl bir arama emri aldı ve ayrıntıları Salı günü açıkladı.

6 Ocak 2020 günü gerçekleşen Kongre Baskını'nı araştıran özel savcı nihayetinde X'ten büyük miktarda veriyi ele geçirmeyi başardı. Politico tarafından paylaşılan mahkeme dosyalarına göre, savcı Twitter'dan talep edilen verileri elde etmek için büyük bir çaba gösterdi.

TRUMP'IN DİREKT MESAJLARI DA DOSYADA

Engadget sitesinde yer alan haberde, talebin çok sayıda veriyi kapsadığı vurgulandı. Donald Trump'ın Twitter hesabının (@realdonaldtrump kullanıcı adını taşıyor) tüm gönderileri, retweetleri ve beğenileri hatta sildiği tüm gönderiler sosyal medya devinden istendi. Ayrıca Trump'ın hesabı tarafından paylaşılan, alınan, taslakta tutulan gönderilerin yanı sıra direkt mesajlar (DM) ve aynı cihazda kullanmış olabileceği diğer tüm hesapları da Twitter vermek zorunda kaldı.

Trump'ın hesabında oturum açmak için kullanılan tüm cihazların, Ekim 2020'den Ocak 2021'e kadar hesabın gizlilik ayarları ve IP adresi geçmişiyle birlikte iletilmesi de gerekiyordu. Twitter'ın @realdonaldtrump tarafından yapılan tüm arama kayıtlarını ve hesabın aynı zaman dilimine ait konum bilgilerini bile teslim etmesi istendi. 

TWITTER HESABINDA 'SUÇ DELİLİ' ARADILAR

Federal bir temyiz mahkemesinin kararı, Smith'in ofisinin Ocak ayında Trump'ın Twitter hesabında 'suç delili' için bir arama emri yürüttüğünü ortaya koydu ancak mahkeme belgeleri savcıların tam olarak neyi aradıklarını açıklamadı.

Bu arada, Twitter'ın emre uymadığı ve verileri savcılara geç ilettiği ortaya çıkmıştı. Bu nedenle, şirkete 350 bin dolarlık yaptırım uygulandı.

Trump, ABD'de hükümetin barışçıl bir şekilde Joe Biden'a geçmesini engellemeye çalışmakla suçlanıyor. Özel savcının iddianamesi, Trump'ı 2020 seçimlerinde mağlup olmasının ardından iktidarda kalmak için 'yasadışı yöntemler' kullanmakla suçladı. Trump ise suçlamaları kabul etmiyor. 

(Kaynak: Politico, Engadget) 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...