Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, ramazan kumanyaları ve iftariyelikler başta olmak üzere üretim, toplu tüketim ve satış yerlerine yönelik denetimlerin sıklaştırıldığı bildirildi.


Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yurt genelinde 52 bin 268 denetim gerçekleştirildiği ifade edilen açıklamada, bunların 15 bin 964'ünün toplu tüketim, 23 bin 194'ünün satış, 13 bin 110'unun da üretim yerlerine yönelik olduğu belirtildi.


Açıklamada, mevzuata aykırı faaliyet gösteren gıda işletmelerine 3 milyon 595 bin 31 lira ceza uygulandığı, 3 işletme hakkında da savcılığa suç duyurusunda bulunulduğu bilgisine yer verildi.


Tüketicilere de uyarıda bulunulan açıklamada, sağlıksız, asgari kalite ve hijyen kriterlerini içermeyen gıdaların tüketilmemesi istendi.
Gıda işletmecilerinin mevzuata uygun üretim, satış ve dağıtım yapmalarının önemine işaret edilen açıklamada, "Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği"ne uyulması gerektiği vurgulandı.


Her ürünün kendisine özgü muhafaza şartlarında satılıp satılmadığına dikkat edilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, sütlaç, kazandibi, muhallebi ve dondurma gibi sütlü tatlıların da hazırlandıktan sonra mutlaka soğutucuda bekletilmesi tavsiyesinde bulunuldu.
Bu tür ürünlerin alışverişin sonunda satın alınması ve muhafaza şartlarına uygun olarak kısa sürede taşınmasının önemli olduğu vurgulanan açıklamada, tüketicilerin şikayetlerini "Alo 174 Gıda Hattı"na iletebilecekleri hatırlatıldı.