Rehine takasında ikinci aşama: 39 Filistinli serbest bırakıldı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi, Ajanslar
- Güncelleme:
Rehine takasında ikinci aşama: 39 Filistinli serbest bırakıldı

Dünya Haberleri  / Türkiye Gazetesi, Ajanslar

Rehine takasının ikinci gününde Hamas, İsrail'in yardım tırlarının geçişini engellediği gerekçesiyle ikinci aşamayı ertelediğini duyurmuştu. Daha sonra Katar'ın iki ülke arasındaki krizin aşıldığını duyurmasının ardından Hamas 20 İsrailliyi Kızılhaç'a teslim etti. İsrail ise gece saatlerinde 39 Filistinlinin serbest bırakıldığını duyurdu.

Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e yönelik başlattığı 'Aksa Tufanı Operasyonu' sonrasında Ortadoğu'da savaşın fitili ateşlendi. Hamas, operasyonu 'Aksa öfkesini kusuyor' diyerek duyururuken, İsrail bu operasyona kanlı şekilde cevap verdi. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında en az 15 bin kişi hayatını kaybetti. 50 gündür süren savaşta beklenen 4 günlük 'insani ara' ve rehine takası başladı. İşte dakika dakika Gazze-İsrail hattında yaşanan gelişmeler..

Dakika dakika İsrail-Hamas savaşında yaşanan gelişmeler...

İKİNCİ REHİNE TAKASI BAŞLADI

03:22 İsrail ile Hamas arasındaki esir takası kapsamında İsrail hapishanesinde tutulan 39 Filistinli serbest bırakıldı.

Rehine takasında ikinci aşama: 39 Filistinli serbest bırakıldı

00:12 Hamas, 13 İsrailli esir ile 7 yabancı uyrukluyu İsrail'e götürülmek üzere Uluslararası Kızılhaç Örgütüne teslim etti.

Uzlaşıya göre Hamas'ın elindeki 50 İsrailli esire karşılık, İsrail hapishanelerindeki 150 Filistinli serbest bırakılacak. Serbest kalacak esirler her iki taraftan kadın ve çocuklardan oluşuyor.

KATAR'DAN REHİNE AÇIKLAMASI

22:02 Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Majed el-Ensari, Katar-Mısır arabuluculuğuyla İsrail ile Hamas arasındaki engellerin aşıldığını belirterek, bu gece 7 yabancı uyruklu esirin yanı sıra 39 Filistinli mahkum ile Gazze Şeridi’nde tutulan 13 İsrailli esirin de serbest bırakılacağını duyurdu.

HAMAS İKİNCİ AŞAMAYI ERTELEDİ

19:38 İsrailli yetkililer, geçici ateşkesin ikinci gününde Hamas'ın elindeki 14 rehinenin serbest kalacağını, 42 Filistinli mahkumun da hapishanelerden dışarı çıkacağını açıklamıştı. 

Ancak Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in insani ara anlaşması şartlarına uymadığını ve yarım tırlarının geçişine izin verilmediğini belirterek, 2‘inci esir grubunun serbest bırakılmasının ertelendiğini açıkladı.

17.35 Mısır'daki haberlere göre ülke, İsrail ile Hamas daha fazla mahkumun serbest kalması karşılığında ateşkesin devam etmesine sıcak bakıyor.

15.42  Filistin Kızılayı, İsrail'in 7 Ekim'de Gazze Şeridi'ne saldırılarının başlamasından bu yana Gazze'ye 61 tırlık en büyük yardım konvoyunu gönderdi.

14:53 İsrail'den Daniel Hagari, Hamas tarafından serbest bırakılan rehinelerin ilk tıbbi testlerden geçtiğini ve durumlarının iyi olduğunu açıkladı.

14:46 Rusya Acil Durumlar Bakanlığı (EMERCOM) Gazze'ye gönderilen 15 tonluk insani yardım içinde gıda ürünleri, bebek maması, uyku tulumları, hijyen ürünleri ve kıyafetler olduğunu ifade ederek yardımların Mısır Kızılayı tarafından dağıtılacağını belirtti.

