Rusya'nın o iddialarına Almanya'dan sert cevap!

Düzenleyen:
Rusya'nın o iddialarına Almanya'dan sert cevap!

GÜNDEM Haberleri

Suriye sınırında Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının Türk F-16 jetleri tarafından düşürülmesi sonrası Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Türkiye'nin terör örgütü DAEŞ'le petrol ticareti yaptığı" iddialarını ortaya koydu.

Rusya Savunma Bakanı yardımcısı Anatoly Antonov geçtiğimiz çarşamba günü büyük bir basın toplantısı düzenleyerek, Türkiye'nin DAEŞ'le "endüstriel düzeyde" petrol ticareti yaptığını iddia etti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye yönelik iddialarını doğrulamak için kameraların karşısına geçen Antonov, söz konusu iddiların doğruluğunu ispat etmek için de bazı uydu görüntülerini kullandı. Alman Der Spiegel dergisinin internet sayfasında yer alan haberde, Rusya Savunma Bakan yardımcısı Anatoly Antonov'un kamuoyuna gösterdiği uydu görüntüleri tek tek analiz edildi. Haberde, Rus Savunma Bakan yardımcısının, "Türkiye DAEŞ'le endüstriel düzeyde petrol ticareti yapıyor" kanıtı olarak gösterdiği uydu görüntülerinin nerede ve ne zaman çekildikleri belirtiliyor.
 
Rusya Savunma Bakan yardımcısı Anatoly Antonov'un yukarıda gösterdiği uydu görüntüsü, 14 Kasım 2015'te Kuzey Irak'taki Zaho bölgesinde çekildi. Uydu görüntüsü Kuzey Irak'taki Zaho ve Türkiye'yi gösteriyor. Ancak bu uydu görüntüsünün, Putin'in iddialarını nasıl doğrulayabileceği bir muamma olarak kaldı. Çünkü söz konusu bölge DAEŞ tarafından değil, peşmerge tarafından kontrol ediliyor. Türkiye ile Kuzey Irak'taki Kürt Bölgesel Yönetimi arasında ticaret olağan koşullarda devam ediyor.
 
Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi de, Rusya'nın Türkiye'nin DAEŞ'den petrol aldığı iddiasını yalanlayan bir açıklama yaptı. Parlamentonun Enerji Komisyonu Başkanı Şerko Cevdet, Rusya Savunma Bakanlığı'nın DAEŞ petrolünün Zaho-Silopi hattından Türkiye'ye geçtiği iddialarına ilişkin konuştu. Kürt yetkili, "Rusya'nın uydudan çektiği görüntüler, Kuzey Irak'tan Ceyhan Limanı'na petrol taşıyan tankerlere aittir" dedi.
 
Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanan bu uydu görüntüsü de 14 Kasım 2015 tarihine ait. Uydu görüntüsü Şırnak'ın Silopi ilçesini gösteriyor. Silopi'nin hemen karşısında ise Zaho yer alıyor. Yıllardır bu bölge üzerinden ticaret yapılıyor. Zaho, Irak sınırında en güvenli bölgelerden biri olarak biliniyor. Irak ve Suriye'de terör örgütü DAEŞ'den kaçan birçok sığınmacı bu bölgede barınıyor.
 
Rusya'nın yayınladığı bu uydu görüntüsü ise, tankerler petrol doldururken görülüyor. Ancak Rusya Savunma Bakanlığı bu görüntünün ne zaman ve nerede çekildiği konusunda açıklama yapmadı. Petrol taşıyan tankerlerin nereye gittiği konusunda da bir bilgi verilmedi.
 
Yukarıdaki uydu görüntüsü ise, Suriye'nin Deir ez-Zor kentinin doğusunda çekildi. Rusya bu uydu görüntüsünün ne zaman çekildiği konusunda da bir açıklama yapmadı. Rusya'ya göre, bu uydu görüntüsünde 390 petrol tankeri görülüyor. Rusya'nın bu uydu görüntüsüyle ne kanıtlamak istediği muğlakta kaldı.
 
Bu uydu görüntüsü de, Suriye'nin Deir ez-Zor kentinin doğusunda çekildi. Rusya bu uydu görüntüsünün ne zaman alındığı konusunda da bir açıklama yapmadı. Deir ez-Zor şu anda bir kısmı Suriye'deki Esad rejiminin, bir kısmı da terör örgütü DAEŞ'in kontrolünde. DAEŞ'in bu bölgedeki yataklardan çıkardığı petrolü Irak ve Suriyeli petrol kaçakçıları aracığılıyla elden çıkardığı biliniyor. Söz konusu petrolün Suriye'de Esad rejimine ve Irak'ta satıldığı iddia ediliyor.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...