Akıllı uygulama futbol yatırımlarını besledi

Düzenleyen:
Akıllı uygulama futbol yatırımlarını besledi

Ekonomi Haberleri

Aktif Bank Genel Müdürü Serdar Sümer, "Maç hasılatları bizde toplandığı için, futbol kulüplerini rahatlıkla finanse ediyoruz, kredilerin tahsilatında problem yaşamıyoruz" dedi

Türkiye'de şubeleşerek değil, günlük hayatı kolaylaştıran uygulamalarıyla dikkat çeken Aktif Bank; oluşturduğu ekonomik değerle sektörleri de destekliyor. Yeniden yapılanmaya başladığı 2006’dan bu yana "nkolay", "ekent", "UPT" gibi iştirakleri sisteme dahil eden Aktif Bank, böylece ödeme ve para transferi gibi sıklıkla yapılan işlemlerde yılda yaklaşık 50 milyonluk nüfusa akıllı çözümler sunuyor. Son olarak 2013 yılında "Passolig" uygulamasını hayata geçiren Aktif Bank, bugün hem milyonlarca taraftarın maçlara rahat girmesine aracılık ediyor, hem de futbol yatırımlarına kredi desteği sağlıyor. Aktif Bank Genel Müdürü Serdar Sümer, sahip oldukları öz sermayeye oranla, futbol yatırımlarına en büyük kaynağı kendilerinin temin ettiğini söyledi.
300 milyon TL kredi desteği verdikleri Beşiktaş'ın Vodafone Arena Stadı'nı basın mensuplarına gezdiren Sümer, "Burası daha proje aşamasındayken, kimse finansör olmak istemedi. Ancak biz sahip olduğumuz imkanlar sayesinde bu projenin içinde olduk. Şöyle düşünün, diyelim ki bir bankadan kredi istediniz. Eğer o bankaya maaşınız yatıyorsa, sizin risk durumunuzu ve ödeme gücünüzü bilir, böylece size krediyi kullandırır. Her ay maaşınız yattığında da banka önce kendi alacağını tahsil eder. İşte Passolig bize bu imkanı tanıdı. Bu sistem aslında federasyonun ve kulüplerin... Ancak para, Aktif Bank havuzunda toplanıyor. Biz de verdiğimiz kredinin taksidini rahatlıkla tahsil ediyoruz. Bu sistem sayesinde, bize kredi için gelen hiçbir kulübü geri çevirmiyoruz. Bugüne kadar futbol yatırımlarına sağladığımız destek 1.2 milyar TL'yi buldu. Ekonomik kriz dönemlerinde bile bu sistem işliyor. Maçlar devam ediyor çünkü. Hatta mesela işsiz kalanlar kafa dağıtmak için maça geliyor, hasılat yükseliyor. Bu açıdan verdiğimiz kredilerin üzerindeki riskler de azalıyor, öngörülür hale geliyor" dedi.

VAKIFBANK'TAN İpotek teminatlı ilk menkul kıymet

Vakıfbank, Türkiye'nin avro cinsi ilk İpotek Teminatlı Menkul Kıymet ihraç işlemini gerçekletirdi. 5 yıl vadeli ve 500 milyon avro tutarındaki işlemin kupon oranı yüzde 2.375 olarak gerçekleşti. Vakıfbank Genel Müdürü Halil Aydoğan, Türkiye'nin orta vadeli tahvil ihraç programını kuran ilk banka olduklarını ifade etti. Aydoğan’ın verdiği bilgiye göre, söz konusu tahvillerin yüzde 41'i Almanya ve Avusturya'ya, yüzde 26'sı İngiltere'ye, yüzde 8'i İsviçre'ye, yüzde 6'sı Benelüks ülkelerine satıldı.

 

Ziraat'in tahviline 4 kat talep geldi

Ziraat Bankası’nın yurt dışındaki tahvil ihracına 4 kat talep geldi. Konuyu değerlendiren Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Bilgehan Kuru, "Türkiye dışında yerleşik nitelikli yatırımcılara yönelik ölçüt Eurobond ihracımız için uluslararası sermaye piyasalarından farklı coğrafyalardaki (Avrupa, Orta Doğu, Asya ve Amerika) 162 yatırımcıdan 4 katı aşan talep alınması ülkemiz ekonomisine, Türk bankacılık sektörüne ve bankamıza duyulan güvenin bir göstergesi” dedi.

SPK BAŞKANI UYARDI

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, spor kulüplerinin finansal olarak daha dikkatli davranmasını istedi. Spor kulüplerinin 5 yıl kâr edememesi halinde imtiyazlarının sonlanacağını belirten Ertaş, "Dolayısıyla ondan sonra çoğunluk kimdeyse o şirketin sahibi onlar olur. Onlar halka açık şirketler. Borç özkaynak oranlarında, faaliyetlerinde herkes ayağını yorganına göre uzatsın. Bunu biz uygulamazsak yatırımcı uyguluyor ya da FIFA uyguluyor, gördüğünüz gibi yurt dışına çıkmanıza engel oluyor" ifadesini kullandı.
Deutche Bank'ın Varant ihracına dair toplantısının ardından soruları cevaplayan Ertaş, bir soru üzerine iki büyük özel sektör şirketinin yakında halka arz edileceğini, halka arz başvurusunda bulunan başka şirketler de olduğunu ifade etti. Borsada 'herif' diye isimlendirilen işlem sahibine ilişkin soru üzerine de Ertaş, "Her gelenin peşine düşüp 'Bu nereden geldi, bu herif miydi, adam mıydı?' diye sorgulamak ayıp bir şey. Basını da bu konuda eleştiriyorum. Türkiye'deki kurumlar ve paranın nasıl geleceği belli. Türkiye bir finans merkezi. Londra'da hiçbir gazeteci böyle bir soruyu regülatöre sormaz. Biz nasıl değişiyorsak basının da buna uyum sağlaması gerek" diye konuştu.

Aktif Bank yıldız futbolcu arıyor!

Maçlara taraftar ilgisinin artması için Aktif Bank, finans dışında çok farklı çalışmalar da yürütüyor. Aktif Bank Genel Müdürü Serdar Sümer, "Passolig sisteminde sadece bankacılar ve finansçılar çalışmıyor. Futbolun içinden gelen kişiler de bizimle birlikte. Onlardan, bu işin nasıl yürüdüğüyle ilgili çok istifade ediyoruz. Hatta taraftar sayısını artırmak için, kulüplere yıldız futbolcu arayışında olanlar da var" diye konuştu. Passolig gelirlerinin artması için sportif başarının çok önemli olduğunu vurgulayan Sümer; Trabzonspor-Fenerbahçe maçının ardından gündeme gelen "saha kapatma" ile ilgili şunları söyledi: "Biz hiçbir zaman kurumların cezalandırılmasını arzu etmiyoruz. Bu, bütün paydaşlara zarar veriyor. Bu gibi hadiselerde, bizzat sorumluların hesap vermesinden yanayız."

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...