Hedef küresel aktör olmak: Enerjide Türkiye'nin yeni yol haritası hazır

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Hedef küresel aktör olmak: Enerjide Türkiye'nin yeni yol haritası hazır

Ekonomi Haberleri

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin son yıllarda enerji alanında âdeta çağ atladığını belirterek yeni yatırımlar ve stratejilerle küresel bir aktör olma yolunda ilerlediğini söyledi. Bayraktar, Türkiye’nin enerji alanında izleyeceği yol haritasının tüm detaylarını paylaştı.

AKİF BÜLBÜL'ÜN HABERİ - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılıktan kurtulması için 200 milyar dolarlık proje yatırımı yapılacağını açıkladı. Yazılı medya temsilcileri ile sohbet toplantısında bir araya gelen Bakan Bayraktar, Türkiye’nin enerji yol haritası hakkında detaylı bilgi verdi. Bayraktar özetle şunları söyledi:

“CARİ AÇIĞI DÜŞÜRECEĞİZ”

Türkiye ekonomisin en büyük açmazlarından birinin de cari açık olduğunu ifade eden Bayraktar “Türkiye enerji talebi sürekli büyüyen bir ülke. Artan talebi karşılamamız ve dışa bağımlılığı da düşürmemiz lazım. Gabar’ın keşfi, o bölgedeki ve Türkiye’nin diğer bölgelerindeki aramalar bu açıdan çok kıymetli. Türkiye’nin ekonomideki temel açmazlarından bir tanesi cari açık. Cari açığın temel sebeplerinden biri ise maalesef enerji ithalatı. 2022 yılı için 96,5 milyar dolarlık bir ithalat yaptık Bu kadar büyük bir enerji ithalatıyla ekonomide köklü bir değişimi-dönüşümü yapmak mümkün değil” diye konuştu.

YATIRIMDA VİTES YÜKSELECEK

Enerji alanında 200 milyar dolarlık bir yatırım seti oluşturduklarını söyleyen Bayraktar şu bilgileri verdi: “2035 yılına kadar, startını verip bir kısmını tamamlamamız gereken, bu dönemde başlayıp biten, bir kısmı başlayacak, bir kısmı başlamak için hukuki altyapısı hazırlanacak yaklaşık 200 milyar dolarlık proje setinden oluşan portföyümüz var.

Sette yenilenebilir, nükleer, doğalgaz-petrol aramacılık, doğalgaz-petrol ve elektrik altyapı ve enterkonneksiyon yatırımlarımız yer alıyor. Ortaklarımıza, ilgi gösterecek gruplara, dünyadaki herkese açık. Körfez ülkeleri, Batıdan şirketler -ki Türkiye’de şu anda yatırım yapan Avrupalı şirketler de farklı ülkelerden şirketler de var hepsine bu alanlar açık.”

YENİ NÜKLEER PROJELER YOLDA

Küçük modüler reaktörlerin hem zaman hem de verimlilik açısından önemli olduğuna dikkat çeken Bayraktar “İngiltere ve ABD ile ‘Küçük modüler reaktör’ ile ilgili çalışıyoruz. Türkiye, 2050’lere geldiğinde 20 bin megavatın üzerinde nükleer kurulu güce sahip olacak. Bunların bir kısmı büyük ölçekli santraller, bir kısmı da modüler reaktörler olabilir. 2030’lara doğru bu teknoloji hem Türkiye’de üretimi hem de Türkiye’de kurulumuyla alakalı çok yoğun bir şekilde olacak diye planlamamız var. Nükleerde Rusya’yla, Güney Kore’yle, Çin’le görüşüyoruz. Fransa’yla Akkuyu’da çalışıyoruz, Fransa ile yeni iş birlikleri olabilir” dedi.

Türkiye için nükleer enerjinin büyük önem taşıdığını söyleyen Bayraktar, Akkuyu NGS’de seneye elektrik üretimine başlanacağını söyledi. İkinci santralin Sinop olacağını ifade eden bayraktar “Bizim Trakya’da mutlaka bir nükleer santrale sahip olmamız lazım” dedi.

Hedef küresel aktör olmak: Enerjide Türkiye'nin yeni yol haritası hazır

YENİLENEBİLİR HEDEFLER BÜYÜK

“Biz de artık Paris İklim Anlaşması’nın tarafıyız” diyen bakan Bayraktar “Türkiye 2053 yılında karbon nötr bir ekonomi olacak. Önümüzdeki 30 yıl içerisinde ulaştırmadan binalara, sanayiden tarıma ve enerjiye kadar bütün alanlarda çok büyük köklü bir dönüşüme ihtiyaç var. Arz güvenliğini kesintisiz şekilde sağlamak, en rekabetçi, en ucuz şekilde gerçekleştirmek, ama bunu sağlarken de yerlileşmeye, yani yerli kaynağın kullanımına azami ölçüde önem vermek gibi bir vizyon ve hedefle yola çıkıyoruz” diye konuştu.

Yenilenebilir enerji alanındaki yatırımlara da değinen Bayraktar “Her yıl 1.500 megavat rüzgâr projesi yapmayı hedefliyoruz. 2035’e kadar 5000 megavatlık denizde rüzgâr enerjisi elde etme projemiz mevcut. Marmara Denizinde, Kıyıköy’de, Karadeniz civarında ciddi bir potansiyel gözüküyor. 12 yılda 30 bin MW kurulu güce ulaşacağız. Güneşte biraz daha iddialı hedeflerimiz var. Yıllık en az 3 bin-3 bin 500 megavatlık yeni kurulu gücü devreye almamız gerekiyor, yani 2035 yılına kadar yaklaşık 40 bin megavatlık ilave hedef koyduk” diye konuştu.

