Türkçe resmi dil oldu, şehirdeki tabelalar değişti

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Türkçe resmi dil oldu, şehirdeki tabelalar değişti

DÜNYA Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Arapça, Kürtçe ve Süryanicenin resmi dil olarak kabul edildiği Kerkük'te Türkçe de bu diller arasına eklendi. 2008 yılında alınan kararın yürürlüğe girmesi ile birlikte kentte tabelalar değişti. Nüfusun 3'te 1'i Türk olan kentte yaşayan vatandaşlar ise durumdan oldukça memnun.

Irak'ın Kerkük kentinde 2008 yılında alınan karar yürürlüğe girdi. Pazartesi günü Kerkük Valiliği tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkçe resmi dil olarak kabul edildi. Kerkük Valisi Rakan El-Cuburi’nin aldığı resmi kararın ardından tüm resmi dairelerin yanı sıra havaalanı ve ana caddelere Türkçe tabelalar asıldı.

18 Eylül tarihinden itibaren yürürlüğe giren karara göre, il genelinde resmi yazışmalar için de Türkçe geçerli dillerden biri olacak. Karar çerçevesinde kentteki tüm okulların tabelaları da güncellenecek.

"TÜRKÇE ANA DİL OLARAK KULLANILACAK"

Kerkük Valiliği Medya ve İletişim Sorumlusu Mervan El-Ani, Kerkük’te 250 resmi dairede Arapça, Kürtçe ve Süryanice’nin yanında Türkçe yazılar eklenerek tabelaların asıldığını söyledi. El-Ani, "Türkçe, şehirde ana dil olarak kullanılacak. Vali Rakan El-Cuburi’nin aldığı kararla Kerkük'te farklı diller aynı anda kullanılıyor. Herkes birlik içinde, eşit yaşamalı, herkesin kendi dilini öğrenmesi yasal hakkı olmalı" ifadelerini kullandı.

Türkçe resmi dil oldu, şehirdeki tabelalar değişti

VATANDAŞLAR DURUMDAN MUTLU

Kerküklü vatandaş İbrahim Şehap, "Türkçe dilinin tabelalara eklenmesi içimize su serpti. Evet, bu uygulama geç kaldı ama çok şükür Türkçe tabelaları gördük ve bunun tüm tabelalarda olmasını umuyoruz" dedi.

Cemil Nürettin ise, "Türkmen okullarında okuduğum için Arapça ve Kürtçe anlayamıyordum. Tabelalara eklenen Türkçe yazılar ile Arapça ve Kürtçe yazıların ne anlama geldiğini öğrendim. Bu karardan sonra ben de dükkanımın tabelasını değiştiririm. Tabelama Türkçe yazacağım ve bundan dolayı da çok mutluyum" diye konuştu.

NÜFUSUN 3'TE BİRİ TÜRK

1 milyon 400 bin insanın yaşadığı Kerkük, çok dilli ve kültürlü bir şehir olarak dikkat çekiyor. Türkmen, Arap ve Kürtlerin ağırlıkta yaşadığı Kerkük'ün 3'te 1'i Türklerden oluşuyor. Ayrıca kentte yaşayan az sayıda Süryani, Ermeni ve Yahudi de var.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...