Depozito İade Sistemi’yle 6 milyar avro tasarruf

- Güncelleme:
Depozito İade Sistemi’yle 6 milyar avro tasarruf

Ekonomi Haberleri

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, geri kazanımı teşvik edecek ve çevre kirliliğini azaltacak ‘Depozito İade Sistemi’ uygulamasının altyapısı için Depozito Bilgi Sistemi kuruyor.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ

Sistem için Türkiye’ye özgü bir işletme modeli üzerine çalışılıyor. Sisteme geçişin ilk aşamasında yaklaşık 25 milyar cam, plastik (PET) ve alüminyum içecek ambalajının dönüşmesi hedefleniyor. Bunun sonucunda yaklaşık 37 bin ton sera gazı emisyonunun engellenmesi ve 1,3 milyar kilovat saat enerji, 6,3 milyon metreküp düzenli depolama alanı ve 3,6 milyon varil petrol tasarrufu sağlanması planlanıyor. 25 milyar ambalajın ortalama yüzde 59’u plastik şişe, yüzde 27’si cam şişe ve yüzde 14’ü alüminyum kutudan oluşacak. Uygulama ile geri dönüşüm oranı yüzde 90’a çıkacak.

20 BİNDEN FAZLA İSTİHDAM

Sistemin uygulamaya geçmesiyle yıllık 98,3 milyon avro ekonomik fayda sağlanacağı tahmin ediliyor. Bu faydada en yüksek pay yaklaşık 71 milyon avro ile yerel yönetimlerin atık bertaraf maliyetindeki azalma olurken, en düşük pay ise yaklaşık 0,7 milyon avro ile geri dönüşüm malzemelerinin depolanmasına ait. Sistemin hayata geçirilmesi ile ülke ekonomisine 20 yıl içerisinde toplamda 6 milyar avro civarında katkı, 20 binden fazla da istihdam sağlanması bekleniyor. Proje, 300 binden fazla market veya satış noktası ve 3 binden fazla üretici firma ile doğrudan irtibat halinde 81 il ve tüm ilçelerde 7 gün 24 saat işler hâlde olacak. 2023 yılı sonu itibariyle tüm ülke genelinde en az 7 bin noktada depozito iade noktası kurulacak ve halkın erişimine açılacak. Ayrıca, 2 bin adet depozito iade makinesi ile işlem yapılması da sağlanacak. Depozito iade noktalarının sayısı, devam eden süreçte 20 bini aşacak. Sistemle birlikte ‘Sıfır atık’ logolu ve “Depozitoludur” ibareli ürünler, vatandaşlara depozito ücreti ile ulaştırılacak.

PİLOT UYGULAMA BAŞLADI 

İlk etapta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının hizmet binasında ve Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinde pilot uygulamalar başlatıldı. Depozito Yönetim Sistemi, 40 ülkede uygulanıyor. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...