ŞIRNAK ÜRETİM MERKEZİ OLACAK

Bayraktar, Şırnak’ta keşfedilen enerji potansiyelinin yüksekliğine değinerek “Günlük bir milyon varil ham petrol tüketiyoruz. Yüzde 8’ini kendi imkânlarımızla karşılıyoruz. Gabar’daki keşifle bu rakamı bu sene 100 bin varil gün üretime çıkaracağız. Hedefimiz, 2024 sonunda 200 bin varil. Gabar’da Şehit Esma Çevik sahası ve Şehit Aybüke Yalçın sahasından 100 bin varile yakın ilave üretim gelmesi söz konusu. Bu da Türkiye’nin ihtiyacının yüzde 20’sini kendi kendine karşılaması anlamına gelir" dedi.

"Ancak bu hikâyeyi dönüştürmek için bizim başka bir şeye ihtiyaç duyuyoruz" diyen Bayraktar, "O da şu: Biz tıpkı Azerbaycan’da olduğu gibi Irak’ta, Libya’da, Afrika’da petrolle ilgili zengin coğrafyalarda TPAO’yu (Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı) ve Türk şirketlerini, belki özel şirketlerimizi işin içerisine katmak suretiyle süreci geliştirmek istiyoruz"

Ayrıca Hakkâri’de de arama çalışmaları yapıldığını belirterek “Hakkâri’ye doğru giden bölgelerde yeni arama kuyuları kazacağız” ifadelerini kullandı.

KÖRFEZ ÜLKELERİYLE İŞ BİRLİĞİ    

Körfez ülkeleriyle enerjide yeni bir sayfa açılabileceğini söyleyen Bayraktar “Birleşik Arap Emirlikleri’yle (BAE) son 2-3 haftadır inanılmaz yoğun çalışıyoruz. Önümüzdeki günlerde bu ülkeye gideceğiz. Nükleerin, rüzgârın, güneşin, altyapı projelerinin olduğu bir proje setimiz var. Bunların bir kısmını onlarla paylaştık. Bir kısmını biraz daha olgunlaştıkça yine onlarla ve başka potansiyel yatırımcılarla, uluslararası finansal kuruluşlarla paylaşmayı düşünüyoruz. BAE ile imzalayacağımız anlaşmalar var. Onlarla enerjideki ilişkimizi stratejik ortaklık düzeyinde görüyoruz” diye konuştu.

İsrail ile de iş birliklerini doğalgaz ile sınırlandırmak istemediklerini paylaşan Bayraktar “Farklı alanlarda da enerjide iş birliği olabilir ama gaz bu işin bir anlamda amiral gemisi olabilecek bir konu. Irak keza alternatif gaz kaynağı olarak Türkiye için önemli” dedi. 

Hedef küresel aktör olmak: Enerjide Türkiye'nin yeni yol haritası hazır

BÜYÜK DÖNÜŞÜM YAŞANDI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “21 yılda, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde enerjide çok büyük bir dönüşüm oldu. 30 bin megavatlık bir kurulu gücümüz vardı. Bugün geldiğimiz noktada 105 bin megavat kurulu güç var. Özel sektör, siyasi, ekonomik istikrara, ülkenin geleceğine olan inancından dolayı 100 milyar dolar yatırım yapıldı” dedi.

"YENİKÖY VE KEMERKÖY DEVREYE GİRECEK"

Yeniköy ve Kemerköy termik santralleri ile ilgili de bilgi veren Bayraktar, “Bu santrallerin üretimine mutlak surette ihtiyacımız var. Süreçler, mahkeme süreçleri dahil olumlu anlamda sonuçlandı. Sürecin iletişimiyle alakalı bir çalışma yürüyor şu anda. Türkiye’nin üretiminin neredeyse yüzde 2,5-3’ünü karşılayan santraller bunlar” dedi.

"KARADENİZ GAZI MUAZZAM İŞ"

Bakan Bayraktar, muhalefetin, ‘Karadeniz gazının seçim yatırımı olduğuna’ yönelik eleştirilerine de cevap verdi. Bayraktar şunları söyledi: “Ben ithal ettiğim herhangi 1 metreküplük gazı ikame etmeye bakıyorum. Benim için oradan gelecek 1 milyar metreküp gaz bile dışarı ödediğim paranın ödenmemesi demek. Bu çalışma bizim arz güvenliğimiz açısından önemliydi. BOTAŞ hattına bağlantısı yapıldı, tamamlandı ama üretimin belli bir rejime girmesi gerekiyor.

Bizim hedefimiz günlük 10 milyon metreküp gaz üretmek, bu yılda yaklaşık 3,5 milyar metreküp demek. O da aşağı yukarı 19 milyon abonenin mutfakta ve sıcak suda kullanılan 25 metreküplük gaz ihtiyacını karşılıyor. Karadeniz gazının ikinci fazda 40 milyon metreküpe çıkmasını hedefliyoruz. Ama ilk fazdaki 10 milyon metreküpe de bir günde çıkma şansımız yok.”

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...