Suriye'ye bidon ihracatı kaçakçılık engeline takıldı

Suriye'ye bidon ihracatı kaçakçılık engeline takıldı

Ekonomi Haberleri

Cenap Aşcı, “Bidonlar Türkiye'den boş gidiyor, kaçak akaryakıtla dolu şekilde geri dönüyor! Artık Suriye'ye bidon ihracatı yapmıyoruz” dedi

Osman Çobanoğlu ANKARA - Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşcı, “Şu anda sadece Öncüpınar ve Cilvegözü sınır kapılarımızda Suriye'ye ihracat gerçekleştiriyoruz. Diğer kapılarımızda da insani yardım amaçlı malzemelerin çıkışına izin veriyoruz” dedi. Suriye sınırında akaryakıt kaçakçılığıyla ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Aşçı, “Bir dönem 50-60 litrelik bidon ihracatımızda korkunç bir artış yaşandığını tespit ettik. 'Suriye bu bidonları ne yapıyor' diye merak ederken, bunlara doldurulan akaryakıtın katırlarla Türkiye'ye sokulmaya çalışıldığını öğrendik. Artık Suriye'ye bidon ihracatı yapmıyoruz. Zaten şu anda da Suriye'nin birçok bölgesinde Türkiye'ye kaçak yollarla sokulabilecek akaryakıt dahi bulunmuyor. DAEŞ'ten dolayı kaçıracak mazot bulamıyorlar artık. Ülkeye boru döşeyerek de kaçak akaryakıt sokulmak istendi ancak bunların hepsi bertaraf edildi” diye konuştu. Kaçak sigaraya da değinen Bakan Aşçı, şöyle devam etti: “Bakanlığımızın aldığı tedbirlerden bir tanesi de, uzun süredir Suriye'ye ülkemiz üzerinden sigara geçişine izin vermiyoruz. Önceki yıllarda giden sigaraların çoğunun bize geri döndüğünü tespit ettik. Aşağı yukarı 9-10 aydır da ülkemizden Suriye'ye, sigara konusunda gümrük hizmeti vermiyoruz. Geçen sene yüzde 21'lerde olan kaçak sigara oranı, şu anda yüzde 11.5'e  düştü. Daha da gerilemesini bekliyoruz.”
Habur Sınır Kapısında herhangi bir sıkıntının yaşanmadığı bilgisini de veren Bakan Aşçı, şu açıklamaları yaptı: “Irak, en önemli ihraç pazarlarımızdan bir tanesi. Habur, günlük 2 bin tırın çıktığı, 2 bin tırın girdiği bir kapı. Burada aşağı yukarı bin tane de özel araç geçiyor. Yani 3 bin giriş, 3 bin çıkış, 6 bin araç. Habur'a giden yol Cizre'den geçiyor. Sokağa çıkma yasağı olunca oradaki geçişler noktasında bazı aksamalar oldu. Ama bu minimum düzeyde gerçekleşti. Tır sayısı 2 bin olmadı ama 800'ler, binler civarında gerçekleşti. Şu anda da bir sıkıntımız yok. Araç sayısı normale döndü.”


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...