Tek kuruş harcamadan 90 MİLYAR TL kazanç

Düzenleyen:
Tek kuruş harcamadan 90 MİLYAR TL kazanç

Ekonomi Haberleri

Üçüncü Havalimanını "yap-işlet-devret" şeklinde inşa eden konsorsiyum, 25 yılda 27.5 milyar avro kira ödeyecek. Böylece Hazine, 90 milyar TL'den fazla gelir elde edecek

Türkiye'nin yapımı devam eden ve her yıl milyonlarca kişiye hizmet edecek mega projeleri, devletin kasasını da dolduracak. İstanbul'da yapımı devam eden Üçüncü Havalimanını üstlenen konsorsiyum, yıllık KDV dahil 1.1 milyar avro olmak üzere, 25 yılda 27.5 milyar avro kira ödeyecek. Böylece devletin kasasına tek kuruş harcanmadan 90 milyar liradan fazla para girmiş olacak. 76.5 milyon metrekarelik alana yap-işlet-devret şeklinde inşa edilecek havalimanı için toplam 10 milyar avrodan fazla yatırım yapılacak. Dört fazda tamamlanacak Üçüncü Havalimanının bütün kısımları bitirildiğinde, yıllık 200 milyon yolcu kapasitesine ulaşılacak. 350'den fazla destinasyona uçuş ve 150'den fazla hava yolu şirketine ev sahipliği yapılacak. Şu anda 16 milletten 13 binden fazla kişinin çalıştığı, 3 bine yakın ağır makine ekipman filosunun bulunduğu proje; tamamladığında doğrudan 100 bin, yan sektörlerle birlikte 1.5 milyon kişiye istihdam sağlayacak.
TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Sözcüsü ve AK Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, "Burada havalimanı dışında oteller, alışveriş merkezleri, kongre salonları olacak. Dolup taşacak bu alanlardan vergiler alınacak. Ayrıca havalimanı ile sağlanacak rahat ve hızlı ulaşım sayesinde turist sayısında artış yaşanacak. Uluslararası kongrelerin, fuarların İstanbul'da düzenlenme olasılığı artacak ve bu alanda daha fazla etkinlik gerçekleştirilecek. Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanlarında yoğunluk sebebiyle maalesef gecikmeler yaşanıyor. Buralarda ciddi iş gücü, vakit ve yakıt kaybı var. Yeni havalimanı ile bu da ortadan kalkacak" dedi.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...