6 Şubat'ın yaraları hızla sarılıyor, unutmadık!

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
6 Şubat'ın yaraları hızla sarılıyor, unutmadık!

Emlak Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Ülkemiz 6 Şubat 2023 tarihinde benzeri görülmemiş bir felaket yaşadı; binlerce canımızı kaybettik, binalar yıkıldı, Türkiye’de hayat âdeta durdu… Büyük felaket devletimiz adına önemli bir sınavdı, elini taşın altına koyan hükûmet bütün imkânlarını seferber etti. Deprem bölgesinde yaralar sarıldı, hayat yeniden canlandı.

NECMİ ÇİÇEKÇİ'NİN HABERİ - 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli yaşanan çifte depremlerin üzerinden bir sene geçti. Asrın felaketi olarak nitelendirilen bu tabii afetlerde 53 bin canımızı yitirdik. Depremlerden 124 ilçe ve 6 bin 929 köyde; 40 bine yakın bina yıkıldı, 150 binden fazlası ise ağır hasar aldı, 600 bine yakın bina etkilendi. Ülkemiz o kara günde hüzne boğuldu. Büyük felaketin ardından birlik ve beraberlik duygumuz yeniden canlandı. Yediden yetmişe her kesim tek yumruk oldu. Devletin gücü ve kabiliyeti bir kez daha ortaya çıktı. Depremin üzerinden 24 saat geçmeden devletimiz bütün imkânlarını seferber etti. Dünyada örneği görülmemiş bir kurtarma harekatı başladı. Öyle ki depremin üzerinden 296 saat geçmesine rağmen, biri çocuk üç kişi enkaz altından sağ çıkarıldı.

DEVLET SÖZÜNÜ TUTTU

Sıra depremzedelere yeni evler inşa etmekteydi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tüm yönetim ekibiyle birlikte anbean çalışmaları koordine etti. Fizibilite çalışmaları yapıldı, yıkılan evler tespit edildi. Depremin üzerinden bir ay geçmiş olmasına rağmen ilk deprem konutlarının temeli atıldı. Gelinen süreçte verilen tüm sözleri tutuldu. Bugün büyük felaketin üzerinden bir sene geçti. Depremzedelere konutları teslim edilmeye başladı. 11 şehirde toplam 46 bin konutun inşası tamamlandı.

TESLİMATLAR SÜRECEK

Önümüzdeki iki ay içinde toplam konut teslimatı 75 bini bulacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ilk konut teslimatını dün gerçekleştirdi. Bugün de Gaziantep’e giderek bölgedeki konutların hak sahipleri ile buluşturacak. Erdoğan, önümüzdeki hafta içi ise Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Adıyaman ve Elâzığ’da düzenlenecek anahtar teslim törenlerine katılacak. Sözün özü; dünyada örneğine az rastlanan bu büyük felaket sonrası ‘devlet sözünü tuttu…’ Yapılanları unutmamanız dileğiyle…

BÜTÜM İMKANLAR SEFERBER EDİLDİ

Deprem bölgesindeki müdahale çalışmalarında 11 bin 488’i uluslararası, 35 bin 250’si arama kurtarma ve 142 bini güvenlik personeli olmak üzere toplam 650 bin personel görev yaptı. Çalışmalarda 20 bin araç ve iş makinesi, 141 helikopter, 182 uçak ve 23 gemi görevlendirildi. 60 bin 421 acil yıkılacak ve yıkık binanın enkazları 68 günde tamamen kaldırıldı.

GÜNDE 4 MİLYON YEMEK DAĞITILDI

Bölgede beslenme hizmeti dâhilinde günlük ortalama 4 milyon kişiye yemek hizmeti verildi. 20 milyon gıda kolisi dağıtıldı, yaklaşık 150 bin yardım tırı bölgeye ulaştırıldı ve bunların dağıtımları koordine edildi.