13:39 Belçika Başbakanı Alexander De Croo, Mısır-Gazze Şeridi arasındaki Refah Sınır Kapısı'nda İspanyalı mevkidaşı Pedro Sanchez ile birlikte Gazze'deki sivil katliamın durdurulmasını istemelerine tepki gösteren İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya yanıt verdi. "Refah Sınır Kapısı'nda Gazze'deki çatışmalarla ilgili söylediğim sözleri okuyun Başbakan Netanyahu. Hala aynı noktadayım. Daha fazla sivil ölmesin" ifadelerini kullandı.

11:16 ABD Başkanı Joe Biden, İsrail ile Hamas arasında çatışmalara 4 günlük ara verilmesini kapsayan insani aranın uzatılması ihtimali olduğunu bildirdi.

07:37 Venezuela Dışişleri Bakanı Yvan Gil, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu eleştirirken, "İsrail ordusu Gazze Şeridi'nde Filistin halkına yönelik imha ve etnik temizlik yaparken, oğlu Yair Netanyahu hoş bir şekilde Miami'de tatil yapıyor." dedi.

07:20 İsrail ordusu, Lübnan topraklarından fırlatılan bir roketin düşürüldüğünü duyurdu.

06:36 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisi, Gazze'den bugün serbest bırakılması planlanan ikinci grup İsrailli esirin isimlerinin olduğu listenin alındığını belirtti.

06:30 Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro'nun talimatıyla vatandaşlık verilmesi kararlaştırılan Filistinli kadının çocuklarıyla birlikte Kolombiya'ya ulaştığı bildirildi.

06:08 Filistin Gazeteciler Sendikası, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında 7 Ekim'den bu yana 66 gazetecinin yaşamını yitirdiğini bildirdi.

04:13 ABD'nin başkenti Washington DC'de, Filistin halkına destek gösterisi düzenlendi. Göstericiler yürüyüş sırasında pankart taşıyarak slogan attı.

03:54 Fas'ın çeşitli kentlerinde düzenlenen gösterilerde, abluka altındaki Gazze'de 4 gün sürecek insani ara ve İsrail hapishanelerindeki bir grup Filistinlinin serbest bırakılması kutlandı.

03:48 Japonya Dışişleri Bakanı Kamikawa Yoko, İsrail ile Hamas arasındaki uzlaşı kapsamında Gazze'de çatışmalara 4 günlük insani ara verilmesine ilişkin, "İstikrarlı bir şekilde uygulanmasını ve çatışmalara ara verilmesi durumunun sürdürülmesini umuyoruz." dedi.

03:20 Mısır, dün sabah saatlerinde başlayan insani aranın ilk gününde yardım malzemesi yüklü 200 tırın abluka altındaki Gazze Şeridi'ne giriş yaptığını bildirdi.

02:05 İsrail ve Hamas arasındaki uzlaşıyla Gazze'de başlayan 4 günlük insani ara kapsamında 49 günün ardından ilk kez Gazze Şeridi'nin kuzeyine 3 tır insani yardım malzemesi geldi.

01:56 İsrail, Hamas ile esir takası kapsamında Gazze Şeridi'nden serbest bırakılması planlanan esirlerden ikinci grubun isim listesini aldı.

01:05 Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), İsrail tarafından gözaltına alınan Şifa Hastanesi Müdürü Ebu Silmiyye dahil dört sağlık personelinin durumu hakkında bilgi sahibi olmadıklarını bildirdi.

00:12 Hamas'ın yurt dışı sorumlusu Halid Meşal, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik yaklaşık 50 gün süren saldırısından sonra üst düzey askeri kadronun durumunun iyi olduğunu belirtti.

HUSİLER YİNE İSRAİL GEMİSİ VURDU

Husi Hükümeti Savunma ve Güvenlik İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Celal El Ruveyşan, ateşkes Gazze'yi kapsıyor. Kızıldeniz'i düşman gemilerine kapatma kararımız hala geçerli açıklamasını yaptı. Amerikalı bir savunma yetkilisi, İsrailli bir milyardere ait olan CMA CGM Symi adlı konteyner gemisinin Hint Okyanusu'nda İran'a ait olduğundan şüphelenilen bir insansız hava aracının saldırısına uğradığını söyledi. Yetkili, Malta bandıralı geminin uluslararası sulardayken üçgen şekilli, bomba taşıyan Shahed-136 kamikaze İHA tarafından hedef alındığını belirtti. Drone patlayarak gemiye zarar verdi ancak mürettebattan herhangi birine zarar vermedi. İngiltere Donanması: Gemilerimizden birine, Yemen deniz kuvvetleri tarafından derhal rota değiştirilmesi emri verildi. Gemimiz rota değiştirmek zorunda kaldı.

