Son dakika: Gabar'da keşfedilen petrol fiyatları düşürecek mi? Bakan Dönmez TGRT Haber'de açıkladı

Düzenleyen:
- Güncelleme:

Ekonomi Haberleri

Son dakika haberi: TGRT Haber canlı yayınında Gabar'daki petrol keşfiyle ilgili konuşan Bakan Dönmez, petrolün çok kaliteli olduğunu söyledi. "Brentten bile daha kaliteli." diyen Bakan Dönmez, keşfedilen petrolün iç piyasaya etkisinin nasıl olacağını anlattı. Bakan Dönmez ayrıca Batı medyasındaki Erdoğan karşıtlığının 'asıl' nedenini açıkladı.

Türkiye seçimlere doğru giderken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, TGRT Haber'in canlı yayın konuğu oldu. TGRT Haber Ankara Temsilcisi Ercan Gürses'in sorularına cevap veren Bakan Dönmez, enerji alanındaki çalışmaları ve seçim gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Gabar'daki petrol keşfini değerlendiren Bakan Dönmez, petrolün brentten bile kaliteli olduğunu söyledi. Bakan Dönmez söz konusu keşfin iç piyasaya etkisininin nasıl olacağını da açıkladı. 

Batı medyasının Cumhurbaşkanı Erdoğan karşıtı haberlerine tepki gösteren Bakan Dönmez, "Çünkü Erdoğan'dan rahatsız olan bir kesim var. Erdoğan gittiğimiz her yerde mağdur olmuş kesimlerin ilgi odağı oluyor. Özellikle geri kalmış, az gelişmiş ülkelerde bunu görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Seçime 4 gün kala sahada gördüğü tabloyu aktaran Bakan Dönmez, Cumhur İttifakı'na desteğini açıklayan HÜDAPAR ile ilgili tartışmalara değindi.

Bakan Dönmez'in açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde;

Sokağın dili son derece pozitif. Gittiğimiz her noktada, temas ettiğimiz her insanla olağanüstü bir geri dönüş alıyoruz. Çünkü yüzünden dökülüyor, diline dikiliyor. Muazzam eserleri görüyor, hizmetleri görüyor, ülkenin şu andaki durumunu görüyor. Muhalefetin yaklaşımını taahütlerini ve pozisyonunu görüyor. 

KARADENİZ GAZI

Birçok vatandaşımız 'hiç endişe etmeyin yola devam' diyor. Milletimiz onlarca yıl doğal gaz bu ülkede neden bulunamıyor diye kafasında soru işareti vardı. Biz de hep varsa bulacağız diyorduk. Yatırım ve insan kaynağı yetiştirmeniz gerekiyor.

Yurt dışından uzmanlar tersine göçle projeye dahil oldu. Geçmişte burada çalışmış yurt dışında teklif almış çalışmış. Onlarla projede çalıştık, yabancı uzmanlarla da çalıştık. 

GABAR'DAKİ PETROL KEŞİFLERİ

Cudi ve Bagar’da büyük keşif yakalamış olduk.  Günlük 9-10 bin varillik üretime ulaşmış durumdayız. Bulunan bazı petrol kaynağını işlemesi zor maliyetli.

"BRENTTEN BİLE DAHA KALİTELİ"

Şehit Esma Çevik kuyusundan alınan petrol kaliteli. Brentten bile daha kaliteli. Yine rafinaj işlemlerinden geçecek. Son keşfimizde günlük hedefimiz yüz bin varil. Hem Aybüke Yalçın hem de Esma Çevik kuyusundaki petrolü tek bir hattan çıkarmayı hedefliyoruz.

Gabar'da yeni keşifler olabilir. Bazı yerlere sırtta çantayla gidemiyorsunuz. Daha büyük yerler için büyük ekipmanlar gerekiyor. Yol ve kamping alanları gerekiyor. 7/24 çalışma esası var. Bunlar işin doğalında var.

DOĞAL GAZ VE PETROLÜN YERLİLEŞMESİ

Doğal gaz tarafını daha rahat yönetiyoruz. Konutların, kobilerin gaz tedarikçisi BOTAŞ. BOTAŞ üzerinden fiyatları yönetmemiz daha kolay. Petrolde de yurt dışından ithalimiz devam ediyor. Sadece geçen yıl %10'luk ihtiyacımızı çıkardık. Hedefimiz tam bağımsızlık. Yerli keşifler oldukça hem devlet hem millet kazanacak.

MUHALEFETE TEPKİ

Her ay açılış yapıyoruz zaten. Onlar sayın Cumhurbaşkanımıza ilgi artar diye bu müjdeleri yorumluyor. Güneş balçıkla sıvanmaz. Vatandaşımız neyin ne olduğunun farkında.

ELEKTRİK ÜRETİMİ

Elektrik üretimi 105 megawatt. Rüzgar ve güneşte tesis artışı yaptık. Yatırım maaliyetleri önceden yüksekti. Güneş paneli üretiminde dünyada ilk üçteyiz. 1350 megawatt'lık Avrupa'nın en büyük tesisini açtık.

YERLİ PETROL FİYATLARI DÜŞÜRÜR MÜ?

