18 yaşına girenler 10 katlı bina dikiyor!

Düzenleyen:
18 yaşına girenler 10 katlı bina dikiyor!

Ekonomi Haberleri

Yapı Denetim Derneği Başkanı Nazmi Şahin, “18 yaşına gelenin, 10 katlı bina dikmesinin önünde engel bulunmuyor. İşi bilmeden inşaata kalkışıyorlar” dedi

Osman Çobanoğlu ANKARA - Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Başkanı Nazmi Şahin, müteahhitlerin 3 aylık bir eğitimden geçmeleri gerektiğini söyledi. Gazetemize açıklamalarda bulunan Şahin, “Şahısların 18 yaşına geldiklerinde, 10 katlı bir bina dikmelerinin önünde herhangi bir engel bulunmuyor. Kuyumcu da eczacı da müteahhit oluyor. Müteahhitlik meslek mi, ticaret mi? Odası, okulu olmadığına göre ticaret. Ticareti yapan kişi de, yaptığı işi bilmeli. Müteahhitler için eğitim programı düzenledik ama kimse katılmadı. Çiroz, kolonların depremde patlamasını önleyen bir malzeme. Maliyeti fazla değil, demirin yüzde 5’ini bile tutmaz. Ancak bugün halen çirozun ne olduğunu bilmeyen müteahhitler var” dedi. Yapı denetimi yapılmadan hiçbir binaya çimento dökülemeyeceğini belirten Şahin, “Doğu ve Güneydoğudaki operasyon bölgesinde yapı denetim şirketleri görevlerini yapamıyor. Terör olduğu için mühendisler ilçelere giremiyor. Yapı denetimi yapılamadığı için tutanak tutuluyor. İnşaatlar da durdu şu anda” diye konuştu. Mevcut sistemde kişinin, denetçisini seçerek parasını ödediğini ve bunun denetim mantığına aykırı olduğunu vurgulayan Şahin, “Merkezi sisteme benzer bir model öneriyoruz. Yapı denetim firmalarına sayı yönünden sınırlama getirilmeli. Bir firmanın yapabileceği denetim miktarı belli. İllerdeki inşaat alanları dikkate alınarak, il bazında bir sayı belirlenmeli. Her firma, sadece kurulduğu illerde çalışma yapmalı” ifadesini kullandı.

EV ALACAKLARA UYARI
Ev alırken, salonu geniş mi, güney cephe mi, mutfak geniş mi diye bakıldığına dikkat çeken Şahin, şöyle devam etti: “Yapı denetimini kim yapmış, temeli sağlam mı, depreme dayanıklı mı, beton sınıfı nedir, müteahhidi kim diye bakmıyoruz. Vatandaş buna bakarsa, kötü müteahhit devre dışı kalır.” 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...