HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Türkiye en çok gıda israf eden üçüncü ülke

Düzenleyen: /
Türkiye en çok gıda israf eden üçüncü ülke
Gıda, İsraf, Haber

EKONOMİ Haberleri

Türkiye kişi başına gıda israfında dünyada üçüncü sırada yer alırken, yıllık ortalama 214 milyar TL ile her yıl millî gelirimizin yüzde 4,1’ini çöpe atıyoruz.

Bir taraftan gıda fiyatları artarken, diğer taraftan Türkiye’de her yıl 18,8 milyon ton gıda çöpe atılıyor. Öyle ki Türkiye kişi başına en çok gıda israf eden üçüncü ülke konumunda bulunuyor. 

Webrazzi Summit 2021’de bir konuşma yapan İstegelsin CEO’su Sedat Yıldırım, dünya ve ülkemizdeki dev gıda israfı sorununa dikkat çekerek, tüm gıda perakendecilerine ve tüketicilere bu gidişata dur demek için çağrıda bulundu.

İSRAFIN DEĞERİ 1 TRİLYON DOLAR

Her yıl dünyada üretilen gıdanın üçte birinin tarladan perakendecilere, işletmelere ve mutfaklarımıza uzanan tedarik zincirinde çöpe gittiğini, bu israfın değerinin ise yaklaşık 1 trilyon dolara denk geldiğini belirten Yıldırım, Türkiye’nin yıllık gayrisafi millî hasılasının 1,4 katının her sene çöpe atıldığını söyledi.

Yıldırım, "Birleşmiş Milletler gıda israfının iklim krizini beslediğini belirterek büyük uyarılarda bulunuyor. Yapılan araştırmalara göre, eğer gıda israfı bir ülke olsaydı, dünyada ABD ve Çin’den sonra en fazla karbondioksit üreten üçüncü ülke olurdu. Ayrıca gıda israfı dünyadaki suyun azalmasına da neden oluyor. Tüm bu israfın yanında dünyada her gün 25 bin kişi, her yıl yaklaşık 10 milyon insan açlıktan ölüyor. Dünyada 850 milyon insan açlık çekiyor ve her dokuz kişiden biri yatağa aç giriyor. Bu kadar insan açken, gıda israfının bu derecede yüksek olması anlaşılır bir durum değil. Bu noktada başta biz gıda perakendecilerine sonra da tüketicilere büyük sorumluluk ve iş düşüyor” dedi. 

Türkiye en çok gıda israf eden üçüncü ülke

HER GÜN 6 MİLYON EKMEK ÇÖPE GİDİYOR

İsrafın boyutlarıyla ilgili de bilgi veren Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü: Türkiye’de her yıl 18,8 milyon ton gıda çöpe atılıyor. En çok israf edilen ürünlerin başında sebze, meyve ve ekmek geliyor. Türkiye kişi başına en çok gıda israf eden 3. ülke konumunda. Yıllık ortalama 214 milyar TL ile her yıl millî gelirimizin yüzde 4,1’ini çöpe atıyoruz. Her gün üretilen 85 milyon ekmekten 6 milyonunu çöpe atıyoruz. Gıda israfı aynı zamanda su, toprak, enerji, iş gücü ve sermaye gibi kaynakların büyük oranda boşa gitmesine neden olurken iklim krizini de besliyor.

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...