Petrol üretiminde sadece üretim kısmında TPAO var. Dağıtım ayağı tamamen özel sektör eliyle yapılıyor. Ve yurt dışından da ithalatımız hala devam ediyor.  Geçtiğimiz yılı ihtiyacımızın yüzde 10'unu karşılayacak seviyede kapattık 80 bin varille. Yeni saha tam kapasite üretime geçtiğinde yüzde 20'nin üzerine çıkmış olacağız. Yeni keşifler olmazsa bu haliyle biz maalesef petrol ürünlerini ithal edeceğiz.  Fakat biz ümitliyiz. Tabii burada bugünden yarın tüm kaynağımızı, tüm ihtiyacımızı buradan karşılarız dersek gerçekçi olmaz. Ama bu aramalar ve keşifler devam ettikçe hedefimiz tam bağımsızlık.

TÜRKİYE KENDİ NÜKLEER SANTRALİNİ NE ZAMAN YAPACAK?

80 yıldır belki yapamadık ama geç de olsa başladık. Her bir santral devreye girdiğinde yerlilik oranı artacak. Orada hem kendi insanımızı yetiştiriyoruz, hem malzeme tedariki aşamasında firmalarımız var. Onlar tecrübe kazanıyor. Bundan sonra Türkiye'de her yıl bir inşaat olacağına göre uzun dönemi baktığımızda, herkes bundan nasiplenecek. Yani ekosistem orada da gelişecek yavaş yavaş.

DIŞ BASININ ERDOĞAN KARŞITI MANŞETLERİ

Muhtelif batı organlarında Türkiye'deki seçimler işleniyor. Tarafsız, bağımsız işlenmesine diyecek bir sözümüz yok. Ama taraflı bir habercilik söz konusu. Yani Erdoğan gitsin de kim gelirse gelsin' anlayışı söz konusu. Taraf tutarak yapılıyor. Geçmişte de bunlar vardı ama bu sefer daha organize ve daha yaygın yapılıyor. Niçin yayın politikalarında değişikliğe gittiler.

Çünkü Erdoğan'dan rahatsız olan bir kesim var. Erdoğan gittiğimiz her yerde mağdur olmuş kesimlerin ilgi odağı oluyor. Özellikle geri kalmış, az gelişmiş ülkelerde bunu görüyoruz.

Özellikle de az gelişmiş ülkelerde bunu görüyoruz. Erdoğan 'dünya 5'ten büyüktür' dedi. Bunu sadece Türkiye'de söylemedi, Birleşmiş Milletler'de herkesin gözünün içine bakarak söyledi.

"DÜNYAYI İLGİLENDİREN BİR SEÇİM GİBİ AKTARIYORLAR"

Kapalı kapılar ardında buradaki muhalefet liderlerini ağırladılar. Öyle tahmin ediyorum ki onlara birtakım taktikler, belki destekler verdiler. Böyle bir ortamda seçime gidiyoruz. Bu seçim Türkiye'nin seçimi. Ama bu değerlendirmelerden anlaşılıyor ki sadece Türkiye ve bölgenin değil, dünyayı ilgilendiren bir seçim gibi aktarıyorlar. 

Şurada seçime sayılı günler kaldı. Türk halkının bu tip yönlendirmelere kapalı olacağını, kendi iradesini sandığa yansıtacağına inanıyorum. Çünkü biz de aylardır sahadayız. Bu tip başlıklar, kara propagandalar halk nezdinde tepkiyle karşılanıyor."

HÜDAPAR TARTIŞMALARI

Şimdi her iki parti arasında dağlar kadar fark var. HDP malum hakkında kapatma davası açılmış, birçok yöneticisi ceza almış, terör örgütüyle arasındaki organik ilişkiyi inkar etmemiş, kınamamış, hatta yeri gelmiş terörü ve şiddeti desteklemiş. Hüda Par'ın ne kendisiyle ilgili ne de yöneticileriyle ilgili açılmış bir dava var. Bunu tamamen şuna bağlıyorum; Hüda-Par ağırlıklı olarak o bölgeden seçildiği için HDP de orada yoğun faaliyet gösteriyor. Bununla bunu dengelemeye çalışıyorlar. Hüda Par'ın yöneticileri de daha önce açıkladı, varsa bir şey açıklayın diye. Eylem ve söylemleriyle terörü destekleyecek herhangi bir durum söz konusu değil.

Bu tamamen Millet İttifakı'nın özellikle milliyetçi kanadından gelen tabanı konsolide edebilmek için 'Bak karşı taraf da bunlarla iş birliği yapıyor' deme aracından başka bir şey değil.

"BİZ HALKIMIZIN FERASETİNE GÜVENİYORUZ"

Bizim kimsenin etnik kökeniyle, inancıyla bir sorunumuz yok. Yani Türk, Kürt, Laz bizim insanımız. Anayasanın temel ilkeleri var, herkes bu ilkeler etrafında siyasetini yapıyor. AK Parti'nin de ittifakımızın da söylemlerinde buna ters bir şey söylenmedi. Halkımız bunu görüyor. Bunu kandırmacadan ibaret olduğunu görüyor. İnşallah bu 14 Mayıs'ta ortaya çıkacak. Biz halkımızın ferasetine güveniyoruz."

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...