Diaspora Arapları Türkiye’yi istiyor

Düzenleyen:
Diaspora Arapları Türkiye’yi istiyor

Ekonomi Haberleri

Mütekabiliyet yasasının çıkmasıyla yabancı yatırımcının Türkiye'ye ilgisi önemli ölçüde artarken, özellikle yurt dışı fuarlarla konut satışını artırmak isteyen gayrimenkul sektöründe ürününü iyi pazarlayan bir adım öne çıkıyor.

Önder Çelik İSTANBUL
15 yıldır gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren ve kendi adıyla gayrimenkul danışmanlık şirketi olan Eyyup Albayrak, son 5 yılda pazarladığı 3 projeyle yaklaşık 600 milyon dolarlık yatırımın kendisi aracılığıyla konut sektörüne yapıldığını, bunun yüzde 40'ının da yurt dışından geldiğini söyledi.
İnşaat projelerinin satışa çıkmadan satış organizasyonunu yaptıklarını ifade eden Albayrak, “Yabancı yatırımcıyı sistemin içine dahil ederek, proje başlamadan projenin üçte birini satın alıyoruz. Ağırlıklı olarak Körfez Bölgesi'ndeki ülkelere satıyoruz” dedi. Fonlar, orta ölçekli yatırımcılar ve 3 ila 10 milyon dolar arasında parası olan bireysel yatırımcılardan havuz oluşturduklarını belirten Albayrak, satış işinin ikinci ayağını ise yurt içi ve dışı turizm acenteleriyle, emlak ofislerinin oluşturduğunu ifade etti. Yabancı yatırımcıya aslında fikir sattığını kaydeden Eyyup Albayrak, “Onlar için önemli olan aldıkları ve çıkacakları tarihler arasındaki kâr marjı. Ortalama 8 ila 10 ay içerisinde yüzde 30 ila 35 arası kâr marjı oluyor” diye konuştu.
AVRUPA'DAKİ ARAP SERMAYESİ
Acenteler, emlak ofisleri ve turizm şirketleriyle ortalama yüzde 15 gibi bir kazançları olduğunu ifade eden Eyyup Albayrak, asıl hedeflerinin Körfez Bölgesi'nin Avrupa'da olan sermayesini Türkiye'deki inşaata yönlendirmek olduğuna işaret etti. Bu yıl, yaklaşık 1 milyar dolarlık bütçesi olan bir fonu, otel yatırımı için Türkiye'ye çekmeye çalıştıklarını ifade eden Albayrak, şöyle devam etti:
“İkinci hedefimiz de diaspora denilen; Mısır ve diğer Körfez ülkelerinin Avrupa'da yaşayan vatandaşlarının yatırımlarını Türkiye'ye yönlendirmek. Ev alımlarını kendi ülkeleri değil, Avrupa değil, Türkiye'den yapıyorlar. Norveç'ten, İsviçre'den, Almanya'dan, Çin'den insanlara mal satıyoruz. Fakat pasaportları geldiğinde Arap olduklarını görüyoruz. Mısırlı 2 milyon kişi yurt dışında yaşıyor. Ve bunlar para da kazanıyor. Yatırımlarını da Türkiye'de yapmayı tercih ediyorlar. En büyük faktör iklim.”

5 bin yabancı mağdur var

Kentsel dönüşümün olması için yıllık 15 milyar dolar gelmesi gerektiğini ifade eden Albayrak; istikrar, döviz kurlarının stabil olması ve hukuksal zeminin Türkiye'de oturmuş olmasının da yabancı sermayenin gelmesi için gerektiğini kaydetti. Şu anda mağdur olan yabancıların kapı kapı dolaştığına işaret eden Albayrak, “Çözüm bulunacak merci yok, mahkemeler yeterli gelmiyor. Nasıl bir göç idaresi varsa, bu göç idaresinin altında Türkiye'den gayrimenkul alanların dertleriyle ilgilenen bir yer olması gerekiyor. Sadece İstanbul'da yaklaşık 4-5 bin yabancı mağdur var. Esenyurt’ta sadece 2 bin tane var” dedi.

Yatırım bütçesi 150 milyon $

Yakın zamanda 3’ü İstanbul'da biri de Gürcistan'da olmak üzere toplam 4 proje satın alması daha yapacaklarını belirten Eyyup Albayrak, Türkiye'deki 3 projenin 500 milyon dolarlık satış hacmi olduğunu söyledi. Bugüne kadar 2.600’ün üzerinde konut sattıklarını belirten Albayrak, “Bu yılki yatırım bütçesi en az 150 milyon dolar olacak” dedi. 

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...