Mahkeme Sohbetlerinde konu dijital finans: Dünyada bankacılık evrim geçirecek

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Mahkeme Sohbetlerinde konu dijital finans: Dünyada bankacılık evrim geçirecek

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Türkiye’de İş Dünyası dergisi, aylık olarak düzenlediği ‘Mahkeme Sohbetleri’nde ‘Dijital Finans’ konusuna mercek tuttu.

İş Dünyası Genel Yayın Yönetmeni Celal Toprak, moderasyonunu üstlendiği toplantının açış konuşmasında, bugüne kadar gerçekleşen toplantılarda çeşitli sektörlerin temsilcilerini bir araya getirerek sorunlarını tartışma zemini oluşturmak istediklerini söyledi. Mahkeme Sohbetleri programının ana destekçisi olan Destek Patent’in Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, finans teknolojisinin çok hızlı geliştiğini, özellikle yeniliğe imza atanların fikrini patentle koruyarak değerlendirmesi gerektiğini ifade etti. Yamankaradeniz, patent müracaatında 10 binli sayıların henüz geçilemediğini üzüntüyle ifade ederken, üniversitelere verilen destekle, patent tescilinde bilincin yükseleceğini dile getirdi.

BANKACI OLMAK İSTEYEN YOK

Hazine ve Dış Ticaret Eski Müsteşarı Tevfik Altınok, mevzuat hazırlamanın çok önemli olduğunu, mutlaka liyakati yüksek kişilerce hazırlanması gerektiğini ifade ettiği konuşmasında, merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ısrarıyla Hazine’nin başına geçtiğini, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın kurulduğunu, ardından SPK’yı kurduklarını, bu kuruluşların mevzuatları hazırlanırken geçilen aşamaları anlattı.

Fintech İstanbul Kurucu Ortağı Prof. Dr. Selim Yazıcı, bir üniversitede ders verirken 100 kişilik öğrenci grubuna “Bankacı olmak isteyen var mı” diye sorduğunu belirtti ve “Hiç el kalkmadı. Bu sektörü korkutmalı mı bilmiyorum ama bankacılık evrim geçiriyor” ifadesini kullandı. Türkiye’de 15 yaşın üzerinde olup da hiç bankaya gitmemiş 18 milyon kişinin bulunduğunu, cebinde kredi kartı olmayanların çok olduğunu anlatan Yazıcı, Turkcell Paycell’in de bu kesimi hedeflediğini ifade etti. Toplantıda, Envoyo Satış Direktörü Almila Demirdağ henüz çok bilinmeyen e-İhracat konusuna değindi ve Türk üreticilere dünyaya ürün pazarlayabilmek için Amazon gibi platformlarda satış yapmasını tavsiye etti. 

Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği (TÖDEB) Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Özcan da birlik olarak tüm ödeme sistemlerini aynı çatı altında topladıklarını, lisanslı kuruluşların üyeleri olduğunu, bu nedenle finans teknolojilerinin geleceğinde nakitsiz topluma geçişin daha kolay olabileceğini ifade etti. Özcan, TCMB’nin dijital para çalışması ile finans kuruluşlarının yeni ürünlerinin finansal teknolojilere yön vereceğini de ifade etti. 

YATIRIMCIYA İSTİKRAR BORSADA

Dinamik Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Özlen Bilgin, yakında lansmanı yapılacak olan DİHAP adlı uygulama ile yurt içi ve dışında aynı anda yatırım yapılabileceğini söyledi. Bilgin “Piyasa çalkantılı dönemlerden geçiyor. Borsa istediğimiz noktada değil ama 8 milyonu aşkın yatırımcı sayısına ulaştı. Çoğu halka arzdan geldi. Kredili işlemlere çok dikkat etmeliler. Borsa, bilinçli yatırımcı için çok istikrarlı yatırım aracı” diye konuştu.

BİR GÜNDE ZENGİN OLUNMAZ

Kriptoların etki alanını artıran özelliğine dikkat çeken Oytun Es, bu alanda devletin mutlaka sınırları net şekilde çizmesi gerektiğini söylediği konuşmasında “İnsanlar çok kısa sürede zengin olma isteğinden vazgeçmeli. Bitcoin ve diğer coinler bir gecede zengin olma aracı değil. Alt coin alırken de köklü borsalar seçilmeli. Kaldıraçlı işlemlerden vazgeçilmeli” dedi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...