'Kamu bankaları taşın altına elini koysun'

Düzenleyen:
'Kamu bankaları taşın altına elini koysun'

Ekonomi Haberleri

Konutder ve EYG Başkanı Ömer Faruk Çelik, sektörün bankacılıkla riskleri paylaşması gerektiğini belirterek, kamu bankalarına faizleri aşağı çekecek eylemde bulunma çağrısı yaptı

Önder ÇELİK İSTANBUL

İstanbul Başakşehir’de, Emlak Konut güvencesiyle; EYG, İntaya ve İntes hasılat paylaşım ortaklığıyla hayata geçirilen Evvel İstanbul ve Adım İstanbul projelerindeki ticari üniteler 14 Mayıs Cumartesi günü satışa çıkacak. Medipol Başakşehir Teknik Direktörü Abdullah Avcı’nın reklam yüzü olduğu projede, 130 cadde mağazası ve dükkân yer alıyor. Konuya ilişkin düzenlenen toplantıda konuşan EYG Grup İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, İstanbul'un en planlı yerinin Başakşehir bölgesi olduğunu belirterek, semtlerin yaşaması için futbolun önemli bir bağlaç olduğunu, bu nedenle Abdullah Avcı’yı tercih ettiklerini söyledi.
RİSK DAĞITILSIN, KALİTE ARTSIN!
Sektöre ilişkin de değerlendirme yapan Çelik, faizlerin arttığı bir dönemde kredili satışların düşmesi nedeniyle sektörün bankacılık yapmaya başladığını söyledi. “Kredili satışlar azalıyor, taksitle satışlar çoğalıyor” diyen Çelik, inşaat sektörünün üstlendiği kredi riskleri nedeniyle devlet bankalarına ‘taşın altına siz de elinizi koyun’ çağrısı yaptı. Konutder Başkanı da olan Çelik, şöyle konuştu: “Türkiye’de sadece konut kredi faizleri değil tüm faizler dönem dönem yükseliyor. Konut kredileri 1’in üzerinde çıkmaya başlayınca konut alıcısı da, sektörün genleri de 1’in üzerindeki faizin yüksek olduğunu düşünerek, hemen taksitli modele geçiyor. Proje için bir sürü genel gider var. Firma finansmanı sağlamak için gidip ticari kredi kullanıyor. Yani riski sektör alıyor. Sektör bir taraftan bireysel konut alıcısının taksitlerinin riskini alıyor, bankalar da şirketlerin riskini alıyor. Oysa risk ne kadar dağılırsa kalite o kadar fazla olur. Bu risklerin hepsini gayrimenkul firmaları yükleniyor. Onun için diyoruz ki bu taksitli modelin sonuna gelinmeli. Bankacılık sisteminin de bireysel konut alıcısının riskini alarak sektörü bu riskten çıkarması lazım. Konut kredi faizlerinde birazcık taşın altına devlet bankaları elini sokmalı diye düşünüyorum. Yani sadece sektörü rahatlatma açısından değil, piyasayı rahatlatma açısından da devlet bankaları birazcık taşın altına elini soksalar, faizleri biraz aşağı çekecek eylemlerde bulunsalar o zaman bu riskler bertaraf edilebilir gibi geliyor.”

YABANCILAR DA KATILABİLECEK

Evvel İstanbul projesinde 10 adet, Adım İstanbul projesinde ise 120 adet 37 ile 1.198 m2 aralığında toplam 130 adet mağaza ve dükkân, 14 Mayıs 2016 Cumartesi günü saat 11.00’da Başakşehir’deki Adım İstanbul satış ofisinde açık artırma usulü ile satışa sunulacak. İhaleye yabancı uyruklular da katılabilecek. Tüm mağaza ve dükkânlarda minimum muammen bedeli KDV hariç 652 bin 542 TL’den başlayacak.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...