Erdoğan: Türkiye Kırım'ın gayrimeşru ilhakını tanımadı, tanımayacak

Düzenleyen:
Erdoğan: Türkiye Kırım'ın gayrimeşru ilhakını tanımadı, tanımayacak

GÜNDEM Haberleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko ile düzenlediği basın toplantısında, "Türkiye Kırım'ın gayrimeşru ilhakını tanımamıştır, tanımayacaktır." dedi. AYM'nin Can Dündar ve Erdem Gül gerekçesiyle ilgili de konuşan Erdoğan, "AYM yerindelik denetimi yapamaz. Yargıtay gibi inceleme yapması doğru değil" dedi.

Ukranya Lideri Poroşenko ile birlikte yaptığı ortak basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye, Rusya'nın Kırım'ı gayriresmi ilhakını tanımadı tanımayacak" dedi. Konuyla ilgili konuşan Poroşenko da "Kırım askeri üsse çevrilmesi kabul edilemez. Kırım işgaline son vermek için ortak hareket edeceğiz. Ortaklarımızdan Rusya'ya baskı yapmasını istiyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

KIRIM'I TANIMADIK, TANIMAYACAĞIZ

Türkiye Kırım'ın gayrimeşru ilhakını tanımamıştır ve bundan sonra da tanımayacaktır. Güçlü bir Ukrayna bölgesel barışın da garantisidir.

KIRIM'DA YAŞADIŞI DURUMLARIN AŞILMASI İÇİN ÇALIŞACAĞIZ

Görüşmelerimizde Kırımlı Tatarların da durumunu konuştuk. Kırım'da yasadışı durumların aşılması için çalışacağız.

RUSYA'YI UKRAYNA'YA GİRERKEN KİMLER ÇAĞIRDI

Suriye'ye girerken, 'Suriye yönetimi bizi çağırdı onun için Suriye'deyiz' diyen Rusya, acaba Ukrayna'ya girerken, kendilerini kimler çağırdı da Ukrayna'ya girdiler? Bunu uluslararası hukukta acaba nereye yerleştirecekler? 'Güçlüyüm, öyleyse haklıyım' mantığıdır bu. Burada haklılık söz konusu değil.

"RUSYA KIRIM'IN ETNİK YAPISINI DEĞİŞTİRMEK İSTİYOR"

Poroşenko da dünya liderlerine Rusya'ya karşı baskı yapılması çağrısında bulunarak "Rusya Kırım'ın etnik yapısını değiştirmek istiyor. Kırım'ın işgaline son vermek için ortak davranacağız." dedi.

'ANAYASA MAHKEMESİ YERİNDELİK DENETİMİ YAPAMAZ'

Anayasa Mahkemesi'nin, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün tahliyelerine yol açan kararının gerekçesine Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan tepki geldi. Erdoğan, "33 sayfalık bir gerekçeli karar açıkladılar. Herhalde gerekçeyi izahta zorlandılar. AYM yerindelik denetimi yapamaz. Yargıtay gibi inceleme yapması doğru değil." dedi. Gerekçeli kararda, "İfade özgürlüğü, aynı zamanda devleti veya toplumun herhangi bir kesimini inciten, şoke eden veya rahatsız eden düşünceler için de geçerlidir" tespitlerine yer verilmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

33 sayfalık bir gerekçeli karar açıkladıklarını duydum. Herhalde gerekçeyi izahta zorlandılar. Anayasayı gözetmek benim de asli görevlerimden birisidir. Bu çerçevede ben görüşlerimi açıkladım. Tekrar ediyorum. Anayasa Mahkemesi bireysel başvurularda yargı yolunun tüketilmesini beklemek zorundadır. Yerindelik denetimi yapamaz. Anayasa Mahkemesi bu olayda kendini birincil mhkemenin yerine koymuştur. Yargıtay gibi inceleme yapması doğru değildir.

AB İLE MÜLTECİ ZİRVESİ

AB ile gerçekleştirilen sığınmacı zirvesiyle ilgili de konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi:

AB proje üzerinden yardımdan bahsediyor. Yapmış olduğumuz yatırımlar üzerinden verilecekse bu yardım, gelip yapılanları görürler göndermeleri geren yardımı gönderirler. Eğitime yapılan destek ortada, sağlıkta yapılan harcama ortada, alt yap ve üst yapı ile ilgili yapılan harcamalar ortada. İş bilen adamlarını gönderilerse rakam ortaya çıkacaktır. Ama dert o değil. Dert bundan sonra ne yapılacak? Ona göre yardım yapacaklar. 4 ay geçti henüz birşey yok. Bu yıl içinde 3 bin euronun geleceğinden bahsediliyordu. Bakalım kalan 8 ayda bu rakamı görecek miyiz?

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...