1 milyar $’lık uydu pazarı yerlileşiyor!

Düzenleyen:
1 milyar $’lık uydu pazarı yerlileşiyor!

Ekonomi Haberleri

Cuma günü başlayacak “Uydu, Uzay ve Teknoloji Günleri” etkinliğiyle Türkiye’de büyüklüğü 1 milyar doları aşan uydu piyasasının yerlileştirilmesi sağlanacak

Önder ÇELİK İSTANBUL

Uzayda; 4’ü haberleşme 2’si de gözetleme olmak üzere 6 uydusu olan Türkiye, önümüzdeki 5 yıl içinde uydu piyasasına yapacağı 1 milyar dolara yakın yatırımla uzay yarışında ben de varım diyecek. Bu alanda yerlileşmeyi önceleyen Türkiye’nin ilk yüzde 100 yerli uydusu Türksat 6A; ASELSAN, TÜBİTAK Uzay, TAI ve CTech ortaklığıyla yapılıyor. Uydunun 2019’da bitirilmesi hedefleniyor. Türkiye’de yerli ekosistemi geliştirmeyi hedefleyen  Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ve TÜRKSAT da, bu kapsamda “Uydu, Uzay ve Teknoloji Günleri powered by TÜRKSAT” etkinliğini düzenleyecek. MÜSİAD stratejik ortaklığında 11-12 Aralık’ta İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek etkinlikle ilgili bilgi veren MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, 1 milyar doları aşan Türkiye uydu piyasasına yerli çözüm ortaklarının aranacağı etkinlikte, dünya devi şirketlerin Türkiye’de know-how paylaşımı yapacağını söyledi. Uydu ve uzay teknolojileri alanında faaliyet gösteren 65 firmanın etkinliğe katılımını beklediklerini aktaran Olpak, “Küresel şirketler Türkiye’deki start-up firmalara yatırımcı olacak. TÜRKSAT’ı ve ekosistemini büyütmek ve global PR değerini yükseltmeyi amaçlayan etkinlikte uydu, kablo, tv teknolojileri, e-devlet, TÜRKSAT bilişim gibi Türkiye’nin önemli gündemleri bir araya gelecek” dedi.
2019’DA YERLİ UYDU OLACAK
Türksat AŞ Genel Müdürü Ensar Gül de, uzaya gönderilen 4A ve 4B uydularının 550 milyon dolara mal olduğunu belirterek, yüzde 25 yerlilik öngörülen 5A ve 5B uyduları için 500 milyon dolar bütçe ayrıldığını ifade etti. Dünyada kendi uydusu olan 38, uydusunu yapan ise sadece 7 ülke bulunduğunu kaydeden Gül, Türkiye’nin 2019’da bitirilmesi hedeflenen 6A’yla yerli uydusunu üreterek bu alanda ilk 10’a gireceğini söyledi. 6A’nın 545 milyon liraya yani 180 milyon dolara mal olacağını belirten Gül, uydunun 300 milyon doları aşan bir ekosistem oluşturacağını kaydetti. Gül, “Bu vesileyle her iki operasyonun toplamında 500 milyon dolarlık yerlileştirme öngörüldüğü gibi 500 milyon dolarlık ithalatın da önüne geçilmiş olacak. 1 milyar dolara yakın bir paranın bu ekosistem sebebi ile içeride kalacağı ve yerlileşeceği öngörülüyor. 6A uydusunun ihraç edilmesi durumunda kilogram başı ihracat değeri 100 bin dolar tutarında. TÜRKSAT, 2023'te 10 uydudan oluşan bir filoya sahip olmayı hedefliyor” ifadelerini kullandı.

‘Uzayda kapitalizm var’

∂ Uzaydaki rekabete dikkat çeken MÜSİAD High Tech Port Genel Koordinatörü Hakan Kurt, “Uzayda inanılmaz bir kapitalizm var. ABD’nin 400 tane uydusu var şu an uzayda. TÜRKSAT uyduları yüzde 90'lara yaklaşan kapasitelerle çalışıyor, Amerikan uyduları yüzde 1.5-2 ile çalışıyor. Bizim ilk adımımız TÜRKSAT 5A ve 5B ile ama en önemli adımımız 6A uydusu ile gelecek” dedi. Kurt, 4B uydusunun kilogram maliyetinin 29 bin dolar olduğunu belirterek, 6A’da bu rakamın 50 bin dolara çıkacağını söyledi.

Dev projelerle 4K telekonferans 

∂ Uydu, Uzay ve Teknoloji Günleri powered by TÜRKSAT etkinliğinin açılışında dünyada ilk kez halka açık, 4K telekonferans ile TÜRKSAT 4B uydusundan ilk yayın yapılacak ve İstanbul’da yapımı devam eden 3. Boğaz Köprüsü, 3. Havalimanı, Körfez Geçiş Köprüsü ve Ankara’da bulunan TAI Uydu Test Merkezi’ne canlı bağlantı gerçekleştirilecek.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...