DEV KONTEYNER KENTLER KURULDU

414 konteyner kentte, 215 bin 224 konteyner kurulumu yapıldı ve 691 bin afetzede misafir edildi. 349 bin haneye 14 milyar 453 milyon lira ‘kira destek ödemesi’ yapıldı. Bu çerçevede ev sahiplerine aylık 7 bin 500, kiracılara ise 5 bin lira tutarında kira destek ödemesi yapıldı ve yapılmaya devam ediyor.

TOKİ'NİN TARİHE GEÇEN BAŞARISI

1984 yılında kurulan Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) uzun süre atıl durumda kaldı. 2004 yılından sonra Türkiye’deki konut hamlesi ile yeniden ayağa kaldırılan kurum, 20 yıl içinde büyük başarılara imza attı. İhtiyaç sahibi ailelere depreme dayanıklı milyonlarca ev yapıldı. 81 il ve ilçelerinde 5 milyon vatandaşın ikamet ettiği 1 milyon 400 bin adet konut inşa edildi. Ayrıca 30 bin derslik, 26 üniversite, 85 bin kapasiteli yurt, 270 hastane, 21’i stadyum olmak üzere toplam 38 binin üzerinde sosyal donatı ülkeye kazandırıldı. Öyle ki TOKİ, hayata geçirdiği dev projeler ile uluslararası bir çok ödüle de layık görüldü.

SIRA İSTANBUL'DA

Ülke çapında depreme dayanıklı bina inşa etme çalışmaları devam ediyor. İstanbul bu konuda başı çekiyor. Ancak çok daha hızlı hareket etmek gerekiyor. İstanbul genelinde resmi kayıtlarda 1 milyon 166 bin bina bulunuyor. Binaların 255 bini 1980 öncesinde, 533 bini 1990-2000, 376 bini de 2000-2019 yılları arasında inşa edildi. İstanbul Olası Deprem Kayıp Tahminlerinin Güncellenmesi Projesi sonuçlarına göre; muhtemel bir depremde İstanbul’da 91 bin 81 binanın ağır veya çok ağır hasar, 167 bin 116 binanın ise orta hasar alacağı tahmin ediliyor. Çalışmalarda 140 milyon ton enkazın çıkacağı, 40 milyar dolarlık ekonomik kayıp oluşacağı, Avrupa Yakası’nın güney bölümünün en büyük hasarı alacağı tahmin ediliyor. Metropolde acilen dönüştürülmesi gereken 600 bin konut bulunuyor. İstanbul, hem nüfus yoğunluğu hem de finans ayağı açısından ülkemizin en önemli şehri olarak öne çıkıyor.

DEPREM EVLERİ SON TEKNOLOJİ

Deprem konutları,  2+1 ve 3+1 olacak şekilde tasarlanıyor. Konutlar radye temel üzerine tünel kalıp sistemiyle yöresel ve yatay mimariye uygun şekilde, zemin artı 5-6 katı geçmeyecek şekilde  inşa ediliyor.

ÜLKE ÇAPINDA 3,2 MİLYON KONUT DÖNÜŞTÜ

Ülkemiz dünyanın önemli deprem kuşaklarından biri olan Alp-Himalaya kuşağı üzerinde yer alıyor. Karmaşık jeolojik yapısı ve jeodinamik konumundan dolayı çok sayıda aktif fay bulunuyor. Bu sebeple her an büyük depremlere hazırlıklı olmalıyız. Özellikle muhtemel bir İstanbul depremi yeni acıları beraberinde getirebilir. Tam bu noktada kentsel dönüşümün önemi ortaya çıkıyor. Hükûmet bu konuda oldukça hassas, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2012 yılında ‘’İktidarı kaybetme pahasına yapacağız’’ dediği kentsel dönüşüm projeleri hızla devam ediyor. Bu çerçevede Türkiye genelinde 3,2 milyon konutun kentsel dönüşümü sağlanırken, sahada 250 bin konut için çalışmalar sürüyor. 2035 senesine kadar ise acil kodlu bütün yapılarda kentsel dönüşümün tamamlanması hedefleniyor.

Düzenleyen:  - Emlak
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...