Orta Doğu’da yeni dönem başlıyor

Düzenleyen:
Orta Doğu’da yeni dönem başlıyor

GÜNDEM Haberleri

Orta Doğu’da kartlar yeniden dağıtılıyor. Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ile ilişkileri normalleştirdi. Bölgede esen sert rüzgârların yerini bahar havasına bırakması bekleniyor.

Buket GÜVEN ANKARA
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ziyareti iki ülke arasındaki ilişkileri normalleştirilmesinin yolunu açtı. Abu Dabi yönetimi 3 yıl aradan sonra BAE Uluslararası Örgütler Direktörü Khalifa Shaheen Al Marar’ı Ankara’ya Büyükelçi olarak yollama kararı aldı. Bakan Çavuşoğlu’nun Abu Dabi ziyareti sırasında sıcak görüntüler yaşandı. BAE Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah Bin Zayed al Nahyan ikili görüşme sonrasında Bakan Çavuşoğlu ile birlikte yemeğe geçerken aracını kendi kullandı. Suudi Arabistan’ın girişimleri ile başlatılan yeni dönem sonrasında taraflar karşılıklı büyükelçi atama kararı aldı. BAE’nin Ankara’ya ülkenin en önemli diplomatlarından birini yolladığı öğrenildi. Birleşik Arap Emirlikleri Uluslararası Örgütler Direktörü Khalifa Shaheen Al Marar 8 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a güven mektubunu sunarak görevine başlayacak. BAE Türkiye Büyükelçisi’ni 2013 yılında geri çekmişti, ilişkiler 3 yıldır diplomatik ilişkileri maslahatgüzar seviyesinde yürütüyordu.
 BAE ÖNEMLİ İHRACAT PAZARI
BAE Türkiye için önemli bir ihracat pazarını oluşturuyor. Türkiye’nin geçtiğimiz yıl en büyük 9’uncu ihracat pazarı olan BAE ile ticaretin geliştirilmesi için yeni imkanlar da bulunuyor. İlişkilerin geliştirilmesi yönündeki siyasi iradenin ticari ilişkileri de olumlu etkilemesi bekleniyor.
ÇAVUŞOĞLU’NA YOĞUN İLGİ
Bakan Çavuşoğlu’nun Abu Dabi ziyaretine ise yoğun ilgi yaşandığı öğrenildi. Ziyarette Çavuşoğlu Abu Dabi Veliaht Prensi ve BAE Silahlı Kuvvetler Başkomutan Yardımcısı Şeyh Mohammed bin Zayed Al Nahyan tarafından Veliaht Prens’in Divanı’nda kabul edildi. Divan’da yönetici aile büyükleri, BAE Hükümeti’nden bazı Bakanlar ile üst düzeyli bürokratlar da hazır bulundu. Çavuşoğlu ziyareti kapsamında BAE Devlet Başkan Yardımcısı, Başbakan, Savunma Bakanı ve Dubai Emiri Şeyh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, beraberinde oğlu Dubai Veliaht Prensi Şeyh Hamdan bin Mohammed Al Maktoum ile  de biraraya geldi.
BÖLGEDE YENİ ATMOSFER
Türkiye ile BAE arasındaki yeni dönemle birlikte bölgede yeni bir atmosferin de izleri hissediliyor. Ankara-Abu Dabi ilişkilerinin normalleşmesinin ardından sırada Ankara-Tel Aviv ilişkilerinin normalleşmesi yer alıyor. Daha sonra ise Ankara’nın  Ortadoğu Barış Sürecinin hayata geçirilmesi için kaldığı yerden yeniden devreye girmesi bekleniyor.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...