Kürtler için 221 konuda iyileştirme yapıldı, Özgürlükler şahane ÖZERKLİK bahane!

Düzenleyen:
Kürtler için 221 konuda iyileştirme yapıldı, Özgürlükler şahane ÖZERKLİK bahane!

GÜNDEM Haberleri

AK Parti hükümetleri, 13 yılda Kürtleri de kapsayan atılmadık adım bırakmadı. HDP’nin ‘özerklik’ ve ‘öz yönetim’ dayatması, verilen özgürlükler karşısında anlamsız kalıyor

Sinem Erciyes ANKARA - HDP’nin özerklik inadı, hükümetin bugüne kadar Kürtlere yönelik gerçekleştirdiği adımları gölgelemeye yetmiyor. 2002 yılından itibaren atılan adımlarla 13 yılda Kürtlere yönelik yüzlerce iyileştirme yapıldı. Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı, yıl yıl Türkiye’nin 2002-2014 arası demokratikleşme envanterini çıkardı. Hayata geçirilen yasal ve idari düzenlemelerle 221 başlık altında Kürt kökenli vatandaşlara yönelik birçok yenilik getirildi. 2009 yılında yer alan toplam 10 başlığın 6’sı, 2010 yılında 17 başlığın 4’ü, 2011 yılında 16 başlığın 2’si, 2011 yılında  16 başlığın 2’si, 2012 yılında 28 başlığın 3’ü, 2013 yılında 16 başlığın 3’ü, 2014 yılında 24 başlıktan 6’sında yapılan çalışmalar direkt Kürtlere yönelik.  Bu kapsamda siyaset, sanat, kültür gibi birçok konuda iyileştirme getirildi.  Özerklik için bahane bıraktırmayacak düzenlemelerden bazıları şöyle:
 - Siyasi parti hukukunun alanı genişletilerek, partilerin seçim çalışmalarında farklı dillerde halka seslenebilmesi sağlandı.
 - TBMM üyelerini tanıtmak için katalogda diğer dillerin yanında milletvekillerinin “Kürtçe” dil bilgisine de yer verildi.
 - Partilere tüzüklerinde yer almak ve 2’den fazla olmamak şartıyla eş genel başkanlık imkânı verildi.
 - Sanıklara kendisini daha iyi ifade edebileceği dilde savunma imkânı getirildi.    
 - Terörle Mücadele Kanununun 10. maddesi uyarınca görevlendirilen ağır ceza mahkemeleri kaldırıldı.
 - Cezaevlerinde tutuklu ve hükümlülerin yakınlarıyla anadillerinde görüşmeleri mümkün hale getirildi.
 - TV ve radyo kuruluşlarına farklı dil ve lehçelerde 24 saat yayın imkanı verildi.
 - Üniversitelerde farklı dil ve lehçelerle ilgili akademik araştırma yapılabilmesi, enstitü kurulması ve seçmeli ders konulması mümkün hale getirildi.
 - Devlet Tiyatroları tarafından Kürtçe tiyatro oyunları sahnelenmeye başladı.
 - Kürtçe yayın yapan TRT 6, dinî gecelerde Kürtçe mevlit programları yayınladı.
 - Doğu ve Güneydoğu’daki yayla ve meralara ilişkin yasaklar kaldırıldı.
 - Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca Kürtçe eserlerin çevrilerek yayınlanması başlatıldı.
- “Kürt Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı” açıldı. 
- Farklı dilde özel okul açabilme imkanı getirildi.
- Köy isimlerinin resen değiştirilmesine yol açan hüküm kaldırılarak, köylere eski isimlerinin geri verilmesinin önü açıldı.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...