SMA hastaları için yeni bir ilaç umudu

- Güncelleme:
SMA hastaları için yeni bir ilaç umudu

Sağlık Haberleri

Sağlık Bakanı Koca, "SMA hastalarının masraflarını biz karşılıyoruz. Bilim Kurulu, SMA için ağızdan alınan ve etkisini göstermiş ikinci bir ilacın daha kullanımını önerdi." dedi.

ESMA ALTIN'IN HABERİ

SMA hastası çocukların masraflarının devlet tarafından karşılanmasına ilişkin tartışmalar yıllardan beri sürüyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bu tartışmalara bir kere daha açıklık getirdi.

SMA’nın çok hassas bir konu olduğuna vurgu yapan Bakan Koca “Bu hastalıktan bahsederken kelimelerimizi titizlikle seçerek kullanmak zorundayız. Öncelikle bu konu kesinlikle bir ödeme problemi değil. Binden fazla SMA hastamız var ve tedavilerini etkinliğini ispat etmiş ilaçla yapıyoruz. Masrafların tamamını devlet karşılıyor. SMA hastaları için yılda 60 milyon avro ödüyoruz. Ancak ‘Zolgensma’ isimli gen tedavisi ödeme kapsamında değil. SMA Bilim Kurulumuz, bu tedavinin etkinliğini araştırıyor. Yani kararı biz değil, bilim adamları veriyor. Tedavinin işe yaradığına dair şu ana kadar yeterli delil bulunamadı. Çocuklarımızın denek olarak kullanılmasına izin vermedik. Bu durumu mali bir konu hâline getiren, duygu tacirleridir” şeklinde konuştu.

Koca, Bilim Kurulunun, SMA için ağızdan alınan ve etkisini göstermiş ikinci bir ilacın daha kullanımını önerdiğini sözlerine ekleyerek “Bu ilacın da kullanıma alınması için işlemlerimizi başlattık” dedi.

HPV AŞISI ÜCRETSİZ OLUYOR 

Sağlık Bakanı Koca, HPV aşısıyla ilgili de değerlendirmelerde bulundu. HPV’nin, birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de ulusal aşılama kapsamına alınacağını belirten Koca “HPV aşısıyla ilgili uygulanacak test kitleri için, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığımızı (TÜSEB) görevlendirdik. Ülkemizde, altyapıyı da değerlendirerek yerli üretim HPV kitinin kullanıma alınmasını sağlayacağız. Bir ayı geçmeden tarama testimiz yerli olarak devreye girecek. HPV aşısının uygulanması konusunda çekincemiz bulunmuyor ama ülkemizin sosyal gerçekliklerinden kopuk kararlar alınmasının da kimseye bir faydası yok. Yaş gruplarını ve medeni hâl durumlarını dikkate alan bir plan hazırlığındayız. Belirlenen bir grupla aşılamaya başlayacağız ve kapsamını kademe kademe genişleteceğiz”dedi.

1,1 MİLYON KİŞİYE SMA TARAMASI YAPILDI

Sağlık Bakanlığı, SMA’nın ortaya çıkmadan veya erken dönemde tespiti için evlenecek çiftler ile yenidoğan bebeklere yönelik tarama uygulamasını zorunlu hâle getirmişti. Altı ayda 635 bin 108 yenidoğan, bir yılda da evlenecek 493 bin 407 kişi tarandı. Hastalık tespit edilen 118 bebeğin tedavisine başlandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...