İçecek kutularından depozito alınacak herkes kazanacak

İçecek kutularından depozito alınacak herkes kazanacak

EKONOMİ Haberleri

Türkiye’de yıllık 20 milyar adet içecek ambalajı kullanılıyor. Bunun 9 milyarı pet ambalajlardan oluşuyor. Geri dönüşüm için çok ciddi bir potansiyel mevcut.

Konuyla ilgili açıklama yapan Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu “Depozito İade Sistemi ile bu atıkların geri dönüşüme kazandırılması hâlinde, ekonomiye de yılda 1,4 milyar lira katkı sağlanabilir” ifadelerini kullandı. Depozito İade Sisteminin (DİS), 2022 yılında devreye gireceğini hatırlatan Eroğlu “Tüketiciler ürünleri satın alırken ürün bedeliyle birlikte belirlenen depozito ücretini de ödeyecek. Bu bedelini geri alabilmek için de atığı iade edecek. Depozito uygulaması, temiz ve geri dönüşüme uygun ham madde elde edilmesine imkân sağlayarak sektörün gelişimini hızlandıracak. Türk plastik sektörü ham madde ihtiyacının yüzde 85’lik kısmı ithalatla karşılıyor. Bu sebeple ciddi anlamda cari açık veriliyor. Bu anlamda depozito sistemi cari açığı azaltacak. Geri dönüştürülmüş ham maddelerle üretilen plastik ürünler de tüketicimize daha uygun fiyatlarla ulaşacak. Enflasyonda düşüş yönlü etkinin önü açılacak” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...