Yeni anayasadan kaçan hesap verir

Düzenleyen:
Yeni anayasadan  kaçan hesap verir

GÜNDEM Haberleri

Dört partinin liderlerine “anayasa çalışmalarına kaldığı yerden devam edilsin” çağrısında bulunan Meclis Başkanı Kahraman, “Çözümde görev almayanlar, sorunun bir parçası olurlar” dedi

Yücel Kayaoğlu ANKARA
BMM Başkanı İsmail Kahraman, mecliste grubu olan partilerin genel başkanlarına yeni Anayasa yapma yönünde çalışmalara kaldığı yerden devamı konusunda çağrıda bulunarak, “CHP’nin de bu çağrıya olumlu cevap vermesini temenni ediyorum. Çalışmalar diğer üç partinin; AK Parti, HDP ve MHP ile devam edebilir” dedi. Anayasa Mutabakat Komisyonu’yla ilgili gelişmeleri değerlendiren Kahraman, komisyonun iki toplantısında çalışma usullerinin belirlenmesinin ele alındığını ve komisyonun adı ve görevine ilişkin birinci ve ikinci maddelerin müzakeresinde esasa geçmeden toplantının sona erdiğini anlattı.  Kahraman, 24. Dönem’de, 15 maddeli çalışma usul ve esaslarının birinci maddesinin, komisyonun adının “TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu”, ikinci maddesinin komisyonun görevinin “Anayasa yapım sürecini yönetmek ve Anayasa taslak metnini hazırlamak” olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Bu iki maddenin müzakeresi esnasında CHP, komisyonun kuruluş gayesi dışında ek görevler yüklenilmesi talebinde bulundu. Komisyonun adı ve görevi konusunda 3 siyasi parti birbirine yakın çizgiye gelmişken, CHP’nin sayın üyeleri farklı kanaat belirtti ve bu konulardan taviz vermeyeceklerinin altını çizdi. Bu konular; darbe hukukunun tasfiyesi, ilk 4 dört maddenin müzakere dahi edilememesi ve parlamenter sistem dışında başka bir sistem teklifinin asla gündeme getirilemeyeceğiydi. Bundan öte komisyonun isminin ‘Türkiye’yi Darbe Hukukundan Arındırma Komisyonu’ olmasını şartlardan biri olarak öne sürdüler. Darbe hukukunun tasfiyesinin tüm partilerin ortak kanaati olmakla birlikte, Anayasa yapma hedefiyle oluşturulmuş bir komisyonda bulunmuş olmamız dolayasıyla ve baştan itibaren görüş birliğiyle, mutabakat ilkesiyle hareket etme durumunda olduğumuz için komisyonumuz görevini yerine getiremez duruma geldi.”
ZİRVEDE YOĞUN TRAFİK
Bu arada  CHP’nin çekilmesi nedeniyle dağılan Anayasa Mutabakat Komisyonu’nun yeniden kurulması için dün hem TBMM’de hem de Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yoğun bir trafik yaşandı. İsmail Kahraman’ın tüm partilere çağrısının yanı sıra AK Parti Grup yönetimi de, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne giderek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la son gelişmeleri değerlendirdi. Erdoğan, “Ne olursa olsun yeni anayasa hedefinden vazgeçilmemesi” yönünde mesaj verdi ve “(CHP’nin çekilmesi ile ilgili olarak) Hiç şaşırmadım.  Milletin beklentisi yeni anayasa ama buna cevap vermeyenler var. Millet bunları görüyor. Bundan sonrası için Meclis Başkanı’nın çağrısına diğer partiler uyarsa onlarla yola devam edilmeli. Olmuyorsa da AK Parti kendi önerisini getirmeli. Bu sistem artık tıkanmıştır. Meclis çalışmıyor. Yasa çıkarmak giderek zorlaştı. Bunu aşmanın yolu yeni anayasa ve başkanlık sistemidir. Milletten korkmamak lazım. Başkanlık sistemini götürelim milletin önüne ne derse o olsun” ifadesini kullandı. AK Parti yönetimi de, CHP’den olumsuz cevap gelse bile MHP ve HDP ile yola devam edilmesi kararını aldı. Bu partilerin komisyona katılmaması durumunda ise, AK Parti kendi teklifini meclis gündemine getirecek.  Önceki gece Erdoğan, Kahraman ve Başbakan Davutoğlu arasında da telefon trafiği yaşandığı öğrenildi. 

Siyasiler ne dedi

Selin Sayek Böke

Anayasa değişikliği tartışmasından önce bir görev tanımlanması yapılması zorunluluktur. Bu olmadan bir ev inşası yapılamayacağını bir defa daha vurguladık. Ülkeyi tek adam diktasına teslim etmeyiz.

 

Numan Kurtulmuş

Anayasa yapma iradesinden kaçan kim olursa olsun millet bunu görür ve cezalandırır. Çok net söylüyorum. CHP’nin yapmış olduğu hele hele başta sağlanmış olan bu anlayış birliğine, fikri birliğe yakışmadı, uygun olmadı.

Ayhan Bilgen

Başkanlığa karşı olmamızla tabular oluşturmayı birbirinden ayırt etmek gerektiğini düşünüyoruz. AK Parti’ye kapıyı baştan kapatmıyoruz, ama gelecek teklifin nasıl olduğu ve ne içerikte olacağı belirleyicidir. 

Oktay Öztürk

Komisyonun çalışmayı sürdürmesini arzu etmekteyiz. Ana muhalefet partisi olmadan uzlaşmadan söz edilemez. CHP’nin komisyonun adını değiştirme ısrarı süreci amacından saptırma mahiyetindedir.

Özgür Özel

CHP, masanın hangi şartlarda ortadan kaldırıldığını biliyor. AK Parti ve Meclis Başkanı, doğru bir pozisyon alırlarsa, o zaman yeniden değerlendirme yaparız. Parlamenter sistem içinde bir anayasa için biz varız. 

Oktay Vural

Umarım bu, AK Parti içinde parlamenter sistem ve başkanlık sistemi fay hattının çatışması değildir. Meclis Başkanı’nın çağrısını değerlendireceğiz. Dengeler anlamında partiler arasında azami mutabakat sağlanmalı.

AK PARTİ'Lİ ŞENTOP: Yola CHP'siz devam ederiz

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, AK Parti olarak yeni Anayasa konusunda kararlı olduklarını, gerekirse MHP ve HDP ile yola devam edebileceklerini söyledi. Şentop, CHP olmazsa bile diğer partilerle yeni Anayasa yapmayı deneyeceklerini belirterek şöyle konuştu: "AK Parti yeni anayasa konusunda kararlıdır. Yeni anayasanın Türkiye açısından çok önemli olduğunu, hayat memat meselesine dönüştüğünü düşünüyoruz. Bu komisyon bu anlamda uygun seçeneklerden biriydi. En önemli seçenekti. Bütün partiler yeni bir anayasa istiyorsa hep beraber yapalım dedi. Ama bu komisyon tek seçenek değildir. Başka diğer partiler ile sürdürmek, mümkünse denemek lazım. Ama o da olmadığı takdirde AK Parti kendi önerisini getirir Meclis'e"

 

 

 

 

 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...