Ayçiçeği yağını Anadolu kurtardı

- Güncelleme:
Ayçiçeği yağını Anadolu kurtardı

Ekonomi Haberleri

Ayçiçeği üretiminin büyük bölümünü karşılayan Trakya’da aşırı sıcaklar nedeniyle verim yüzde 70 düştü. Ancak geçtiğimiz yıllarda İç Anadolu’da başlayan dikimler, yağış destekleriyle birlikte şimdilerde iyi hasat veriyor.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ Ayçiçeğinin ambarı Trakya’da son yılların en büyük kuraklığı yaşanıyor. Yağışların az olması ve yaz aylarında yaşanan aşırı sıcaklıklar sonucu ayçiçeğinin boyu kısa kaldı. Çiftçi bu sezon biçerdöverlerin giremeyeceği tarlaların olacağını söylüyor. Bölgede verim kaybının yüzde 70’e vardığı belirtiliyor. Ancak yağışların kısmen batı ve doğu bölgelerine göre daha iyi geçtiği İç Anadolu’dan iyi haberler geliyor.

Trakya’daki tarlalarda rekoltede düşüş yaşanırken, Konya, Amasya, Isparta, İzmir Yozgat, Adana ve Uşak gibi illerde rekoltenin iyi beklendiği ifade ediliyor. Sektör temsilcileri İç Anadolu’nun Trakya ve Adana’yı direkt telafi etmesinin pek mümkün olmadığını ancak iç pazar talebine cevap verebileceğini ifade ediyor. 

VERİM YÜZDE 70 DÜŞTÜ

Trakya Tohumcular Derneği Başkanı İbrahim Toruk, son 40 yılın en yüksek kış kuraklığının yaşandığını belirterek “Türkiye genelinde ortalama ayçiçeği verimi 270 kilogram civarında iken, bölgemizde bu miktar 220 kilogramlara düşmüş durumda. Bu yıl verim düşüklüğü yaklaşık yüzde 70 olacak. Yöneticilerin destek olması gerekiyor” dedi. 

YAĞIŞ YOK, HASTALIK VAR

Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan da aşırı sıcak ve nemden dolayı mantar hastalıklarının ayçiçeğinde görülmeye başladığını söyledi. Uzun süredir yağış görülmediğini ifade eden Şaylan “Aşırı sıcak ve nemden dolayı bitki strese girdi. Bu yıl yüzde 50’den daha fazla verim kaybı bekliyoruz. Ayçiçeğinde bu yıl sıkıntılı günler bizi bekliyor” diye konuştu.

KONYA İYİ GİDİYOR

Trakya’dan sonra en fazla ayçiçeği ekimi yapılan illerin başında gelen Konya’da ise rekoltede artış bekleniyor. Geçen yıl 874 bin dekar ayçiçeği ekim alanında 360 bin ton üretim gerçekleşirken bu yıl 751 bin dekarda rekoltenin 300 ila 320 bin ton civarında olacağı tahmin ediliyor. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu “Ayçiçeği üretiminde Konya, Trakya’dan sonra Türkiye’nin en önemli bölgesi diyebiliriz. Türkiye’nin yağlık ayçiçeği ekim alanının yüzde 10’unu, üretimin ise yüzde 15’ini karşılayan önemli bir bölge. Ekili alanlarda şu anda bitki gelişimleri gayet iyi” ifadelerini kullandı.

UŞAK’TA EKİM ALANI %240 ARTTI

Uşak Tarım ve Orman Müdürü Nihat Ağan da ayçiçeği üretiminin her geçen yıl daha da yaygınlaştığını belirterek “Son 3 yılda ilimizde ayçiçeği ekim alanlarında yaklaşık yüzde 240’lık bir artış sağlandı. Bahar yağışları 2023 yılında rekolteye olumlu yansıdı. Bu yüzden çok memnunuz. Yıl sonuna kadar 5.140 ton civarında ayçiçeği üretimimizin olacağını değerlendiriyoruz. Ayçiçeği tarımında geçen seneye göre yüzde 40’a yakın bir verim artışı bekliyoruz” dedi. 

DESTEKLER FAYDALI OLDU

Osmaniye Tarım ve Orman Müdürü Mustafa İlmeç ise Osmaniye’de yağlık ayçiçeği üretiminin her yıl arttığını söyledi. İlmeç, şöyle devam etti: Geçen yıl 267 çiftçiye 1,7 ton ayçiçeği tohumu desteğinde bulunduk. Hem arazilerimizin boş kalmaması hem de mevcut sulama kanallarındaki ya da barajlarımızdaki su seviyesi düşüklüğünden dolayı alternatif ürün olsun diye ayçiçeği tohumunu çiftçilerimize dağıttık. Desteklerimizle bu yıl üretimde ciddi bir artış var ki bu inşallah rekolteye yansıyor.

ÇİFTÇİLER MEMNUN

Yozgat’ta ise, ekim alanı geçen yıla oranla 4,5 kat artan yağlık ayçiçeğinde yüksek rekolte bekleniyor. Bu yıl ilk defa yağlık ayçiçeği ekimi gerçekleştirdiğini söyleyen çiftçi Sinan Şahingöz “Geçen sene verimli olduğunu gördük. Biz de bu sene tercih ettik çok güzel oldu. İyi rekolte bekliyoruz. Yağışlarımız da çok oldu” dedi. Çiftçi Mikail Avcı da “Bu yıl yağışları tam vaktinde aldığımız için çok yüksek verim bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

GIDA FİYATLARI TEMMUZDA YÜZDE 1,3 ARTTI

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), temmuzda küresel gıda fiyatlarının Rusya’nın Karadeniz Tahıl Girişimi’nden çekilmesiyle birlikte yükseldiğini bildirdi. FAO’nun açıkladığı verilere göre Gıda Fiyat Endeksi, temmuzda bir önceki aya göre yüzde 1,3 arttı ancak geçen yılın aynı döneminin ise yüzde 11,8 altında gerçekleşti. Böylece, Gıda Fiyatları Endeksi’nin son aylardaki düşüş eğilimi sona erdi. Gıda endeksindeki artışa Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi’nin 7 aylık düşüşün ardından temmuzda yükselmesi katkı sağladı. Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi temmuzda aylık yüzde 12,1 arttı. Ayçiçeği yağı fiyatları, Rusya’nın Karadeniz Tahıl Girişimi’ni sona erdirme kararının ardından bölgeden ihraç edilebilir arza ilişkin belirsizlikler nedeniyle aylık bazda yüzde 15’in üzerinde artış gösterdi. Tahıl Fiyat Endeksi temmuzda bir önceki aya kıyasla yüzde 0,5, geçen yılın aynı dönemine kıyasla da yüzde 14,5 azaldı. Bununla birlikte uluslararası buğday fiyatlarının 9 aylık düşüş eğilimi, Karadeniz Tahıl Girişimi’nin bitmesi kararıyla birlikte temmuzda yüzde 1,6 artarak sona erdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...