AR-GE'de ilk sırada: Yeni ilaçlara yatırım 325 milyon dolara ulaştı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
AR-GE'de ilk sırada: Yeni ilaçlara yatırım 325 milyon dolara ulaştı

Ekonomi Haberleri

Sağlık sektöründe inovasyon, yenilikçi ilaçlar ve girişim ekosistemi Türkiye’de büyüme ve istihdama önemli katkıda bulunuyor. AR GE yatırımında ilk sırada yer alan yenilikçi ilaçlara önem veren ilaç sanayinin yatırım miktarı 325 milyon dolara ulaştı.

ESMA ALTIN'IN HABERİ

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AIFD) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mete Hüsemoğlu, ilaç şirketlerinin, gelirlerinin yüzde 26’sını Ar-Ge çalışmalarına aktardığını ve bu oranla ilaç sektörünün tüm sektörler arasında AR-GE alanında en fazla yatırım yapan sektör olarak öne çıktığını söyledi.

Küresel anlamda ilaç geliştirmede AR-GE faaliyetlerine yaklaşık 212 milyar dolar yatırım yapıldığını kaydeden Hüsemoğlu “2026’da bu miktarın yaklaşık 254 milyar ABD doları gibi çarpıcı bir seviyeye ulaşacağı öngörülüyor. İlaç şirketleri, yeni bir tedaviye imza atmak üzere AR-GE yatırımlarının büyük bir kısmını, klinik araştırmalara tahsis ediyor. Türkiye’de ilaç sektörüne yönelik AR-GE yatırımları 2017 yılında 86 milyon dolar iken, 2020 yılında Türkiye’de sektör destekli klinik araştırmaların tamamına yakınını yürüten üyelerimizce gerçekleştirilen 632 adet klinik araştırma sayesinde 325 milyon dolara yakın yatırıma ulaşıldı” dedi.

Yenilikçi ilaçlara erişime yönelik değerlendirmelerde bulunan Hüsemoğlu “EFPIA ve IQVIA tarafından hastaların ülkelerde yenilikçi tedavilere erişim seviyesini ölçen W.A.I.T. anketinin sonuçlarına göre ülkemizin ankette değerlendirmeye alınan 160 yenilikçi ürüne erişim oranı yüzde 15 seviyesinde. Ülkemizin bu erişilebilirlik konusunda ilerleme kaydedip bu oranı gelişmiş ülkeler seviyesine yükseltebileceğine inanıyoruz” diye konuştu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...