Bakan Dönmez'den muhalefete tepki: Petrol kuyularımıza beton bile atabilirler

Düzenleyen:
- Güncelleme:

Ekonomi Haberleri

AK Parti’nin her ay, her yıl bir açılış yaptığını, açılışların seçime endeksli olmadığını kaydeden Bakan Dönmez, muhalefetin ‘temel atmama’ töreni ve metronun doldurulmasına atfen, “Bunlardan korkulur. Petrol kuyularımıza beton bile atabilirler” dedi.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Muhalefetin, enerji yatırımlarının durdurulmasına yönelik açıklamalarına tepki gösteren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, muhalefetin petrol kuyularına beton bile dökebileceklerini söyledi.

Eskişehir’de bir araya geldiği gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Bakan Dönmez, “14 Mayıs’tan sonra da bu projeler zaten devam edecek. Çünkü bunlar, bakandan bakana değişen politikalar değil. Başından beri, enerjide bağımsız olmayı, ‘Güçlü Türkiye’ olmanın en önemli araçlarından birisi olarak gören bir Cumhurbaşkanımız var. Biz olmasak bile bizden sonra gelecek arkadaşlarımız hiç şüphesiz bu projeleri, bu yatırımları devam ettirecektir, benim endişem yok" ifadelerini kullandı.

'TEMEL ATMAMA TÖRENİ'NE DEĞİNDİ

"Ama hani biz olmaz da başkaları gelirse onu bilemem" diyen Bakan Dönmez, "Onların birçok taahhütleri var; ‘Nükleer güç santralini durduracağız’, hatta şimdi yeni ortakları ‘Bu kadar baraja ihtiyaç yok’ diyorlar. Rüzgâr santrallerine bile karşı çıkıyorlardı, onların ne yapacağını kestirmek zor. Açıkçası maazallah bizi ‘Karanlık günler bekliyor’ demektir. Bunları kapatırsanız nereden elektrik üreteceksiniz? Yaparlar mı, yapabilirler. Çünkü onların Belediye Başkanı kalktı, İstanbul’da ‘temel atmama’ töreni yaptı, hatta üstüne üstlük bir başka yerde metro doldurdu. Bunlardan korkulur. Bizim petrol kuyularımıza beton bile atabilirler” dedi.

“AÇILIŞLAR SEÇİME ENDEKSLİ DEĞİL”

‘Petrol keşiflerinin bilerek seçim öncesinde açıklandığı’ yönündeki iddialara da cevap veren Dönmez, şu ifadeleri kullandı:

"Bu çalışmaları biz 4-5 yıldır yapıyoruz. Bir keşif yapıldı, ardından 2,5 yıl gibi bir süre geçti, Cumhuriyet’in yüzüncü yılında da bunu karaya çıkardık. Gabar’daki çalışmalar da 2018’de başladı. Ekim ayında Gabar’a girmeye niyetlenmiştik ama hava şartlarından sondaja başlayamadık.

AK Parti her ay, her yıl bir açılış yapıyor, seçime endeksli bir şey değil. 20 yıldır buradayız, yüzlerce proje yapmışız. Ulaştırmada, sanayide, enerji alanında, tarımda, yani birçok alanda yüzlerce eser kazandırılmış memlekete. Onlar hayal edemediği için sanki hepsi seçime hazırlık gibi düşünüyorlar."

“KILIÇDAROĞLU AÇILIŞ YAPTIRAMADI”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun miting için Eskişehir’e geldiğini, ondan bir hafta önce de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geldiğini hatırlatan Dönmez, “Sayın Cumhurbaşkanımız geldi, yaklaşık 100’e yakın tesisin toplu açılışını yaptı; 4 milyar lira. Sayın Kılıçdaroğlu da ilk defa Eskişehir’e geliyor. Eskişehir’de Büyükşehir Belediyesi onlarda, ilçe belediyeleri onlarda ama bir tane açılış yaptıramadılar. Onlar da yapsın varsa" dedi.

Dönmez, "Zaman zaman görüyoruz; heykel açıyorlar, musluk taşıyorlar, o şekilde oluyor. Ulaştırma, enerji, savunma, toplu konut’ diyoruz, bunların hepsi bizim vatandaşımıza doğrudan dokunan, doğrudan faydasına olan, etkisi çok geniş hizmetlerimiz" değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Dönmez'den muhalefete tepki: Petrol kuyularımıza beton bile atabilirler
Bakan Dönmez ve Cevdet Fırat Aydoğmuş - ESKİŞEHİR

AKKUYU’DA İLK ÜRETİM 2023’ÜN SONUNDA

Bakan Dönmez, Akkuyu NGS’de elektrik üretiminin bu yıla yetişip yetişmeyeceğiyle ilgili de konuştu.

Dönmez, “2018’de temeli atıldığında konuşulan tarih 29 Ekim 2023’tü. Çünkü teknik olarak Cumhuriyet 101. yaşına 30 Ekim’de giriyor. Onlarla da konuşmamızda ‘Biz ekimden sonra fiilen deneme üretimlerine başlarız’ demişlerdi, o programda bir değişiklik yok. 2023’ün sonuna doğru ilk elektrik üretimleri başlayabilir. Bu tip devasa nükleer santrallerde işletmeye alma süreleri 1 yıl sürüyor. Denemeler ve kontroller yapmak zorundasınız” dedi.

KARADENİZ GAZININ 2. FAZI GELECEK

Karadeniz gazıyla ilgili son durumu paylaşan Dönmez, “İşlemler henüz devam ediyor. 1 hafta içerisinde bitmiş olur inşallah. Bir sıkıntı yok. Karadeniz gazımız da artık tesiste fakat bazı teknik prosedürler var, onları tamamlamaları gerekiyor” dedi.

Karadeniz gazında ikinci faz çalışmalarını hızlıca hayata geçireceklerini ifade eden Dönmez, “Hedefimiz, 3 yıl içerisinde ikinci fazı da tamamlamak. Üretimi, günlük 10 milyon metreküpten 40 milyon metreküpe artırmış olacağız” bilgisini verdi.

Dönmez, Karadeniz gazıyla ilgili ‘bedava doğalgaz’ müjdeleriyle vatandaşa yaklaşık 40 milyar lira destek verileceğini de ifade etti.

NGS’LERİN İKİNCİSİ SİNOP’TA OLACAK

Türkiye’nin Nükleer Güç Santralleri ile ilgili çalışmalarını da anlatan Bakan Dönmez, “Birinciyi Akkuyu’da inşa ediyoruz, inşallah ikincisi Sinop’ta olacak. Trakya’yla ilgili olarak da yer tespit çalışmaları hâlâ devam ediyor. Biz yeri de hazırlamak istiyoruz çünkü bu tip büyük projelerde yer etütleri, çevresel etkiler, yerle ilgili kullanım izinlerinin alınması vesaire, bunlar zaten hakikaten birkaç yıl tüketen işler. Biz bunun ÇED raporu daha başta olmak üzere, zemin etütleri ve arazinin kullanım haklarına ilişkin süreçleri, bir taraftan sanki santral hemen yarın başlayacakmış gibi hazırlıyoruz ki herhangi bir anlaşmaya vardığımızda zaman kaybetmeyelim” diye konuştu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
.11 Mayıs 2023 09:18

Hiç şuphen olmasın bu vatansız hatysiyetsizlerden beklenir

Sonraki Haber Yükleniyor...