Rehine takasında ikinci aşama: 39 Filistinli serbest bırakıldı

KATAR HEYETİ İSRAİL'DE

Hamas-İsrail müzakerelerinde arabulucu rolünü üstlenen Katar'dan bir heyeti taşıyan özel uçağın İsrail'e indiği ileri sürüldü.

İsrail Ordu Radyosu'nun haberine göre, Katar'a ait 8 yolcu kapasiteli özel uçak, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi bölgesinden aktarmalı olarak İsrail'e ulaştı.

Yediot Aharanot gazetesi de İsrail'in ablukayı sıkılaştırarak bir kısmını işgal ettiği Gazze Şeridi'nde çatışmalara verilen insani aranın uzatılması ve taraflar arasında esir takası mutabakatının genişletilmesini görüşmek üzere Katar'dan bir heyetin İsrail'e geldiğini öne sürdü.

Gazetenin haberinde, heyetin daha "yakın" iletişim yürütmek istediği için İsrail'e geldiği ifade edildi. Uçakta yer alan Katarlı yetkililerin kimliklerine ilişkin bilgi paylaşılmadı.

Diplomatik ilişkisi bulunmayan İsrail veya Katar'dan konuya ilişkin henüz resmi açıklama yapılmadı.

Katar, Hamas ile İsrail arasında çatışmalara insani ara verilmesi için yürütülen müzakerelere arabuluculuk ve ev sahipliği yapmıştı.

NEREDE BU İNSANİ ARA?

Filistinliler ile İsrail arasında insani ara dün itibariyle başladı. Savaşın başında güneye göç eden Gazzeliler, aranın başlamasıyla evlerini görmek için kuzeye geçmeye çalıştı ancak İsrail askerlerinin engeline takıldı. Evine dönmek isteyen Abu Iyad Al Najjar isimli bir Filistinli "İnsani ara sırasında kuzeydeki halkın evlerine dönmesi konusunda neden anlaşmadılar? Nerede bu insani ara?" ifadesini kullandı.

Rehine takasında ikinci aşama: 39 Filistinli serbest bırakıldı

GAZZELİLER VAHŞETLE KARŞILAŞTI

Sosyal medyaya düşen korkunç görüntülerde ise günlerdir kimsenin uğramadığı sokakların ve yolların Filistinli sivillerin cesetleriyle dolu olduğu görüldü. Çok sayıda Gazzeli tamamen yanmış haldeki cesetlerden yakınlarını teşhis etmeye çalıştı. Birçok yerleşim yerinde de çürümeye başlayan cesetler yüzünden ağır bir koku olduğu bildirildi.

GAZZE ARTIK ENKAZ ŞEHİR

Gazze'de dün başlayan ve 4 gün sürecek olan insani aranın ardından İsrail'in bölgede yol açtığı yıkım gün yüzüne çıktı. Filistinliler insani aranın başlamasıyla kentlerine geri dönmeye başladı. Yaşadığı mahalleye geri dönen Filistinli genç kız İnsam ez-Zeyn, yaptığı açıklamada: "Burası büyüleyici güzellikte bir şehirdi. Şu an sadece keder ve acı var, her yer harap olmuş.Güzel şehrimde şimdi acı ve kederden başka bir şey kalmamış.Gördüklerimi kelimelere dökmek çok zor." dedi.

BİDEN'DAN ATEŞKES YORUMU

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail ve Hamas arasında varılan geçici ateşkes ve rehine takası anlaşmasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Biden, "Bu sadece bir başlangıç ama şu ana kadar her şey yolunda gitti." dedi.

Rehine takasında ikinci aşama: 39 Filistinli serbest bırakıldı

 

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Türkiye Gazetesi, Ajanslar
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...